Остеохондроз, прощай, або 8 способів зміцнити спину без візиту до лікаря

1974


Зміст

  • Найкраща профілактика — рух
  • Як уникнути загострень
  • 5 табу при остеохондрозі
  • «Людина настільки молодий і здоровий, наскільки молодий і здоровий його хребет». Є такий вислів, і його небезпідставно можна вважати вірним. Але, на жаль, абсолютно здорова спина для сучасної людини — велика рідкість. І що ще приємно — хвороби опорно-рухового апарату прогресують і молодіють: остеохондроз зустрічається зараз не рідше, ніж гіпертонія або варикозне розширення вен.

    На больові відчуття в шийному, грудному або поперековому відділі скаржаться приблизно дві третини дорослого населення Росії. Найчастіше це — остеохондроз. Він виникає з ряду причин і прогресує при відсутності лікування. Захворювання являє собою болючий дегенеративно-дистрофічний процес, викликаний дегідратацією дисків хребта, травмами. Причиною розвитку остеохондрозу також може бути неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, вікові зміни, слабкий розвиток м’язів спини. Патологічні процеси можуть активізуватися з-за неправильної постави, носіння високих каблуків і важких сумок, надмірних навантажень і переохолоджень.

    Дегідрації являє собою скорочення кількості рідини в міжхребцевих дисках. В результаті погіршується їх еластичність і рухомість, втрачається здатність амортизувати удари, здавлюються нерви і судини — виникають больові відчуття в кінцівках, шиї і спині. Рідше — міжхребетні грижі, що ще більш болісно і небезпечно. Іноді до них приєднуються головний біль, метеочутливість, шум у вухах і навіть судоми та м’язова слабкість. Радикуліт — одне з проявів остеохондрозу.

    Діагноз «остеохондроз» може поставити тільки лікар. Призначення лікування — теж завдання вузького спеціаліста. Про самостійної терапії не може бути й мови. Але кожна людина в змозі приділяти увагу профілактиці захворювання, щоб підтримувати здоров’я хребта до глибокої старості. Правильне і своєчасно розпочата профілактика остеохондрозу демонструє високі показники ефективності.

    Найкраща профілактика — рух

    Найкраща профілактика хвороб спини — рух і плавання. Лікарі рекомендують прогулюватися хоча б 30 хвилин у день. В ідеалі варто проходити не менше півтора–двох кілометрів. Плавання сприяє зниженню навантаження на міжхребцеві диски і зміцнює м’язовий корсет. Також не варто забувати про правильну поставу.

    Остеохондроз, прощай, або 8 способів зміцнити спину без візиту до лікаря

    Як уникнути загострень

    Якщо хвороба вже розвинулася, необхідно дотримуватися певні правила в побуті і на роботі, щоб уникнути загострень.

  • Їжте сирі овочі і фрукти щодня. Найкорисніші — сирі. Зведіть до мінімуму жирне, борошняне і солодке. Таке харчування піде на користь не тільки хребта, але й фігурі.
  • Частіше плавайте (особливо на спині, кролем або брасом з видихом у воду). У воді вага тіла зменшується, що полегшує роботу м’язів, хребет розтягується і розслабляється. Розвантажувати періодично хребет дуже важливо.
  • Займайтеся на шведській стінці, але без стрибків з висоти і різких рухів. Комплекс повинен бути написаний лікарем або досвідченим тренером. Корисні також аеробіка і аквааеробіка в щадному режимі.
  • Більше гуляйте пішки, витримуючи середній темп. Не варто занадто сильно поспішати, під час руху вам повинно бути комфортно. Дихайте повітрям і отримуйте задоволення від ходьби.
  • Придбайте для сну якісний ортопедичний матрац і подушку. Щоб зробити правильний вибір, можна запитати поради лікаря або скористатися допомогою консультанта у салоні, почитати відгуки про вподобані товари в інтернеті. Коли лікарі говорять про те, що корисно спати на жорсткій поверхні, вони не мають на увазі дерев’яний щит або лавку.
  • Якщо робота сидяча, постарайтеся подбати про облаштування свого робочого місця. Придбайте зручне офісне крісло, висота якого регулюється. Сидіть прямо, стопи повинні стояти на підлозі, голова не нахилена занадто низько.
  • Якщо ви багато часу проводите за комп’ютером, робіть розминку щогодини. Лікарі рекомендують трохи походити, зробити кілька плавних нахилів, провітрити приміщення.
  • По можливості менше нервуйте, намагайтеся уникати стресів.
  • Остеохондроз, прощай, або 8 способів зміцнити спину без візиту до лікаря

    5 табу при остеохондрозі

  • Носити важкі сумки (особливо на одному плечі).
  • Піднімати тяжкості в повсякденному житті або займатися важкою атлетикою. Якщо підняття тягарів неминуче, намагайтеся ділити ношу на кілька частин і переносити в кілька прийомів.
  • Носити високі підбори. Оптимальна висота каблука — до 4 див. Взуття повинна бути за розміром, зручним, не вузькою. По святах можна носити стійкі шпильки, але не більше 3 годин на добу і при відсутності больових відчуттів при цьому.
  • Кататися на гірських лижах, багато бігати і стрибати з висоти, грати в бадмінтон, теніс, футбол, баскетбол. При остеохондрозі заборонені будь-які види спорту, при яких неминучі різкі рухи й повороти. Такі тренування можуть тільки погіршити стан.
  • Переохолоджуватися, піддаватися впливу протягів і вогкості, одягатися і взуватися не по погоді.
  • Якщо неприємні відчуття не проходять і рухливість хребта не відновлюється, будь ласка, зверніться до лікаря. Не терпіть біль і ні в якому разі не займайтеся самолікуванням.