Зміст
Білокачанна капуста дуже корисна. У ній величезна кількість вітамінів і мінеральних речовин. Продукт — рекордсмен за вмістом вітаміну C. Вітаміну C в капусті в кілька разів більше, ніж у лимоні, апельсині і моркви. Капуста також багата солями кальцію і калію, фолієвої та пантотенової кислот, вітамінів U, В1, В2, РР, кальцієм, алюмінієм і залізом, марганцем, цинком, сіркою.
Продукт надає благотворний вплив на роботу шлунка і дванадцятипалої кишки, запобігає млявість кишечника, стимулює обмінні процеси. Харчові волокна, яких у капусті багато, перешкоджають всмоктуванню в кишечнику холестерину і жовчних кислот, сприяють виведенню рідини. Капуста — відмінний засіб від набряків від самої природи.
До того ж, овоч продається майже скрізь: у будь-яких магазинах, на ринках і фермерських ярмарках. Коштує копійки. Дешевше кабачків і баклажанів, особливо в несезон. Безсумнівно, тому капуста так популярна серед тих, що худнуть всіх віків. Корисна вона і при запорах, гастриті зі зниженою кислотністю і ряді інших проблем в області ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Найкраща — капуста свіжого врожаю. Розрізаючи качан, стежте, щоб зріз був щільним і білим. Якщо зріз буде темно-коричневого кольору, овоч залежався. Не можна купувати капусту нетоварного вигляду: з глибокими пошкодженнями, тріщинами, плямами, сторонніми запахами. У хорошої капусти не буває млявих листя, вона пружна і важка на вагу.
Капустяна запіканка з грибами
Час приготування: 45-50 хвилин.
Калорійність: 60 ккал на 100 грамів.
БЖУ: 4/2/5.
Інгредієнти на 5 порцій:
- капуста свіжа 1 кг;
- печериці 400 г;
- натуральний білий йогурт, 300 г;
- ріпчаста цибуля-100 г;
- сир твердий 100 г;
- борошно пшеничне, 1 столова ложка;
- рослинна олія, сіль.
Рецепт покроково
Шніцель з перцем
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 115 ккал на 100 грамів.
БЖУ: 6/5/12.
Інгредієнти на 8 порцій:
- капуста свіжа 1 кг;
- 6 сирих яєць;
- борошно пшеничне, 4 столових ложки;
- панірувальні сухарі, 150 г;
- рослинна олія;
- чорний мелений перець, сіль.
Панірувальні сухарі можна використовувати готові або саморобні. Пшеничне борошно допускається замінити рисової або цільнозерновий.
Рецепт покроково
Лаханорізо (грецький рецепт)
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 80 ккал на 100 грамів.
БЖУ: 2/14/10.
Інгредієнти на 8 порцій:
- капуста свіжа, 800 г;
- рис круглозерний, 100 г;
- морква свіжа, 300 г;
- цибуля ріпчаста 150 г;
- томатний сік, 100 мл;
- оливкова олія, сіль за смаком;
- спеції: 3 горошини чорного перцю, мелений коріандр на кінчику ножа.
Рецепт покроково
Кому не корисна капуста
Налягаючи на страви з капусти, важливо не забувати про протипоказання. До них відносяться: підвищена кислотність шлунку, коліти, ентерити, діарея, інфаркт міокарда та передінфарктний стан. З обережністю — захворювання щитовидної залози, період загострення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Особливо корисною може виявитися сира капуста. Переїдання часто призводить до здуття і нудоти. Також уникайте вживання в їжу кочережки — саме в ній накопичуються шкідливі речовини — мінеральні добрива, які використовуються при вирощуванні культури.