Що краще: віджати сік або з’їсти улюблений фрукт цілком? І те, і те смачно і корисно. Спробуємо розібратися, чому віддати перевагу. Для цього необхідно всебічно розглянути всі недоліки та переваги.
Якщо якість пакетованих напоїв викликає сумнів, то про корисні властивості соку, який кілька хвилин тому був фруктом, знають абсолютно все. Він не містить консервантів і в процесі приготування не втратив вітамінний склад — здавалося б, вигоди очевидні. Але в склянці такого соку ховається небезпека: високий рівень цукру. Концентрація підсолоджувача досягає критичної позначки, хоча ніхто його спеціально туди не додавав.
Фруктоза і глюкоза вже міститься у фруктах, але в чистому вигляді неможливо за один присід з’їсти кілограм яблук або апельсинів. Зате всього пара склянок соку «подарує» організму добову дозу цукру (50 г). Саме такий обсяг напою виходить з 1 кг фруктів. Всесвітня Організація охорони Здоров’я не рекомендує перевищувати встановлені норми, оскільки залежність від солодкого дуже складно подолати.
Де цукор, там і миттєвий викид інсуліну з таким же швидким відчуттям насичення. З одного боку це плюс — почуття голоду майже моментально відступає, але повертається протягом 30-40 хвилин. Рівень інсуліну різко зростає, потім падає і знову прагне вгору. Так і до цукрового діабету недалеко, не кажучи вже про набір ваги з-за постійних перекусів.
Максимальна концентрація мінералів і вітамінів, що містяться в свіжовичавленому соку, представляє реальну загрозу для печінки і видільної системи. Якщо щодня пропускати через природний бар’єр організму ударну дозу мікроелементів, система рано чи пізно дасть збій. З екранів телевізорів посміхаються стрункі спортсмени зі склянкою корисного напою в руках, але шкода від «еліксиру здоров’я» може виявитися непоправною.
Чому не варто відмовлятися від соку
Повністю виключати з раціону свіжовичавлені соки не варто з кількох причин:
Всі свіжовичавлені соки необхідно вживати за півгодини до їжі для максимального засвоєння вітамінів і мінералів. Прийом їжі і натуральні напої поєднувати не можна — подібний тандем викликає дискомфорт в області кишечника і провокує підвищене газоутворення.