Зміст
Дієта під назвою «Все зелене» допоможе не тільки знизити вага, але і зміцнити здоров’я та емоційний стан, нервову систему. Дотримуватися її цікаво — основні продукти слід підбирати за кольором. В основі раціону: зелені овочі і фрукти, свіжа зелень.
Практично без обмежень можна їсти салат айсберг, кінзу, романо, базилік, крес-салат-латук, майоран, м’яту, орегано, петрушка, зелена цибуля, щавель, шпинат, кріп, рукколу, листовий салат. У помірних кількостях: пекінську капусту, зелений болгарський перець, брокколі, огірки, селера, цукіні, зелену квасолю.
У чому користь зелених овочів і трав
Зелені овочі містять хлорофіл, насичує киснем кров і прискорює обмін речовин. У них мінімум вуглеводів — більшість продуктів із «зеленого» списку можна навіть діабетикам.
Трави і зелені овочі багаті фітонутрієнтами, які захищають організм від шкідливого впливу навколишнього середовища. У них величезна кількість фолієвої кислоти, вітаміну C, beta-каротину, калію, магнію, кальцію та інших найважливіших для здоров’я і довголіття елементів.
Інші переваги дієти
Зелена дієта — сама низькокалорійна. Продукти, що входять в основу раціону, володіють мінімальною енергетичною цінністю. Разом з тим, досить швидко насичують. Калорійність листового салату — не більше 12 ккал на 100 грамів, огірків — 15 ккал на 100 грамів, селери — 17 ккал на 100 грамів, цукіні — 16 ккал на 100 грамів.
Овочі можна їсти сирими або варити, тушкувати, готувати на грилі без масла (наприклад, цукіні, брокколі, квасоля). Салат айсберг — соковитий, свіжий, хрусткий використовуйте для приготування салатів і закусок. Латук і крес-салат додають пікантності і чудово поєднуються з іншими овочами і салатними листям. Зелена цибуля підходить практично до всіх страв. М’ята хороша в напоях і салатах.
Примітно і те, що зелені овочі не стимулюють апетит, а на підсвідомому рівні приглушують його. Це дозволяє, котрі худнуть не зациклюватися на дієті, позбавлятися від зайвих кілограмів в спокої і з задоволенням.
Правила дієти
Не лякайтеся — є одну зелень вам не доведеться. На подив раціон досить різноманітний і включає масу інших корисних і смачних продуктів. Головне — дотримуватися правил.
Головні принципи дієти на зелених овочах:
Зелені овочі і трави можна їсти весь день, практично без обмежень — перекушувати огірочком або салатом можна в будь-який час. Всі дозволені вуглеводи — строго в першій половині дня, білкові продукти — у другій.
Зелена дієта: меню на 5 днів
Протягом 5-ти днів дотримуйтеся зазначеного раціону. Кулінарна обробка — варіння, тушкування, запікання в духовій шафі, приготування на пару або на грилі, а/п сковороді без жиру. Смажити в олії заборонено.
День 1
- Сніданок: омлет з 2 яєць з нежирним молоком і зеленню. Готувати в духовці або на пару
- Перший перекус: зелене яблуко
- Обід: зелені щи на пісному бульйоні, салат зі свіжих зелених овочів, шматочок відвареної курки
- Другий перекус: стакан кефіру 1% жирності
- Вечеря: тушкована брокколі зі свіжою зеленню і шматочком вареної яловичини.
День 2
- Сніданок: сир низької жирності із зеленим яблуком і жменькою родзинок, зелений чай
- Перший перекус: ківі і відвар шипшини
- Обід: овочевий суп із зеленню і яйцем, салат з капусти, селери і яблука, заправлений нежирним йогуртом
- Другий перекус: склянка питного йогурту без цукру та домішок
- Вечеря: цукіні з телятиною і грибами, свіжа зелень.
День 3
- Сніданок: салат з зеленого яблука і ківі з маложирним йогуртом, чашечка зернової кави
- Перший перекус: зелений чай з лимоном, сезонна зелена груша
- Обід: овочевий суп з брокколі і зеленню, порція вареного рису з зеленим горошком, свіжий огірок
- Другий перекус: стакан кефіру 1% жирності
- Вечеря: тушкована зелена квасоля зі свіжою зеленню і шматочком вареної курки.
День 4
- Сніданок: вівсяна каша на воді без цукру і масла з шматочками ківі або зеленої груші
- Перший перекус: стакан кефіру 1% жирності
- Обід: пісний суп з брокколі, шматочок вареної риби, салат з огірків, зелені, листового салату
- Другий перекус: зелене яблуко, відвар шипшини або ромашковий чай
- Вечеря: нежирний сир з яблуком, ківі і жменькою родзинок.
День 5
- Сніданок: хлібець або шматок ц/з хліба з сиром і зеленню, відварене яйце, листовий салат, половинка авокадо
- Перший перекус: яблуко, запечене з медом і корицею, чашка зеленого чаю
- Обід: зелені щи на рибному бульйоні (бульйон процідити), риба на пару зі свіжою зеленню (зелень будь-яка)
- Другий перекус: стакан кефіру 1% жирності
- Вечеря: тушковані або на пару брокколі або зелена квасоля, шматочок білої риби відварної або на пару.
Далі — повторювати дні в будь-якій послідовності на ваш розсуд.
Якщо дієта вам підходить: вага плавно знижується і ви добре себе почуваєте, можна продовжити тривалість дієти до трьох тижнів, але не більше. Три тижні — максимально можливий термін.
Протипоказання та рекомендації
Зелена дієта для схуднення не рекомендована дітям і підліткам, вагітним і годуючим жінкам, людям похилого віку, при наявності розладів травлення, різних гострих і хронічних захворювань. Жінкам і чоловікам у віці перед застосуванням дієти рекомендується відвідати лікаря.