Пісні котлети з кальмарів — всього 200 ккал на 100 г

1967

Морепродукти — прекрасне джерело легкого засвоєння білка і цінних мінералів. А м’ясо кальмарів — ще й прекрасний дієтичний продукт, практично без жирів. У 100 р. міститься всього 90 ккал. Це майже вдвічі менше, ніж у курячій грудці, тому вживати страви з нього можна без побоювань поправитися.

Завдяки нейтральному смаком поєднувати кальмара можна з будь-якими овочами, прянощами або соусами. Він не викликає розладів травлення, дозволено тим, хто страждає захворюваннями шлунка, печінки, нирок, порушеннями вуглеводного обміну.

Вживати м’ясо цього молюска корисно для поліпшення мозкової активності, зору, підтримання фізичних сил, зниження рівня холестерину, нормалізації артеріального тиску, підтримки роботи ендокринної системи. Кальмар містить чимало йоду, необхідного для здоров’я щитовидної залози. А фосфор, вітаміни групи В і поліненасичені жирні кислоти регулюють діяльність нервової системи.

Підготовка інгредієнтів

Якщо для котлет беруть неочищений продукт, його бажано кілька разів занурити по черзі в окріп і холодну воду з льодом. Заморожена тушка перед обробкою повинна повністю відтанути. Після ошпарювання плівки і хітинові пластинки потрібно злегка підчепити ножем і зняти.

На 1 кг кальмарів для приготування фаршу будуть потрібні:

  • білий хліб без скоринки: 200 р.;
  • подрібнені в крихту панірувальні сухарі: 200 р.;
  • кип’ячена вода або бульйон: 1 склянка;
  • велика цибулина;
  • часник: 4 великих зубчики;
  • манна крупа: 2 ст. л.;
  • рафінована олія: 2 ст. л.

Зі списку спецій 2 будь-який на вибір:

  • мускатний горіх;
  • базилік;
  • кріп;
  • чебрець;
  • розмарин.

Трави підійдуть свіжі або сушені. Перед застосуванням їх рекомендується подрібнити, краще в блендері. Для додання пікантного смаку страві можна використовувати лимонний сік: близько ½ ч. л.

Пісні котлети з кальмарів — всього 200 ккал на 100 г

Котлети з кальмарів: рецепт покроково

Послідовність приготування страви:

  • Хліб покласти в теплу воду або бульйон на кілька хвилин, коли він повністю просочиться, злити залишки рідини.
  • Масло розігріти на сковороді. Очистити, розрізати надвоє 3 часникового зубчики і обсмажити протягом 5 хвилин. Потім часник викинути, він необхідний для аромату.
  • Цибулину порізати кубиками розміром близько 1 див. Томити в часниковому маслі на повільному вогні, помішуючи, поки він не стане золотистим.
  • Кальмара ретельно промити водою, порізати і провернути в м’ясорубці. Щоб фарш вийшов ніжніше, можна зробити це двічі.
  • По черзі додати в м’ясну масу розмочений хліб, манну крупу, залишився подрібнений часниковий зубчик і підсмажену цибулю.
  • Ретельно вимісити фарш, посолити, при бажанні — влити лимонний сік. В останню чергу покласти трави.
  • Формувати Котлетки вологими руками. Рекомендується ліпити їх невеликими, щоб прискорити приготування.
  • Кожну обваляти в сухарях і смажити на повільному вогні під кришкою протягом 10 хвилин з кожного боку. Довше не варто, щоб не пересушити фарш.
  • Котлети можна не обкачувати у сухарях, а приготувати на пару. Це значно знизить калорійність готового страви.

    Робиться це так:

    • налити кілька крапель олії в товстостінну глибоку сковороду;
    • підсмажити котлети протягом 2-3 хвилин, перевернути на іншу сторону, додати в сковороду ⅓ склянки гарячої води, закрити кришкою;
    • тушкувати, поки не випарується волога.

    Зберегти соковитість і пікантний смак страви повністю можна, якщо запекти котлети в духовій шафі. Для збереження соковитості прикрити їх шаром з суміші нарізаних овочів: моркви, солодкого перцю, томатів або кабачків.

    Блюдо рекомендується комбінувати з будь-якими видами гарнірів: картопляним пюре, овочевими салатами, рагу, соте, відварним рисом. Готувати такі котлети можна до повсякденного столу на сніданок, обід або вечерю. Котлети з кальмарів виходять дуже смачними і підійдуть до свята, а також у період посту.