Зміст
Дієтологи рекомендують пити більше води, особливо якщо ви худнете. Вживати без обмеження також можна трав’яні збори, чорний і зелений чай без цукру і молока.
Чайна пауза — відмінний спосіб хоча б на короткий час перемогти голод. Тепла вода, з розведеною в ній натуральної заваркою, корисна для виведення токсинів і продуктів обміну, підтримки нормального стану крові і метаболізму. Потрапляючи в шлунок, чай пробуджує травну систему, активує виділення ферментів. Для смаку і більшої ефективності можна додати сік лимона, імбир або корицю.
Безперечно, листовий чай хорошої якості — це оптимальний варіант для заварювання. Але трапляється, коли використовувати пакетик набагато зручніше. Варто полегшувати собі завдання?
Що всередині чайного пакетика?
Зазвичай в пакетиках продають «подрібнений чай». Це не відходи та сміття, як говорять багато. Насправді подрібнений чай добре підходить для заварювання однієї порції. Це дуже зручно і займає мінімум часу і турбот. Але який склад і якість у цього чаю?
У більшості випадків у пакетиках присутня суміш декількох чаїв (з різних плантацій або навіть різного сорту). Назвати всі компоненти такої заварки іноді може тільки експерт.
Для чого це робиться? Суміш декількох різних чаїв (інколи 4-5 і більше) використовується при виготовленні пакетиків, щоб досягти оптимального результату якості з мінімумом витрат. Збори можуть сильно відрізнятися один від іншого і для компенсації невдалого смаку суміш може розбавлятися черговим сортом, більш дорогим.
Навіть в одній пачці пакетики можуть бути різними за складом. А для кольору і аромату використовуються харчові добавки.
Шкоду чаю в пакетиках
Чай, що містить добавки, безумовно, шкідливий. Ароматизатори і барвники можуть викликати алергію, провокувати різні розлади і хвороби.
Крім того, експерти нерідко висловлюють занепокоєння з приводу того, що для виготовлення пакетованих чаїв використовувалося погане сировину (матеріал самого пакета) і навіть хімічний клей.
У пакеті практично неможливо розрізнити складу, якщо його не розпотрошити, але мало хто буде це робити. Тому, не побоюючись, недобросовісні виробники чаю використовують різні наповнювачі. Фактично це вже відходи: чайна пил, стружка, що утворюється при машинному збиранні на плантаціях. Наприклад, у Туреччині та Аргентині. В упаковку листового чаю це покласти не можна — помітно. На виручку приходять пакетики і пірамідки.
Але це зовсім не означає, що всі пакетовані чаї погані. Треба просто вміти їх вибирати і відрізняти від сурогату.
Який чай в пакетиках купувати?
Щоб насолоджуватися справжнім смаком, візьміть на замітку кілька порад.
Заварений пакетований чай повинен бути прозорим, без каламутності заварки, «аромату» клею і сторонніх смаків. Такий чай міцніше листового, за рахунок підвищеного вмісту таніну. Він дуже швидко заварюється і починає гірчити, якщо «перетримати» пакетик. Саме тому його незабаром витягують.
Листовий чай заварюється до певної міри і не гірчить, навіть якщо пройде багато часу. Пакетики підходять, якщо вам потрібно швидко заварити і випити чашечку, наприклад, на роботі. А для душевних посиденьок сім’єю краще взяти листовий.
Підводячи підсумок, зазначимо, що купувати і пити пакетований чай можна, якщо він буде якісним. Але постійно вживати його не варто. Якщо є можливість, краще заваріть. А пірамідки залиште для пікніка або перекусу поза домом.