Овочі проти застуди — картопля і цибуля на варті вашого здоровя

1518

З настанням холодів профілактика простудних захворювань стає актуальною темою — восени ми застуджуємося частіше. Люди дістають теплі речі і запасаються вітамінами, дивляться сюжети, де розповідається про боротьбу із застудою. Однак мало хто знає, що зміцнити захисні сили організму здатні самі звичайні продукти. Коштують вони копійки і доступні всім без винятку.

Овочі проти застуди — картопля і цибуля на варті вашого здоровя

Найбільш непримиренні вороги застуди, звичайно ж, цибулю і часник. Вони дуже ефективні проти інфекцій. Завдяки наявності фітонцидів ці овочі надають значну підтримку імунній системі — є відмінним засобом профілактики і дозволяють «вигнати» з організму вже почалася застуду. Найбільш активні — сирі цибулю і часник, що не пройшли ніякої термічної обробки. До речі, цибулю корисно навіть просто чистити, якщо ви застудилися. Зі сльозами прочищаються не тільки слізні залози, але і носоглотка. «Цибульні сльози» дуже корисні, їх не варто боятися. Не менш цінний і зелений лук.

На другому місці в рейтингу захисників — різна капуста. Білокачанна, брюссельська, броколі допоможуть швидше впоратися з недугою. Також хороша капуста кольрабі. Сира або злегка проварена капуста добре поєднується з іншими овочами і містить величезну кількість вітамінів і мінералів, зокрема, вітаміну C. Ці речовини необхідні для підтримки ослабленого хворобою організму. У брюссельській капусті міститься чимало фолієвої кислоти, незамінною для жіночого здоров’я.

Далі йдуть картоплю і помідори. Вони теж вельми ефективні в період застуд. Картопля забезпечує організм вітаміном C. Корисніше варити його в мундирі, щоб більшість корисних речовин збереглося в самому овоче, а не вимилось з водою. Крім того, у бульбах картоплі багато калію і харчових волокон. Калій не тільки допоможе швидше одужати, але і запобіжить підвищену стомлюваність, дратівливість, підтримає роботу серця і судин.

Свіжі помідори багаті вітаміном B, містять велику кількість антиоксидантів. Якщо ви часто мерзнете навіть при кімнатній температурі, вітамін B вам необхідний! Він підтримує організм у період холодів, покращує настрій і пам’ять, нормалізує апетит і роботу мозку.

Ще один корисний продукт — журавлина. Не овоч, але захистить від інфекції.

Овочі проти застуди — картопля і цибуля на варті вашого здоровя

Останні дослідження показали, що в цій ягоді міститься вдвічі більше антиоксидантів, ніж в інших. Антиоксиданти захищають нас від застуди і запобігають розмноженню хвороботворних бактерій у травному тракті.

А ще дуже корисний шпинат. Він казково багатий вітамінами B, C і абсолютно незамінний при застудах. Також підтримати організм допоможуть зелень петрушки і селери, кропу. Ці продукти містять багато вітаміну A. Вітамін необхідний для нормальної роботи імунної системи, допомагає запобігти старінню шкіри, ефективний проти дрібних зморшок і підвищеної чутливості зубної емалі. Корисний для зору.

Так, якщо ви помітили, що рівень активності знизився, а ви стали більш схильні до простудних захворювань, значить, пора подбати про надходження в раціон вітамінів. Можливо, час переглянути раціон і зробити його більш збалансованим.