Зміст
Контроль об’ємів і маси тіла — важлива умова для збереження здоров’я. А струнка фігура — швидше, приємний бонус правильного харчування. Якщо людина стежить за своїм раціоном, а кілограми не йдуть, то виникає питання про правильність підходу. У цій статті пропонуємо розібрати п’ять помилок, які робить більшість бажаючих схуднути.
Помилка перша. Ігнорування думки фахівця
Не багато відвідують професійного дієтолога і навіть не всі проходять просте обстеження перед тим, як почати обмежувати себе в їжі. А це важливо. Лікар визначить конституціональний тип організму і проаналізує наявність захворювань, які не дозволяють худнути.
Часто заважають схуднути гормональні збої і захворювання шлунково-кишкового тракту. Перш ніж перейти до зміни раціону харчування необхідно здати аналізи крові і зрозуміти, чи немає в організмі нестачі мікро – і макроелементів.
Помилка друга. Орієнтація виключно на калорії
Нормування раціону за вмістом калорій, а не за наявністю поживних компонентів може бути причиною зупинки втрати ваги.
Калорія — віртуальна величина. За одну калорію прийнято вважати кількість необхідної енергії для нагрівання 1 г води на 1 градус. Обмінна енергія, що виражається в калоріях, — це енергія, необхідна для життєзабезпечення організму. Прагнення знизити споживання калорій будь-якими шляхами призведе до того, що енергії буде не вистачати для життєдіяльності, людина буде відчувати себе млявим і незібраним, а вага буде залишатися на колишньому рівні.
Щоб харчування було правильним, необхідно враховувати кількість білків, жирів і вуглеводів. Білки — це будівельний матеріал для м’язів і тіла. Якщо білків не вистачає, фігура може стати худою, але в’ялою.
Помилка третя. Надмірне вживання клітковини
Безконтрольне додавання в раціон продуктів з підвищеним вмістом клітковини тільки нашкодить схудненню. Клітковини в добовому раціоні має бути не більше 5% об’єму їжі. Вважається, що клітковина здатна адсорбувати токсини, але до кінця цей механізм не вивчений. Точних даних про те, що клітковина виводить з організму токсини, немає.
Між тим, клітковина відноситься до антипитательным речовин. Людський організм не здатний розщепити і засвоїти клітковину. Надлишок клітковини, навпаки, може сповільнити перистальтику і привести до зашлакованості кишечникаи збільшення в’язкість хімусу — вмісту кишечника. Як наслідок, може погіршитися засвоюваність поживних речовин. Все це сповільнює обмінні процеси і заважає схудненню.
Помилка четверта. Зловживання фруктами
Вживання великої кількості фруктів, які містять багато цукрів. Прості цукру фруктів розщеплюються швидко і також швидко їх необхідно використовувати. Наприклад, збільшувати фізичне навантаження.
Якщо енергію фруктових цукрів не використовувати в найближчі півгодини, то вона скупчується на боках у вигляді жирових відкладень.
Помилка п’ята. Відсутність режиму харчування і відпочинку
Порушення режиму харчування, такі, як пропуск сніданку або відсутність перекусів, також заважають схуднути. Голодувати більше 5-6 годин поспіль шкідливо для шлунка, і для талії.
Перекуси допомагають тримати травну систему в нормі. Проміжні прийоми їжі повинні бути об’ємними, але калорійними. Наприклад, 2 ядра волоського горіха або білковий батончик. Інші варіанти перекусів в цій статті.
Кілька слів про недосипанні і стресі
Важливим є і сон. Для повноцінного нічного відновлення нам потрібно від 6 до 8 годин. Якщо ви спите менше, готуйтеся до того, що позбавлятися від зайвої ваги буде важче.
Сюди ж можна віднести стреси. Якщо ви нервуєте і при цьому маєте звичку заїдати переживання, потрібно бути напоготові. Перебуваючи в стресовому стані, намагайтеся контролювати кількість з’їденого з подвоєною силою. Інакше схуднути не вийде.