Біг або ходьба: що краще для схуднення?

3110


Зміст

  • Біг для схуднення: плюси і мінуси
  • Протипоказання та рекомендації
  • Ходьба для схуднення: плюси і мінуси
  • Рекомендації щодо підвищення ефективності тренувань
  • Що вибрати, щоб швидше скинути вагу: швидку ходьбу або біг? Спробуємо порівняти і розібратися: що корисніше для тих, що худнуть різного віку. І той, і інший вид фізичних навантажень має свої переваги.

    Ходьба дуже корисна для зміцнення серця і помірного спалювання жирових відкладень, особливо в нижній частині тулуба. Крім того, ходьба краще бігу, якщо у вас проблеми з суглобами або надлишкова маса тіла.

    У свою чергу, біг вважається найбільш енергоємною навантаженням. Якщо пересуватися швидко і дуже швидко, можна спалювати до 1000 ккал за годину. Такі тренування допоможуть схуднути в рази швидше, особливо якщо займатися регулярно.

    Вибираючи між ходьбою і бігом, лікарі рекомендують керуватися власним самопочуттям і індивідуальними особливостями організму, а не гнатися за показниками і цифрами. Розглянемо основні плюси і мінуси обох видів навантаження. Що краще: біг або ходьба, розповість ця стаття.

    Біг або ходьба: що краще для схуднення?

    Біг для схуднення: плюси і мінуси

    Наприклад,

    • біг зі швидкістю 11 км/год спалює 226 ккал за 30 півгодини;
    • біг зі швидкістю 13 км/год — 360 ккал за півгодини;
    • біг зі швидкістю 14 км/год — 390 ккал за півгодини;
    • біг зі швидкістю 18 км/год — 488 ккал за півгодини;
    • біг зі швидкістю 19 км/год — 580 ккал за півгодини;
    • біг зі швидкістю 21 км/год — 604 ккал за півгодини.

    За час повільного бігу по вулиці можна спалити до 600 ккал. Регулярний біг налаштовує організм на посилене жиросжигание, покращує настрій і стимулює мотивацію тих, хто худне.

    Якщо бігати через день по годині або займатися 5 разів в тиждень по 30 хвилин, можна отримати результати вже за місяць. Тіло підтягнеться і значно зменшиться в обсягах.

    Біг або ходьба: що краще для схуднення?

    Бігати можна скрізь: у приміщенні, в спортивному залі, в парку і навіть на вулиці між будинками. Головне — бажання і зручний одяг. Щоб дати тілу навантаження, достатньо 30 хвилин. Займатися можна вранці перед роботою або ввечері — як більше подобається.

    До пробіжки рекомендовані суглобова гімнастика і розминка. Після — нескладна розтяжка, заминка.

    Протипоказання та рекомендації

    Бігати також категорично забороняється при ряді захворювань. Детальніше про це тут (див. зміст 2.3. Біг: протипоказання і обмеження). У всіх перерахованих вище випадках лікарі рекомендують ходьбу або будь-які інші більш щадні навантаження.

    Ще один важливий нюанс: правильно підібране взуття. Щоб не нашкодити здоров’ю, для бігу рекомендовані спеціальні бігові кросівки. При цьому при регулярних тренуваннях взуття потрібно змінювати кожні 2-3 роки, а це недешево, якщо врахувати вартість якісного спортивного спорядження та інвентарю.

    Біг або ходьба: що краще для схуднення?

    Ходьба для схуднення: плюси і мінуси

    Кожен, хто має можливість пересувати ногами, здатний ходити, якщо не для схуднення, то для підтримки мускулатури і здоров’я. При ходьбі немає ударної навантаження на суглоби і хребет.

    Ходьба комфортніше бігу, вона підходить практично в будь-якому віці і з будь масою тіла, навіть з ожирінням. До того ж, менш привертає увагу оточуючих. Повні люди часто комплексують на цей рахунок, тому подвійно ради ходьбі замість бігу.

    Біг або ходьба: що краще для схуднення?

    Рекомендації щодо підвищення ефективності тренувань

    Ходьба не має протипоказань. Робити це можна і потрібно всім незалежно від віку і ваги. Виняток становлять важкі стани та хвороби, періоди після операцій і травм (якщо лікар прописав постільний режим і спокій). У всіх інших випадках рух — життя.

    Єдиним недоліком ходьби, за відгуками тих, що худнуть, є порівняно невелика ефективність і необхідність витрачати на навантаження велику кількість часу. Для пробіжок деколи достатньо 20-ти хвилин, в той час як на прогулянки слід відводити не менше години, інакше марно.

    Для підвищення ефективності тренувань фітнес-інструктори радять наступне:

    • більше рухайтеся в повсякденному житті (як підвищити рівень активності у звичайному житті, розповість ця стаття);
    • прогулюйтеся по пересіченій місцевості з підйомами і спусками (це корисніше і краще доріжки);
    • чергуйте різні темпи руху: прискорення й уповільнення;
    • доповніть ходьбу різними вправами (присіданнями, нахилами);
    • щоб підвищити навантаження, використовувати обважнювачі, гантелі;
    • якщо вам зовсім легко, спробуйте скандинавську ходьбу з палицями. Все про цьому напрямку фітнесу в цій статті.

    Ідеально, якщо ви знайдете час і сили прогулюватися по 1,5–2 години щодня. Насправді, це не так вже й багато, якщо включити сюди ходіння по магазинах, відвідування різних установ, зустрічі та відпочинок з друзями.

    За день вам потрібно робити не менше 10 000 — 15 000 кроків. Відстежувати і контролювати результати допоможе маленький прилад — крокомір. Як вибрати крокомір для ваших цілей, читайте в цій статті.