Юхим Шифрін: як після 60 років виглядати на 40

2579

Одного разу в далекому 1988 році примадонна нашої естради Алла Борисівна з характерною прямотою заявила молодому акторові Шифріну, що він виглядає років на 40. Це змусило ураженого чоловіка всерйоз зайнятися своєю зовнішністю. Зараз іменитому артистові можна сміливо дати на 20-25 років менше, ніж є насправді. Над чутками і плітками навколо своєї персони він жартує, а іноді викриває за допомогою розіграшів.

З кволого хлопця — у м’язисті інтелектуали

Маленький Юхим ненавидів фізкультуру і часто хворів. Народившись в Магаданській області в сім’ї репресованого, він постійно страждав то запалення легенів, то гастритом, а мама готувала йому дієтичні обіди. Потім стався значний поворот: Шифрины переїхали в прибалтійську Юрмалу, а майбутній гуморист вступив до естрадно-циркове училище. Таким чином він вирішив навчитися володіти власним тілом і зміцнити слабке здоров’я. Вміння плавно рухатися і жонглювати згодився на естраді. Проте робота на сцені в розмовному жанрі не сприяла м’язового тонусу.

Юхим Шифрін: як після 60 років виглядати на 40Юхим Шифрін в юності

До 30 років Шифрін мав злегка поповнілу фігуру, швидко втомлювався, сутулився, мав проблеми з диханням. Погляд у дзеркало задоволення не доставляв, в кишені костюма завжди лежала упаковка таблеток для шлунка. А тут ще — зустріч і розмову зі знаменитою Пугачової… В спортзал Юхим вперше прийшов до 37 років. Для професійного атлета — запізно, але артист і не збирався їм ставати, а відступати не збирався. Через кілька місяців він побачив, як змінюється тіло, а через 7 років взяв участь у змаганнях бодібілдерів. І це — при напруженій роботі у власному театрі.

Заняття важкою атлетикою допомогли артистові позбутися від проблем з імунітетом і травленням. На сцену замість нездорового повнуватого людини невизначеного віку виходив вже інший: молодий і міцний іскрометний чоловік. Спортивні успіхи принесли і деякі зміни у способі життя. Шифрін відмовився від дієтичних супів та іншої рідкої їжі, відмовився від солодкого, став шанувальником білкового раціону. І хоча зараз артист припинив інтенсивно тренуватися, засвоєним залишився вірний принципам. Це підтверджують численні селфи в соцмережах. На знімках — аж ніяк не кволий, а повний життя людина з міцними біцепсами, підтягнутим торсом і кубиками на пресі.

Юхим Шифрін: як після 60 років виглядати на 40

Звички та режим дня

Зі своїми шанувальниками Юхим Залманович поділився секретами свого раціону. Як у більшості спортсменів, він містить багато білка, складні вуглеводи і мінімум жирів. Меню складають:

  • яйця;
  • кисломолочні напої, сир, нежирний сир;
  • куряче філе;
  • яловичина;
  • пісні сорти риби: минтай, тріска, судак, тунець;
  • хліб з цілісного зерна;
  • неочищений рис;
  • гречка;
  • овочі, фрукти.

Вранці артист снідає кашею, сухими тостами або паровим омлетом. На обід готує стейк з овочевим салатом або рагу. Вечеря також білковий: порція сиру з фруктами, печена риба. В якості десертів — фруктові пюре, натуральні йогурти, горіхи. Відступи від корисного раціону рідкісні і з лишком компенсуються подальшими заняттями.

Юхим Шифрін: як після 60 років виглядати на 40

Щодня Шифрін виконує комплекс обов’язкових вправ для всіх груп м’язів:

  • вправи з гантелями;
  • декілька підходів зі штангою: спочатку з невеликою вагою, потім — з посиленою навантаженням;
  • спеціальні вправи на силовому тренажері для біцепсів і трицепсів.

Вага, що артист може «тиснути» в 63 роки, перевищує 100 кг. Але про реальний віці знаменитості здогадатися по зовнішньому вигляду майже неможливо. Багато шанувальників і злі язики не раз висловлювали сумніви в його доброму здоров’ї. Цій темі одного разу був присвячений ефір на федеральному телеканалі. Шифрін вийшов на публіку в темних окулярах, човгаючою ходою, спираючись на тростину. А потім під оплески глядачів відкинув стариковский «реквізит». Гуморист запропонував бажаючим ознайомитися з результатами медичного обстеження, ніж розвіяв підозри у своїй немочі.