«Нічого не їм і не худну…»

2522

В чому причина і що робити, спробуємо розібратися в цій статті. «Нічого не їм, а вага встав», нарікають багато тих, що худнуть. Чи насправді ця проблема не вирішується? Невже в організмі щось порушено і пора бігти в поліклініку? Щоб відповісти на це запитання, корисно провести невеликий аналіз. І, якщо буде потрібно, роботу над помилками. А ось панікувати не варто — стреси здатні погіршити ситуацію із зайвою вагою. Отже, чому ми не худнемо?

Перша можлива причина — ви не вважаєте калорії. Деякі жінки «їдять все, але по чуть-чуть» і переконані, що ніякої підрахунок їм не потрібно. Інші харчуються корисною їжею і вважають, що поправитися від неї неможливо. Це поширена помилка. До повноти та ожиріння веде безконтрольне поїдання абсолютно будь-яких продуктів, без винятку. Щоб вага знизився, обов’язково розрахуйте свою норму і дотримуйтесь її, поки не дійдете до мети. Людина худне тільки при дефіциті калорій, і навіть тренування грають другорядну роль. Витрачайте більше, ніж споживаєте, і результат неодмінно буде.

Причина друга — не враховуєте перекуси. Ви можете перекусити на ходу жменю чорносливу або горішків, випити склянку соку, кефіру, фруктового йогурту і не врахувати цього. Багато старанно фіксують все з’їдене, але чомусь забувають вносити в щоденник харчування перекуси. Це помилка — все, що має калорії, має бути записано. По суті, треба вважати все, крім води. Також можна не враховувати зелень — все одно багато петрушки або кропу ви не з’їсте. Зате неодмінно належить вважати рослинне масло, використовуване для смаження або заправки салату — одна столова ложка містить близько 100 калорій. В допомогу котрі худнуть різні таблиці калорійності продуктів, а також спеціальні програми. Користуватися останніми найпростіше — досить занести в спеціальні графи тільки назва продукту і вага. Калорійність порції буде розрахована автоматично. Забивати дані можна вручну або використовувати вбудований сканер, який зчитує інформацію з упаковки продукту. Це ще зручніше і швидше. Але необхідно пам’ятати, що не всі програми підтримують цю функцію.

«Нічого не їм і не худну...»

Третя причина — ваша норма КБЖУ застаріла. Популярні формули для підрахунку добової калорійності раціону включають важливий параметр — поточний вагу. Якщо він істотно змінюється, змінюється і добова норма. Тому перераховувати її слід через кожні 5-6 кілограмів, які були скинуті.

Також багато тих, що худнуть забувають враховувати харчові добавки, наприклад, протеїн. Так чи інакше, істотну роль в схудненні грає тільки дефіцит калорій. Якщо його немає, вага йти не буде, навіть якщо ви станете ночувати в спортзалі.

«Нічого не їм і не худну...»

Робота над помилками: що обов’язково для підрахунку калорій

Отже, все впирається в дефіцит калорій. Дізнаємося, як його дотримуватися.

  • Розрахуйте вашу норму калорій. Як це зробити, розповість ця стаття.
  • Заведіть щоденник харчування або скачайте додаток. Вони бувають платні та безкоштовні. Базовий функціонал, як правило, є скрізь, новачкам його достатньо. А ось розширені версії зазвичай платні.
  • Розібратися, як користуватися додатком, нескладно — інтерфейс зазвичай інтуїтивно зрозумілий. Після цього робите в щоденник усе, що вживаєте протягом дня (крім води, чаю та кави без цукру). Всі напої, калорійність яких вище нуля, — це їжа. А будь-яку їжу ми обов’язково записуємо.

    Якщо можливості користуватися додатком немає, використовуйте звичайну зошит. Правда, підрахунок в цьому випадку може бути більш складним і довгим. Для цього зважуйте продукт, шукайте дані про енергетичну цінність в інтернеті, розраховуйте калорійність шматочки і записуйте в блокнот.

    «Нічого не їм і не худну...»

    Приклад підрахунку калорійності порції

    Багато програми розраховують калорійність самі. Якщо використовуєте блокнот, робити всі обчислення необхідно самостійно. Наприклад, нам потрібно знайти калорійність порції йогурту.

    Дано:

    • Калорійність 100 г продукту — 85 ккал
    • Порція, яку ви з’їли, — 70 грамів.

    Дізнатися: калорійність 70 грамів йогурту

    Рішення:

    • Визначаємо калорійність одного грама продукту: 85÷100 = 0,85
    • Шляхом множення отримуємо калорійність конкретної порції: 0,85×70 = 59,5.
    • Загальна: 70 грам йогурту 59,5 калорій.

    Перед підрахунком обов’язково дізнавайтеся точну вагу продуктів — шукайте інформацію на упаковці або зважуйте їжу на кухонних вагах.