Як харчуватися при остеохондрозі?

1913

Ми вже писали, як зміцнити спину, щоб не дати розвинутися цього захворювання. Повний матеріал тут. У цій статті розберемося, як правильно харчуватися, щоб уникнути проблем з суглобами і кістками. Не варто забувати, що правильне харчування — один з ефективних способів профілактики захворювань опорно-рухового апарату.

Спеціальної дієти при остеохондрозі не існує, але при будь-яких захворюваннях спини корисно дотримуватись правила складання збалансованого раціону. За такої проблеми не можна набирати зайві кілограми. Особливо небажана повнота при поперековому остеохондрозі. Надмірна вага є одним з важливих факторів перевантаження хребта, призводить до виникнення гриж і дегідратації дисків хребта, а також до загострення цих захворювань.

Харчування при остеохондрозі має бути збалансованим і продуманим. Важливо, щоб їжа містила достатню, але не надмірна кількість білків, жирів і вуглеводів, вітамінів і мінералів. Потрібна перегляд багатьох харчових шаблонів і відмова від більшості шкідливих звичок.

Найперше, до чого треба прийти, — дробове харчування. Їжу рекомендується приймати маленькими порціями кожні 3-5 годин (до 6 трапез на добу). Переїдати лікарі не радять. Це тільки збільшує навантаження на хребет. Рекомендована енергетична цінність раціону — 2500 ккал на добу.

Важливе значення має кулінарна обробка їжі. М’ясо і рибу необхідно відварювати в окропі, на пару або запікати у фользі, гасити у власному соку. Готувати будь-які страви краще без солі, а підсолювати перед подачею на стіл. Спершу рекомендується пробувати їжу. Можливо, приправляти не доведеться. До смаком натуральної їжі можна звикнути досить швидко, особливо якщо стоїть мета уникнути прогресування недуги. Овочі та крупи слід добре но розварювати.

При остеохондрозі рекомендується обмежити споживання швидких вуглеводів, відмовитися від усього смаженого, гострого, солоного, копченого і маринованого, а також від міцних напоїв і натуральної кави. Сіль потрібно звести до мінімуму — до 3-4 г на добу.

Хімічний склад дієти

Хімічний склад дієти:

  • Білки — 80-90 грамів на добу;
  • Жири — до 80 грамів (50 г тваринного і 30 г рослинного походження);
  • Вуглеводи — 300-400 грамів
  • Цукор — до 30 грамів
  • Сіль — 3-4 грами.

Одне з найважливіших правил дієти при остеохондрозі — мінімізація в раціоні солі. Строго до 4 грамів на добу. Людина не стежить за харчуванням, як правило, споживає в 3-4 рази більше. А в нашому випадку це неприпустимо. Сіль затримує рідину в тканинах і суглобах, з-за чого больові відчуття можуть посилитися.

Крім того, щоб виводити велику кількість солі, організму доводиться працювати в посиленому режимі, буквально «на знос». У зв’язку з цим можливі часті головні болі, що супроводжують шийний остеохондроз.

Велику увагу варто приділити вітамінам: C, P, PP, B1, B2. Також рекомендується їсти продукти з високим вмістом кальцію, магнію. Список найбільш простих і смачних продуктів, багатих кальцієм, в цій статті.