Зміст
Дотримуючись рекомендованого раціону, можна не тільки скинути вагу, але і поліпшити настрій. Весь секрет в продуктах, багатих триптофаном. L-триптофан є протеиногенной амінокислотою і входить до складу білків всіх живих організмів. Ця найважливіша для людини амінокислота відповідає за емоційний стан і самопочуття, нормалізує сон, допомагає справлятися з депресією і тривогою. Ще цікавіше те, що продукти, що містять триптофан, допомагають худнути — навіть мала кількість такої їжі забезпечує тривале відчуття насичення і задоволення.
Найбільш багаті триптофаном наступні продукти: червона і чорна ікра, арахіс, кешью, мигдаль і волоський горіх, фісташки, сир і твердий сир, риба, м’ясо, бобові, гриби. Трохи менша кількість речовини міститься в молоці, йогурті, вівсяних пластівцях і соєвих бобах, насінні льону та кунжуту.
В раціоні тих, що худнуть за цією методикою обов’язково мають бути пісні м’ясо, риба і морепродукти: кріль, телятина, яловичина, курятина, індичка, кальмари, креветки, оселедець, минтай, тріска, скумбрія, лосось, сьомга, ставрида. А ось від жирних сортів м’яса на дієті краще утриматися.
Головні правила
Харчуватися на дієті «Щаслива» слід переважно продуктами зі списку дозволених. У меню щодня повинні бути горіхи, нежирне м’ясо і морепродукти, кефір, сир, кисле молоко, злаки, різні овочі. Природно, все треба вживати в міру. Горіхів можна з’їдати не більше 20 г на день. Оптимальна порція м’яса — 150 г (зважувати в сирому вигляді). Якщо ваг немає, можна відміряти по руці — шматок стейка не повинен перевищувати розмір вашої долоні без пальців. На дієті «Щаслива» корисно вибирати продукти, які були піддані мінімальної промисловій обробці: цільнозерновий хліб, бурий рис, зелену гречку, свіжі овочі.
- Добова калорійність раціону не більше 1500 калорій.
- Вітається п’ятиразове харчування: 3 основних прийому їжі і 2 перекуси. Остання трапеза — за 3 години до сну.
- Норма питної води — 1,5 літра в день. Від чорної кави і капучіно слід відмовитися на користь трав’яних відварів і чаїв.
- З солодкого допустимі: 2-3 шматочки гіркого шоколаду (не менше 70% какао-бобів у складі), половинка зефіру або 1-2 мармеладкі з натуральним складом, до 30 грамів натуральних сухофруктів.
- М’ясо і рибу слід готувати методом запікання, тушкування, варити в окропі або на пару, використовувати аерогриль (без олії). Смажити не можна.
- Кількість солі звести до мінімуму. Цукор в чистому вигляді — виключити повністю на час дієти.
- З жирів можна рослинні олії, насіння кунжуту, авокадо, горіхи. Додатково можна приймати риб’ячий жир.
Дозволені продукти на дієті «Щаслива»
У раціон худне повинні входити:
- кріль, телятина, яловичина;
- курка, індичка;
- кальмари, креветки, мідії;
- червона і чорна ікра;
- оселедець, минтай, тріска;
- скумбрія, ставрида;
- лосось, сьомга;
- свіжі, сушені гриби;
- тверді сири;
- будь-які горіхи (не солоні і без глазурі);
- кисломолочні продукти;
- некрохмалисті овочі, авокадо, зелень;
- рослинне масло.
Заборонені продукти
Список заборонених продуктів дуже короткий. Це:
- напівфабрикати, фастфуд;
- промислові соуси;
- білий хліб, випічка, здоба;
- газовані напої, алкоголь.
Зразкове меню на 3 дні
Дні можна міняти місцями. Раціон на всі наступні добу рекомендується складати за аналогією.
День 1
- Сніданок: 30 г вареної гречки, салат з огірків з помідорами, 1 хлібець, чай
- Перекус: 1 груша, 20 г кедрових горішків
- Обід: 130 г м’яса кролика, запеченого з цукіні і баклажанами з рубленою зеленню, 40 г відвареного бурого рису
- Другий перекус: вітамінний салат з моркви з капустою і зеленню, 2 хлібця
- Вечеря: 150 г відварної тріски, овочева нарізка.
День 2
- Сніданок: 30 г геркулеса, відвареного або запареного, ягоди, банани, чай
- Перекус: 1 яблуко, 20 г мигдальних горіхів
- Обід: стейк з яловичини, приготований на грилі без масла або на сухій сковороді, 30 г спагетті з твердих сортів пшениці, 50 г консервованого зеленого горошку
- Другий перекус: 5-6 штук чорносливу
- Вечеря: 2 варених яйця, кефір.
День 3
- Сніданок: омлет з двох яєць з брокколі і нежирним молоком, 1 хлібець, чай
- Перекус: апельсин, 20 г горіхів кешью
- Обід: 150 г курча, запеченого у фользі без шкіри, 2 печені картоплини, салат з морської капусти
- Другий перекус: салат з буряка з бринзою і базиліком, посипаний кедровими горішками
- Вечеря: фаршировані овочами і грибами кальмари, запечені під твердим сиром, салат зі свіжої капусти, моркви і рубаною петрушки, заправлений рослинним маслом.
Дієта «Щаслива» визнана досить простою, але ефективною. За місяць такого харчування можна втратити до 5-7 кілограмів без голодувань і серйозних обмежень. Досить виключити шкідливі продукти і скоротити порції. Для досягнення швидкого результату корисні заняття спортом. Залежно від рівня підготовки можна зайнятися фітнесом, аеробікою, йогою. Для новачків ідеально підійдуть плавання і ходьба.
Дієта «Щаслива» не рекомендовано вагітним і годуючим жінкам, дітям, підліткам, літнім людям. З обережністю — при захворюваннях печінки та органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, діабеті, у період відновлення після захворювань і травм, при ослабленому імунітеті, індивідуальної непереносимості білкових продуктів.