Як приборкати апетит і побороти почуття голоду

2606


Зміст

  • Чому весь час хочеться їсти?
  • Як домовитися з організмом?
  • Що може порадити лікар?
  • Апетити у всіх різні. Одні люди з легкістю переносять необхідні або вимушені обмеження в їжі. Інші — постійно щось жують і нічого не можуть з цим вдіяти. Тимчасова голодування для них на кшталт смерті.

    Але кожен з нас повинен чітко розуміти, що в житті бувають різні ситуації. Здоров’я часом змушує людину дотримуватися суворої дієти. Як обдурити самого себе і привчити організм до споживання малої кількості їжі?

    Якщо почуття голоду можна погасити порцією соку, фруктів, каші з салатом, то це — справжній голод. Коли хочеться з’їсти щось суттєвіше, котлету або бутерброд з шинкою, можна сказати, що таке почуття голоду — помилкове, найчастіше це звичайний збій в організмі.

    Чому весь час хочеться їсти?

    Можливі причини:

    • Порушення в центральній нервовій системі, як психічного, так і фізіологічного характеру.
    • Різкий стрибок цукру в крові, який провокує гостре відчуття голоду.
    • Гормональний збій в організмі може викликати патологічну тягу до їжі.
    • Жінки під час місячних часто скаржаться на періодичні напади голоду.

    Як домовитися з організмом?

    Він призначить серію аналізів, проведе комплексне обстеження організму. Цей прийом дозволить визначити, чи не є неприродне почуття голоду першою ознакою захворювання.

    Якщо аналізи в нормі, можна зробити висновок, що організм просто вередує. В цьому разі потреба в їжі — психологічний зрив, яким є причина. Знадобиться консультація психотерапевта. Він допоможе з’ясувати подразник — джерело стресу, порадить, як впоратися з ним.

    Як приборкати апетит і побороти почуття голоду

    Що може порадити лікар?

    Після того як фахівець визначить і усуне джерело стресу, варто звернутися за консультацією до дієтолога. Він складе меню, яке доречно в кожному конкретному випадку. Порадить дробовий режим харчування, що включає 6-8 прийомів їжі, включаючи перекуси.

    Крім того, лікар включить в меню якомога більше зелені, салатів, каш. Порадить скоротити кількість тортів, тістечок, жирного м’яса, важкої мертвої їжі.

    Як приборкати апетит і побороти почуття голоду

    Прийом їжі повинен перетворитися на справжній ритуал. Не варто паралельно читати книги, дивитися телевізор, відволікатися на сторонні речі. У ці хвилини слід повністю зосередитися на їжі. Страви брати невеликими порціями, ретельно пережовувати, насолоджуючись ароматом і смаком. Тоді трапеза пройде повільніше, а їжі буде з’їдено саме потрібну кількість.

    Дієта, заснована на обмеженнях, ні до чого доброго не призведе. Краще всього звернутися до дієтолога. Він складе щоденне меню, в якому будуть самі повсякденні інгредієнти. Але вони будуть збалансовані між собою, а за кількістю їх буде стільки, скільки необхідно організму в нормі.

    Пробіжка вранці або ввечері, аеробіка, зумба-фітнес, тренажери — будь-яка фізичне навантаження допоможе впоратися із зайвими кілограмами. Допоможуть процесу і піші прогулянки, сауна, контрастний душ.