7 простих правил організації здорового харчування

596

Правильне харчування має стати частиною життя, кажуть дієтологи. Короткочасні дієти мають такий же короткочасний результат і користі не приносять — скинуті кілограми повертаються, доставляючи котрі худнуть нові переживання і проблеми. Щоб цього не відбувалося, важливо вибудувати режим раціонального харчування правильно і дотримуватися рекомендацій дієтологів.

Здорове харчування насамперед — помірність і збалансованість раціону без переїдання і голодування. Тільки дотримуючись розумного підходу до споживання їжі, можна позбутися зайвої ваги без наслідків, активізувати обмінні процеси, налагодити функціонування найважливіших систем організму.

Як почати правильно харчуватися

Різноманітність у харчуванні дозволять дотримуватися обраного раціону без зривів і нервових розладів. Жорсткі обмеження тільки шкодять. У меню неодмінно включайте овочі і фрукти, вітаміни, білки, клітковину. Регулярно переглядайте ваше харчування, вносите зміни, якщо треба. Головне — щоб меню не набридло, не викликало стійкого відторгнення і бажання все кинути і накинутися на солодке і смажене.

Їсти можна все, але помірно. Повертаючись до солодкого і смаженого, зазначимо, що вживати можна і таку їжу, але небагато і нечасто. Також будьте обережні з солоним, алкоголем, напівфабрикатами і фастфудом. Раз в місяць — не страшно, але харчуватися цим постійно не варто. Небезпечно не тільки для фігури, але і для здоров’я.

Правила організації здорового раціону

  • Плануйте меню заздалегідь, дотримуйтесь правил вибору якісних продуктів, використовуйте правильні методи кулінарної обробки — запікання, відварювання, приготування на пару і на грилі.
  • Їжте 4-5 разів на день невеликими порціями, не зловживайте перекусами, але і не голодуйте. Максимальний інтервал між прийомами їжі не повинен перевищувати 5 годин, мінімальний — 2 години.
  • Намагайтеся їсти в одні і ті ж години кожен день. Беріть їжу з собою на роботу, в поїздки. Не пропускайте прийоми їжі.
  • Добовий об’єм їжі разом з випивається рідини не повинен перевищувати 3 кілограми для дорослої людини. Якщо ліміт вичерпано, а їсти хочеться нестерпно, збільшуйте об’єм їжі за рахунок овочів, свіжих або тушкованих.
  • Розподіл калорійності добового раціону має виглядати наступним чином: сніданок — 25%, перший перекус — 8%, обід — 35%, другий перекус (полуденок) — 7%, вечеря — 25%. Всього 3 основних прийому їжі і 2 перекуси.
  • Вечеряйте не пізніше, ніж за 2 години до сну.
  • Щоб зробити новий режим харчування звичним, робіть записи, аналізуйте. Використовуйте щоденник або спеціальний додаток, щоб планувати меню і час майбутніх прийомів їжі і перекусів. Складайте список покупок заздалегідь, наприклад, на тиждень, щоб не ламати голову, що приготувати на вечерю. Не забудьте прикупити контейнери, ланч-бокси, термоси для транспортування їжі.
  • Організм буде несказанно вдячний вам, якщо ви почнете худнути без насильства над собою і своїми смаковими пристрастями. А ваше оточення побачить більш життєрадісного, активного і впевненого в собі людини без ознак зайвої ваги. Пам’ятайте, ваша мета — не схуднення будь-якою ціною, а становлення нових корисних звичок, бадьорість, сила, краса.