Зміст
Ця система харчування для схуднення поділяє продукти на кілька основних категорій: зелену, жовту і червону. Відносяться до першої можна вживати кожен день в будь-якому обсязі. З другої жовтої групи можна 2-3 продукту на добу в помірній кількості. Третя — червона категорія об’єднує всі заборонене. Включати цю їжу в меню не можна навіть в мікроскопічних порціях. Завдяки простоті і різноманітності раціону дотримуватися методики нескладно.
Правила дієти
Страви необхідно готувати з мінімальним вмістом солі, напої без цукру. Овочі і фрукти рекомендується їсти свіжими, м’ясо та рибу — варити на пару, гасити, запікати. Слід сідати За стіл не менше 5 разів на день. Вечеряти — за 3 години до сну. Під час їжі — не поспішати, жувати повільно, не перевантажувати шлунок. Продукти з жовтою категорії — включати в меню на сніданок і обід. Увечері — віддавати перевагу легким страв і зелені. Питний режим — комфортний. Рідини вживати потрібно, скільки просить організм, але не знижуючи обсяг до граничних 1,5 л на добу. В іншому випадку жир буде йти повільно. Враховувати потрібно не тільки звичайну воду, але і бульйони, напої.
Щоденний фітнес категорично вітається. Після їжі сидіти нерухомо також небажано. Корисні будь-які рухи: тривалі прогулянки, активні справи по дому, заняття на тренажерах, плавання, ігри. Для досягнення видимих результатів і зміцнення м’язів рекомендується освоїти силовий комплекс. Вага на «Світлофорі» плавно знижується. В тиждень йде по 1-2 кіло, в залежності від кількості вихідних. При цьому відсутні головні недоліки багатьох похудательной методик: різке відчуття голоду, слабкість, погане самопочуття, перепади настрою.
Дозволені та заборонені продукти
Незважаючи на однойменний або близький до нього колір більшості дозволених продуктів, головний критерій відбору в зелену групу — не забарвлення. До неї відносять практично всі існуючі плоди, за винятком особливо поживних. Їсти їх треба об’ємними порціями, не допускаючи появи сильного почуття голоду. Вітаміни, органічні кислоти, вуглеводи, мінерали, що містяться в овочах і фруктах, підтримують обмін речовин, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, виводять токсини, сприяють розщепленню жирової тканини. Велика кількість клітковини забезпечує швидке насичення.
У категорію «без обмежень» входять:
- всі види капусти;
- морква;
- баштанні: кабачки, патисони, гарбуз;
- листові, качанові салати, спаржа, селера;
- томати, баклажани, болгарський перець;
- гриби;
- петрушка, кріп, кінза, кріп, базилік та інші трави;
- цитрусові: мандарини, грейпфрути, помело, апельсини, цитроны, лимони;
- кислі яблука;
- чай і кава без цукру, мінеральна вода.
Жовта категорія — переважно тваринна їжа, що містить білок, ситні коренеплоди і рослинні масла. Їх необхідно регулярно вживати, щоб не втрачати м’язову масу, підтримувати фізичні сили, гормональний баланс, нормальний рівень гемоглобіну і жиророзчинних вітамінів. З-за відносно високої калорійності таких продуктів треба кожен раз ретельно відміряти порції, інакше схуднути не вдасться.
У список входять:
- нежирні сорти м’яса: куряча грудка, індичка, кролик, телятина;
- біла риба: тріска, судак, минтай, навага, ставрида;
- морепродукти: кальмари, креветки;
- молочні напої жирністю до 2%;
- пісний сир;
- сир жирністю до 30%;
- цільнозерновий хліб;
- столовий буряк;
- молода картопля;
- крупи: гречка, пшоно, овес, ячмінь;
- солодкі фрукти, ягоди (крім винограду, фініків і бананів);
- гіркий шоколад;
- кукурудза;
- бобові: сочевиця, горох, квасоля;
- малокалорійні натуральні підсолоджувачі: стевія.
Червоний сигнал небезпеки присвоєно всьому, що не входить в список дозволених продуктів. Це важкі жири: сало, вершкове масло, маргарин, спреди, майонез і страви з їх змістом. Заборонені також вироби з білого борошна, цукор, солодощі, фастфуд, дріжджова випічка, промислові соуси, снеки, пряні солоні закуски, лимонад, страви, що збуджують апетит, а також все смажене. Відмовитися доведеться від горіхів, насіння, пакетованих соків, чипсів, сухариків. Продукти з вмістом ксиліту, сорбіту та фруктози також відносяться до розряду заборонених.
Зразкове меню
Добовий раціон може виглядати так:
- вранці: салат з помідорів з огірками, заправлений нежирної сметаною або геркулесова каша з чорносливом;
- перекус: йогурт, яблуко;
- на обід: суп з тріски або курки з овочами, шматочок житнього хліба, 150 р. сиру;
- перекус: 15 гр. шоколаду, грейпфрут;
- ввечері: тушкована гарбуз, кефір.
Протипоказання та рекомендації
Дієта не рекомендована підліткам, вагітним і годуючим жінкам, літнім людям. Протипоказана при наявності захворювань серця і судин, діабеті, патології печінки і нирок, органів шлунково-кишкового тракту.
Рекомендується консультація лікаря.
Намагайтеся і після схуднення і збалансовано харчуватися помірно, невеликими порціями, щоб утримати результат.