Які ягоди дуже корисні для здоровя та схуднення?

2169


Зміст

  • Чорна смородина
  • Шипшина
  • Лохина
  • Які ягоди краще їсти на дієті?
  • Як вибирати ягоди?
  • Ягоди — плоди з однорідною соковитою м’якоттю і дрібними кісточками, які перебувають під тонкою шкіркою. Вони можуть бути самих різних форм і розмірів. Це не тільки смородина, виноград або чорниця, до ягід також відносять помідор і кавун. А ось улюблені малина і полуниця, з точки зору біології, не вважаються ягодами, так як їх насіння знаходяться не під шкіркою, а на ній.

    Дослідження показали, що ягоди володіють великим набором корисних властивостей. Їх можна зберігати в свіжому, сушеному і замороженому вигляді, використовувати при консервуванні і в якості сировини для кондитерської промисловості.

    У народній медицині це ласощі використовується для профілактики застуд, грипу та інших запальних захворювань. Разом з ягодами в організм надходять вітаміни, макро – і мікроелементи, глюкоза і фруктоза. Крім того, це відмінне джерело клітковини.

    Розповімо, які ягоди дуже корисні, і як правильно їх їсти.

    Які ягоди дуже корисні для здоровя та схуднення?

    Чорна смородина

    Чорна смородина вважається більш корисною, ніж червона або біла, за рахунок багатого хімічного складу. Ягоди включають в себе макро – і мікроелементи, вітаміни С, K і P.

    При вірусних захворюваннях рекомендують варення з чорної смородини. Свіжі плоди корисні при гастриті і зниженій кислотності.

    Протипоказанням до включення в раціон є: виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, гепатит. Тривале споживання ягід в необмежених кількостях може підвищити згортання крові, що загрожує утворенням тромбів.

    Які ягоди дуже корисні для здоровя та схуднення?

    Шипшина

    Цю ягоду зазвичай сушать, а потім використовують для приготування відварів і настоїв. Шипшина багата вітаміном C. Плоди сприяють очищенню кровоносної системи, використовуються при лікуванні хвороб нирок і печінки.

    Шипшина часто згадується в рецептах народної медицини. Його використовують для профілактики інфекційних захворювань. Настій сприяє уповільненню розвитку атеросклерозу, зменшення крихкості кровоносних судин, допомагає при лікуванні опіків і обморожень. Для підвищення регенерації шкірного покриву використовують масло шипшини.

    Тривале вживання настою з шипшини може погіршити роботу печінки, у поодиноких випадках сприяє розвитку жовтяниці. Строго заборонено вживати продукти з шипшини людям, схильним до тромбоутворення.

    Які ягоди дуже корисні для здоровя та схуднення?

    Лохина

    До складу ягід входить бета-каротин, вітаміни групи B (B1, B2), C, PP, 6 амінокислот, фосфор, кальцій і залізо.

    Лохина унікальною в плані лікувальних властивостей. Ягоди покращують роботу кишечника і підшлункової залози, уповільнюють старіння нервових клітин. Лохина допомагає при атеросклерозі, ревматизмі, гіпертонії.

    Плоди можна вживати в сирому вигляді, піддавати їх термічній обробці, використовувати для приготування варення, соків, настоїв і відварів.

    Оскільки лохина підвищує згортання крові, з обережністю потрібно включати її в раціон людям з серцево-судинними захворюваннями, а також тим, хто приймає розріджують кров препарати.

    Які ягоди краще їсти на дієті?

    І, звичайно, ягоди — справжня знахідка для тих, що худнуть, особливо кислі. Наприклад, журавлина, кислиця, смородина. У сезон їх легко знайти на овочевих ринках. Взимку — можна купити заморожені. Правда, свіжі все одно корисніше — крім допомоги в схудненні, вони здатні покращити імунітет. Ідеально в якості перекусу.

    Які ягоди дуже корисні для здоровя та схуднення?

    Як вибирати ягоди?

    Будь-які ягоди, будь то малина або смородина, перед покупкою потрібно ретельно оглянути. Серед них не повинно бути зіпсованих і гнилих, сильно пом’яті і неприємно пахнуть. Вони не тільки смачні, але й здатні завдати шкоди організму. Аромат від ягід повинен виходити натуральний, але не надто сильний. Колір — як у підручниках на картинках.

    Перед вживанням ягідки добре мийте і не забувайте про сумісність продуктів. До кислих ягід підійдуть сир, кефір, біле м’ясо птиці, нежирна риба. А ось з іншими продуктами харчування ягоди краще не комбінувати — буде здуття.

    Фрукти і ягоди корисніше всього свіжі, цілком. Але якщо хочеться, можна зробити з них смузі або віджати сік. Вживати відразу після приготування. Будьте здорові!