Морепродукти — прекрасне джерело легкого засвоєння білка і цінних мінералів. А м’ясо кальмарів — ще й прекрасний дієтичний продукт, практично без жирів. У 100 р. міститься всього 90 ккал. Це майже вдвічі менше, ніж у курячій грудці, тому вживати страви з нього можна без побоювань поправитися.
Завдяки нейтральному смаком поєднувати кальмара можна з будь-якими овочами, прянощами або соусами. Він не викликає розладів травлення, дозволено тим, хто страждає захворюваннями шлунка, печінки, нирок, порушеннями вуглеводного обміну.
Вживати м’ясо цього молюска корисно для поліпшення мозкової активності, зору, підтримання фізичних сил, зниження рівня холестерину, нормалізації артеріального тиску, підтримки роботи ендокринної системи. Кальмар містить чимало йоду, необхідного для здоров’я щитовидної залози. А фосфор, вітаміни групи В і поліненасичені жирні кислоти регулюють діяльність нервової системи.
Підготовка інгредієнтів
Якщо для котлет беруть неочищений продукт, його бажано кілька разів занурити по черзі в окріп і холодну воду з льодом. Заморожена тушка перед обробкою повинна повністю відтанути. Після ошпарювання плівки і хітинові пластинки потрібно злегка підчепити ножем і зняти.
На 1 кг кальмарів для приготування фаршу будуть потрібні:
- білий хліб без скоринки: 200 р.;
- подрібнені в крихту панірувальні сухарі: 200 р.;
- кип’ячена вода або бульйон: 1 склянка;
- велика цибулина;
- часник: 4 великих зубчики;
- манна крупа: 2 ст. л.;
- рафінована олія: 2 ст. л.
Зі списку спецій 2 будь-який на вибір:
- мускатний горіх;
- базилік;
- кріп;
- чебрець;
- розмарин.
Трави підійдуть свіжі або сушені. Перед застосуванням їх рекомендується подрібнити, краще в блендері. Для додання пікантного смаку страві можна використовувати лимонний сік: близько ½ ч. л.
Котлети з кальмарів: рецепт покроково
Послідовність приготування страви:
Котлети можна не обкачувати у сухарях, а приготувати на пару. Це значно знизить калорійність готового страви.
Робиться це так:
- налити кілька крапель олії в товстостінну глибоку сковороду;
- підсмажити котлети протягом 2-3 хвилин, перевернути на іншу сторону, додати в сковороду ⅓ склянки гарячої води, закрити кришкою;
- тушкувати, поки не випарується волога.
Зберегти соковитість і пікантний смак страви повністю можна, якщо запекти котлети в духовій шафі. Для збереження соковитості прикрити їх шаром з суміші нарізаних овочів: моркви, солодкого перцю, томатів або кабачків.
Блюдо рекомендується комбінувати з будь-якими видами гарнірів: картопляним пюре, овочевими салатами, рагу, соте, відварним рисом. Готувати такі котлети можна до повсякденного столу на сніданок, обід або вечерю. Котлети з кальмарів виходять дуже смачними і підійдуть до свята, а також у період посту.