Зміст
Приймати їжу часто невеликими порціями лікарі рекомендують більшості пацієнтів з гастроентерологічними патологіями. В області схуднення принцип дробового харчування лежить в основі так званої грейзінга-дієти, що заслужив багато хвалебних відгуків.
Як вона працює
Травлення — комплекс біохімічних процесів. Деякий час тому дієтологи з’ясували, що відчуття голоду регулює особливий гормон — грелін. Чим більше часу проходить з моменту надходження їжі в шлунок, тим вище в організмі його кількість. А звірячий апетит приборкати буває нелегко і в рідкісні прийоми їжі людина майже завжди переїдає. Відбувається це через особливості функцій мозку. Сигнал про насичення надходить до нього через 20 хвилин з початку трапези. За цей час квапливі щелепи встигають «перемолоти» їжі в 1,5–2 рази більше необхідного.
Грейзінга допомагає усунути основні проблеми худнуть. Невелика кількість їжі, що надходить у шлунок регулярно через короткі проміжки часу, нормалізує роботу жовчного міхура і слизових органів ШКТ. Соки та ферменти виділяються у необхідній кількості, не застоюються, тому всі нутрієнти і корисні речовини розщеплюються повноцінно. При такому харчуванні виділяється менше токсинів, відсутня нетравлення. Стінки шлунка при дробовому харчуванні не розтягуються, що дозволяє насичуватися малими порціями. А якщо жувати повільно, то навіть низькокалорійні страви організм сприймає, як поживні.
Ще один аргумент на користь грейзінгу — невелике підвищення температури тіла і активний витрата калорій щоразу після їжі. Втома, важкість у животі і бажання подрімати після їжі на такій дієті відсутні. Навпаки, з’являється приплив фізичних сил.
Правила дієти
При бажанні схуднути на грейзінгу важливо:
- приймати їжу через кожні 3-3,5 години: більш тривалі перерви посилюють відчуття голоду;
- складати раціон так, щоб його добова калорійність була не вище 1800 ккал., інакше надлишки будуть продовжувати відкладатися на боках;
- організувати 3 основних прийому їжі і 2 легких перекусу, як варіант: їсти 6 разів на день рівноцінними порціями обсягом близько 200 мл і калорійністю 200 ккал.;
- вуглеводи вживати в першій половині дня, а в другій — віддавати перевагу білка і клітковини;
- рекомендується пити 1,5–2,5 л рідини на добу між прийомами їжі, це необхідно для виведення продуктів розпаду і токсинів.
Меню повинно бути різноманітним. Зациклюватися на 2-3 продуктах не можна, інакше організм буде відчувати прихований голод, відповість фізичної слабкістю, пригніченим настроєм і гіповітамінозом.
Зразкове меню
У ранкові години корисні каші, фрукти, йогурти. Можна їсти страви з картоплі, макарони, хліб. Ближче до вечора — переходити на тваринний білок.
Порція овочевого гарніру або салату при дробовому харчуванні повинна поміщатися в склянку. Каші або макаронів — бути на ⅓ менше. Котлета, шматочок риби або м’яса — бути за розміром з колоду карт. Рекомендується користуватися однією і тією ж посудом, щоб не перебирати норму.
Чи існують протипоказання до дієти
Найсумніше, чим може загрожувати грейзінга, — відсутність результату. Часте вживання їжі у деяких людей викликає посилення апетиту.
Це пояснюється індивідуальними особливостями фізіології і психіки. У подібних випадках залишається повернутися до звичного помірного режиму. Протипоказань за станом здоров’я до такої дієти не існує.