Зміст
Нав’язливою ідеєю боротьби із зайвою вагою страждають практично всі представниці прекрасної статі, але не всі знають про деякі особливості жіночого харчування. Ні, звичайно, раціон будь-якої людини має бути збалансованим і містити необхідну кількість вітамінів і мінералів. Але м’язова маса у жінок набагато менше, ніж у представників сильної статі, обмін речовин протікає повільніше, репродуктивні органи працюють по-іншому, з цієї причини і кількість енергії, необхідної для нормального існування, теж потрібно різне.
Наприклад, цинк необхідний чоловікам для відтворення сперми, тому і норма споживання цього мінералу набагато вище, ніж для жінок. Калорійність денного раціону для жінок обмежується 2 тисячами калорій, чоловікам необхідно не менше 2,5 тисяч.
Ці показники застосовуються для середньостатистичних чоловіків і жінок, але вони можуть змінюватися при активних заняттях спортом або під час цілеспрямованого зниження ваги. У цій статті викладені основні моменти, які потрібно врахувати при складанні раціону для себе коханої.
1. Залізо
Щомісячні втрати крові під час менструального циклу, 9 місяців вагітності, вироблення грудного молока в період годування дитини – усі ці процеси стрімко виснажують запас заліза в організмі жінки. Причому дефіцит заліза в організмі майбутньої матері під час виношування дитини загрожує виникненням цієї ж проблеми і у новонародженого.
Наслідки завданої шкоди жіночому організму: низький гемоглобін, залізодефіцитна анемія, сильна слабкість і втому. І тут введення в раціон зелених яблук і гречаної каші недостатньо! Причина – залізо максимально засвоюється з продуктів тваринного походження, таких як м’ясо та печінку.
Можна додати зелені листові овочі, фісташки, боби і плоди хурми.
2. Кальцій
У жінок кісткова тканина володіє більш низькою міцністю, ніж у чоловіків, тому і втрачається швидше. Ні для кого не секрет, що проблеми всіх представниць прекрасної статі, переступили рубіж 45 років, це артрити, артрози та остеопороз. Тому, перебуваючи в більш молодому віці, всім без винятку жінкам не варто обходити своєю увагою продукти, багаті кальцієм: молоко, йогурти, закваски, тверді сири, сир, горіхи.
Не треба віддавати перевагу молочним і кисломолочним продуктам з мінімальною жирністю, адже саме молочні жири покращують засвоєння кальцію. Паралельно необхідно зменшити вживання солі, вона провокує виведення кальцію з організму.
3. Корисні жири
Крім майже повністю жири зі свого раціону, жінки роблять величезну помилку, адже один із наслідків – це порушення процесу вироблення гормонів, а також сухість шкіри і поява вікових зморшок. Небагато хто, напевно, знають, що жири поділяються на корисні (ненасичені) і шкідливим (насичені і трансжири).
- Омега-3: жирні сорти риби, лляне масло;
- Омега-6: масло соняшникове, кукурудзяне масло, горіхи;
- Омега-9: оливкова олія, маслини.
А ось надмірне їх споживання може мати негативні наслідки для здоров’я:
- підвищення холестерину в крові;
- ожиріння,
- хвороби серця;
- закупорка судин.
Як бачимо, відмінності жіночого раціону від чоловічого все-таки існують, тому немає нічого дивного в тому, що, сидячи за одним столом, ми на підсвідомому рівні тягнемося за абсолютно різними стравами.