Вся правда про голодування

1923

Може чи тимчасова відмова від їжі піти на користь фігурі і здоров’ю, спробуємо розібратися. Багато тих, що худнуть захоплюються настільки, що готові дні і ночі безперервно обходитися без їжі. Особливо жінки, які поставили собі завдання скинути вагу в короткий термін. Але такий підхід на ділі виявляється малоефективним і шкідливим.

Голодування в домашніх умовах дуже небезпечно! Навіть якщо ви прийняли рішення утриматися від їжі, робити це потрібно в спеціалізованій клініці під контролем фахівців. Це називається — лікувальне голодування. Поживні речовини в цьому випадку поступають в організм завдяки медикаментів і капельницам. Якщо ж відмовитися від їжі вдома, без допомоги лікарів, можна отримати серйозні проблеми зі здоров’ям, включаючи необоротні зміни — шкоду голодування величезний.

Голодування: скільки можна обійтися без їжі

Вже на другу добу організм починає харчуватися власними запасами з м’язів і печінки. М’язова маса, яку ви нарощували все це час, буде скорочуватися. І тільки на третю добу запускається процес кетозу — спалювання жирових запасів. У цей період людина активно худнути, але відчувати себе жахливо. Часті перепади рівня цукру в крові будуть провокувати запаморочення і слабкість. Навіть цілком здорові люди будуть швидко втомлюватися і дратуватися. Для діабетика такий експеримент може закінчитися комою. Якщо відмовитися і від води, процеси руйнування будуть протікати ще швидше, настане зневоднення — смертельно небезпечний стан.

На 5-е (іноді на 8-е доба починається ацидоз — зсув кислотно-лужного балансу і закислення організму. Починається аритмія, слабкість, прискорене серцебиття, задишка. В роті з’являється характерний наліт і неприємний запах. Ацидоз згубний для здоров’я та краси: шкіра сушиться і стоншується, волосся випадає, нігті робляться слабкими і ламкими. Дрібні зморшки стають більш глибокими і помітними. Жінка, голодуюча більше п’яти діб, виглядає ослабленою і потухшей. Це шкідливо і не естетично, нагадують лікарі. І доводити себе до такого стану не можна.

На 9-е–12-ту добу ацидоз прогресує і досягає максимуму — здорові клітини починають поглинати померли і хворі, щоб якось харчуватися. Ослаблений організм бореться з останніх сил. На 13-е–20-е добу ресурси закінчуються і всі процеси, що протікають в здоровому тілі, сповільнюються. Змінюється біохімічний склад крові, скаче тиск, імунітет знижується практично до нуля».

Примітно, що в цей складний період людина навіть може відчувати себе нормально, але це стан оманливе і вже по-справжньому небезпечно для життя.

На 21-е–30-е добу починаються зміни в мозку. Орган тривалий час не отримує глюкозу і перестає нормально працювати. А людина перестає адекватно сприймати дійсність. Саме тому хворі анорексією продовжують вважати себе товстими. Всі симптоми анорексії можна знайти в цій статті.
Вся правда про голодування

Після 31-х діб голодування настає другий ацидоз — прикордонний стан. Якщо людина не отримає їжу, може настати летальний результат. Отже, навіть цілком здоровій людині знадобиться всього місяць, щоб в буквальному сенсі знищити самого себе.

Особливо страшні голодування при наявності таких захворювань:

  • цукровий діабет;
  • цироз печінки;
  • виразкова хвороба шлунка;
  • ниркова недостатність;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • варикозне розширення вен;
  • захворювання ендокринної системи;
  • залізодефіцитна анемія.

Вся правда про голодування

А як щодо інтервального голодування?

Інтервальне голодування передбачає відмову від їжі на період від 12 до 36 годин. Прихильники цього методу вважають, що короткочасне голодування запустить процес аутофагії («самопоїдання» з давньогрецької). В результаті організм сам почне позбавлятися від зайвих клітин та іншого «сміття», завдяки чому людина очиститься від шлаків і схудне.

Однак аутофагия ще до кінця не вивчена, та інтервальний голодування може виявитися таким же небезпечним, як і тривале утримання від їжі. Ніхто не знає, як відреагує на харчування з інтервалами саме ваш організм. Лікарі не радять інтервальне голодування! Якщо душа прагне радикальних заходів, практикуйте розвантажувальні дні. Але не частіше двох разів на тиждень і не підряд, а з перервами. Це дозволить знизити навантаження на шлунково-кишковий тракт, вивести набряки і схуднути.

Кращі варіанти розвантажувальних днів в цій статті. Розвантажувальні дні, розроблені інститутом харчування АМН СРСР та затверджені Моз СРСР, допомагали схуднути багатьом поколінням.