Чай в пакетиках — купувати чи ні?

1879


Зміст

  • Що всередині чайного пакетика?
  • Шкоду чаю в пакетиках
  • Який чай в пакетиках купувати?
  • Дієтологи рекомендують пити більше води, особливо якщо ви худнете. Вживати без обмеження також можна трав’яні збори, чорний і зелений чай без цукру і молока.

    Чайна пауза — відмінний спосіб хоча б на короткий час перемогти голод. Тепла вода, з розведеною в ній натуральної заваркою, корисна для виведення токсинів і продуктів обміну, підтримки нормального стану крові і метаболізму. Потрапляючи в шлунок, чай пробуджує травну систему, активує виділення ферментів. Для смаку і більшої ефективності можна додати сік лимона, імбир або корицю.

    Безперечно, листовий чай хорошої якості — це оптимальний варіант для заварювання. Але трапляється, коли використовувати пакетик набагато зручніше. Варто полегшувати собі завдання?

    Чай в пакетиках — купувати чи ні?

    Що всередині чайного пакетика?

    Зазвичай в пакетиках продають «подрібнений чай». Це не відходи та сміття, як говорять багато. Насправді подрібнений чай добре підходить для заварювання однієї порції. Це дуже зручно і займає мінімум часу і турбот. Але який склад і якість у цього чаю?

    У більшості випадків у пакетиках присутня суміш декількох чаїв (з різних плантацій або навіть різного сорту). Назвати всі компоненти такої заварки іноді може тільки експерт.

    Для чого це робиться? Суміш декількох різних чаїв (інколи 4-5 і більше) використовується при виготовленні пакетиків, щоб досягти оптимального результату якості з мінімумом витрат. Збори можуть сильно відрізнятися один від іншого і для компенсації невдалого смаку суміш може розбавлятися черговим сортом, більш дорогим.

    Навіть в одній пачці пакетики можуть бути різними за складом. А для кольору і аромату використовуються харчові добавки.

    Чай в пакетиках — купувати чи ні?

    Шкоду чаю в пакетиках

    Чай, що містить добавки, безумовно, шкідливий. Ароматизатори і барвники можуть викликати алергію, провокувати різні розлади і хвороби.

    Крім того, експерти нерідко висловлюють занепокоєння з приводу того, що для виготовлення пакетованих чаїв використовувалося погане сировину (матеріал самого пакета) і навіть хімічний клей.

    Чай в пакетиках — купувати чи ні?

    У пакеті практично неможливо розрізнити складу, якщо його не розпотрошити, але мало хто буде це робити. Тому, не побоюючись, недобросовісні виробники чаю використовують різні наповнювачі. Фактично це вже відходи: чайна пил, стружка, що утворюється при машинному збиранні на плантаціях. Наприклад, у Туреччині та Аргентині. В упаковку листового чаю це покласти не можна — помітно. На виручку приходять пакетики і пірамідки.

    Але це зовсім не означає, що всі пакетовані чаї погані. Треба просто вміти їх вибирати і відрізняти від сурогату.

    Чай в пакетиках — купувати чи ні?

    Який чай в пакетиках купувати?

    Щоб насолоджуватися справжнім смаком, візьміть на замітку кілька порад.

  • Пам’ятайте головне правило ринку: чим дорожче, тим краще. Тому ніколи не женіться за дешевизною. Придивіться до зарекомендували себе марок в хороших (перевірених) супермаркетах.
  • Уважно вивчайте склад і упаковку, її цілісність і герметичність. Добре, якщо пакетик зроблений з нейлону або штучного шовку. В пачках також можуть бути пірамідки. На якість заварки це не впливає. Але, за відгуками, користуватися пірамідками простіше. Як правило, вони й дорожчі.
  • Увагу на колір і смак. Хороший пакетований чай може і повинен бути за смаком і ароматом таким же, як листовий. Відрізняється тільки «поведінка» чаїнок в заварнику і в гуртку. Щоб переконатися в якості, опустіть пакетик в холодну воду. Якщо вода забарвилася, ви маєте справу з підробкою. То ж з лимоном. Якщо гарячий чай посвітлішав, то він справжній. А якщо залишився темним, значить, в ньому є барвник.
  • Чай в пакетиках — купувати чи ні?

    Заварений пакетований чай повинен бути прозорим, без каламутності заварки, «аромату» клею і сторонніх смаків. Такий чай міцніше листового, за рахунок підвищеного вмісту таніну. Він дуже швидко заварюється і починає гірчити, якщо «перетримати» пакетик. Саме тому його незабаром витягують.

    Листовий чай заварюється до певної міри і не гірчить, навіть якщо пройде багато часу. Пакетики підходять, якщо вам потрібно швидко заварити і випити чашечку, наприклад, на роботі. А для душевних посиденьок сім’єю краще взяти листовий.

    Підводячи підсумок, зазначимо, що купувати і пити пакетований чай можна, якщо він буде якісним. Але постійно вживати його не варто. Якщо є можливість, краще заваріть. А пірамідки залиште для пікніка або перекусу поза домом.