Зміст
Лідируюче місце в світі по кількості людей з надмірною вагою займає Америка, але і в Росії статистика невтішна. За останнє десятиліття ожиріння подвоїло чисельність власної «армії» і продовжує вербувати «новобранців». Зайва вага зафіксовано у 25% жінок і 15% чоловіків, що негативно позначається на здоров’ї населення. Чому росіяни повніють? Спробуємо розібратися.
Молоде покоління
Від ожиріння страждають не тільки дорослі, але і діти — генофонд країни залишає бажати кращого. Основна причина дитячого і підліткового ожиріння криється в неправильному харчуванні. Після розвалу Союзу магазинні прилавки заповнила незвична і висококалорійна їжа: фастфуд, промислова випічка, батончики і печиво. Якщо раніше десерти купувалися по великих святах, то зараз вони прикрашають стіл на кожному чаюванні.
Людям, які роками нічого не бачили, складно впоратися зі спокусами і різноманітністю асортименту. Діти переймають звички батьків, тому переїдання і незбалансований раціон стають сімейною традицією. Залишається додати доступність гаджетів і ненормований дозвілля за монітором комп’ютера, щоб картина остаточно прояснилася.
Кожному новому поколінню все важче справлятися з помірними фізичними навантаженнями — відсутність активності в тандемі з величезною кількістю їжі вже дає перші плоди.
Надмірна вага і низький рівень життя — несподівана взаємозв’язок
Зростання ожиріння зафіксований в країнах з поганими соціальними умовами. З-за невисокого доходу люди змушені переходити на дешеві і абсолютно шкідливим продукти: макарони, напівфабрикати сумнівної якості, консерви. Джерела білка, овочі та фрукти при цьому стають недоступними делікатесами.
Через кілька місяців починають розвиватися захворювання, які можна вчасно виявити і лікувати, але профілактика середньостатистичній людині поки що тільки сниться. Диспансеризацію неможливо пройти за один день, а начальство не горить бажанням відпускати підлеглих на тиждень для огляду у всіх фахівців. Лікарі приймають в один час, аналізи здаються в інше, кабінети обстежень працюють у своєму персональному режимі.
У країні явний дефіцит важливих і потрібних професій: нутриціолог, дієтолог. Ніхто не проводить бесіди з населенням на тему правильного харчування. А якщо просвіта в цій області і з’явиться, звичайному роботязі не по кишені збалансований і повноцінний раціон — коло замкнулося.
Більшість повних і огрядних людей не вважають надмірна вага хворобою, хоча зайві кілограми з роками атакують найважливіші системи та органи:
- серцево-судинну;
- ендокринну;
- опорно-руховий апарат;
- печінка;
- ШКТ.
Популярні відмовки і міфи
Ожиріння завжди йде рука об руку з напівфабрикатами і фастфудом. У холодильнику огрядного людини знайдуться покупні соуси, майонез, пельмені, готові пиріжки та чебуреки.
Основною перевагою такої їжі вважається швидкість приготування — розігрів і тут же з’їв. Небезпека криється в складі, але мова не йде про антибіотиках або підступних добавках з маркуванням «Е».
Ожиріння добралося і до тієї категорії людей, які дотримуються правильного харчування. Вони виключили з меню солодке, жирне і смажене, але стрілка ваг вперто повзе вверх. Проблема — відсутність елементарних розрахунків необхідних нутрієнтів і дефіциті рідини, без чого нормалізація ваги неможлива.
Меню повинно складатися з врахуванням множини даних:
- активність людини;
- кліматичні умови регіону;
- клас праці;
- рівень гормонів;
- результати актуальних аналізів.
Швидке зниження ваги приводить до повернення втрачених кілограмів, а різкі перепади чреваті розвитком ряду захворювань. Здоров’я людини знаходиться в його руках, тому важливо переглянути власний раціон.