Чому після 50 краще зовсім відмовитися від хліба та здоби

2229


Зміст

  • Як виробляють сучасний хліб
  • Наслідки вживання
  • Як звести шкоду хліба до мінімуму
  • Про те, що без хліба немає обіду, чули всі від мала до велика. Цей продукт — один з найдавніших, відомих в історії людства. Популярність пояснюється просто: пшениця і жито містять майже всі необхідні поживні речовини, крім жирів.

    Але мало хто замислюється, корисно те, що називають хлібом зараз. Адже батони, булочки та інші борошняні вироби на прилавках мають зовсім не той склад, що стародавній продукт. Вживаючи їх, більшість людей, особливо середнього віку і літніх, ризикує розлучитися зі здоров’ям.

    Як виробляють сучасний хліб

    Практично весь асортимент хлібобулочних містить так звану рафіноване борошно. Зерно перед помелом очищають від оболонок та верхнього шару. Клітковина, вітаміни і мінерали йдуть у відходи, залишається лише серцевина — найбільш калорійна і даремна частина злаку. Вона містить тільки крохмаль і глютен. Процес виготовлення хліба з такого борошна остаточно вбиває всі її корисні властивості. Перш технологія включала обов’язкове бродіння — дозрівання тіста перед випіканням. Склад його суворо регламентувався ГОСТом, вимагав «живий» закваски, натуральних дріжджів, не допускав сторонніх домішок.

    Чому після 50 краще зовсім відмовитися від хліба та здоби

    Зараз хліб може містити все, що завгодно, аж до свинцю. Найшкідливіше: термофільні дріжджі і сода. Щоб тісто швидко піднімалася, а вироби були ідеального відтінку і приємно пахли, застосовують спеціальні «покращувачі». Це комплекси хімікатів, що дозволяють не витрачати час на дозрівання. Хліб стає пишним майже відразу після замішування.

    Завдяки масі добавок він ефектно виглядає і подобається багатьом на смак. Проте для організму така їжа — міна уповільненої дії.Чому після 50 краще зовсім відмовитися від хліба та здоби

    Наслідки вживання

    Надлишок термофільних дріжджів в організмі порушує засвоєння вітамінів групи В, викликає важкість у шлунку, печію і підвищення газоутворення. Хліб тривалий час кисне всередині, порушує засвоєння вітамінів. Регулярне вживання уповільнює синтез кісткової тканини. У людей старше 50 років, які страждають хронічними хворобами, ці фактори посилюють патологічний стан. У складі багатьох сортів хліба є багато солі.

    Чому після 50 краще зовсім відмовитися від хліба та здоби

    Це навантажує нирки, шкодить судинної системи, провокує набряки. Здоба крім крохмалю насичена цукром, маргарином та іншими жирами. Її вживання в старшому віці — основна причина зайвої ваги, проблем з підшлунковою залозою, кишечником. Ожиріння після 50 років призводить до розвитку инсулинонезависимого діабету.

    Чому після 50 краще зовсім відмовитися від хліба та здоби

    Заміна білого хліба житнього ні від чого не рятує. Рафіноване борошно, термофільні дріжджі і покращувачі використовують і для його виготовлення. Назви «селянський», «хмільний», «подовий» та інші, — лише маркетингові виверти.

    Як і злакова посипання на скоринці. Напівфабрикати з борошна, — макаронні вироби, теж не приносять користі. У їх складі — ті ж барвники, відбілювачі та інші хімікати, що в дріжджовому хлібі.

    Як звести шкоду хліба до мінімуму

    Якщо повна відмова від вживання хліба неможливий, рекомендується обмежити кількість:

    • тим, хто молодше 30 років, без шкоди здоров’ю можна з’їдати: до 500 р. в день при інтенсивних фізичних навантаженнях, до 350 р. — іншим;
    • людям 30-50 років: не більше 400 р. при заняттях фізичною працею, не більше 250 р. — при низькому рівні навантажень;
    • після 50 років слід звести вживання хліба до 200 р. максимум.

    Вибирати потрібно сорти з цільного зерна: сіруватого кольору або повністю житній, з щільним м’якушем. Такий хліб завжди важкий, має злегка кислуватий запах, не мнеться, як вата. Від білих батонів, булок та інших виробів, включаючи макарони і печиво, потрібно відмовитися. В якості альтернативи можна замінити цю продукцію натуральними бездрожжевыми хлібцями: кукурудзяними, гречаними, вівсяними. Їх можна пекти вдома, перемелюючи цілісну крупу, або купувати у відділах здорового харчування. В складі не повинно бути солі, цукру, стабілізаторів і інших добавок.

    Ще одне джерело корисних вуглеводів замість хліба — каші. Варити їх бажано з цільних зерен. Якщо регулярно вживати страви, чергуючи різні види, можна назавжди забути про хвороби шлунка, стабілізувати вагу, залишатися сповненими сил до глибокої старості.