Як зробити справжню гірчицю будинку

1870

Гірчиця — унікальна приправа, що застосовується у всьому світі для приготування і додання блюдам пікантного смаку і аромату. Її використовують в рецептах народної медицини і навіть в косметичних цілях. Крім властивостей покращувати якість приготовленої їжі, вона здатна насичувати організм корисними мікроелементами і вітамінами. Приправа має протизапальну і антисептичну властивості, покращує роботу головного мозку, чинить стимулюючий ефект. Гірчицю можна застосовувати в невеликих кількостях навіть під час дієти. Вона сприяє посиленню виділення шлункового соку і прискорює процеси перетравлення їжі.

Гірчиця домашня. Рецепт №1. Порошкова

Приготувати гірчицю в домашніх умовах простіше всього з порошку, який можна придбати в будь-якому універмазі. Деякі господині самостійно вирощують рослину, збирають зерна і перемелюють їх. Цей метод досить трудомісткий і вимагає великих витрат часу і сил.

Пекучий гірчицю просто зробити, застосовуючи наступний рецепт.

Візьміть в зазначеній кількості:

  • гірчичного порошку — 5 ч. л.;
  • цукру — 1 ч. л.;
  • оцту яблучного — 2 ч. л.;
  • невеликої кількості чорного перцю;
  • солі;
  • жменьки волоських горіхів;
  • лаврового листа.

Перед приготуванням рекомендується просіяти порошок, а потім додати теплої кип’яченої води (T=450). В момент її нагрівання слід помістити в каструлю пару лаврових листків. При використанні прохолодною або гарячої води продукт може мати гіркий або неяскравий смак.

Суміш необхідно ретельно розтерти до пюреобразного стану. Якщо вона не досить густа, додати порошок необов’язково, так як пізніше домашня гірчиця загусає. Після переміщення її в скляну ємність і витримування в теплі протягом всієї ночі продукт доповнюють цукром, сіллю, оцтом, перцем і підсмаженими подрібненими горіхами.

Рецепт гірчиці в домашніх умовах №2: зернова

Домашня зернова гірчиця вважається більш корисною і ароматною, ніж гірчиця з порошку. Зернову можна приготувати з наступних інгредієнтів:

  • гірчичних зерен — 50 г;
  • олії оливи — 3 ст. л.;
  • оцту яблучного — 4 ст. л.;
  • гірчичного порошку — 50 г;
  • цукру — 4 ч. л.;
  • солі — ½ ч. л.;
  • меленого перцю;
  • горіха мускатного;
  • гвоздики.

Кип’ячену воду (T=500) необхідно поступово додати в просіяний порошок і добре перемішати. Маса повинна мати однорідну і пластичну консистенцію. У неї потрібно долити окропу і дати охолонути.

Вода, яка залишилася на поверхні суміші, зливається. Потім в масу додається трохи солі, цукру, перцю і оцту. Далі в неї треба засипати зерна і необхідну кількість масла. Масу слід перемістити в скляну ємність і залишити при кімнатній температурі відстоюватися протягом ночі. Пізніше, якщо вона занадто загусла, її розбавляють водою.

У деяких рецептах передбачається повне подрібнення гірчичних зерен з допомогою кавомолки до стану порошку. Для додання продукту пікантності фахівці рекомендують залишити їх не перемеленими. При необхідності зерна можна перетерти в ступі — так гірчиця не втратить свої смакові і ароматні якості.

Домашня гірчиця не може зрівнятися з покупної! Такий продукт набагато корисніше і не має в складі шкідливих підсилювачів смаку, барвників. Зробити пряність самостійно не становить особливої праці. Рецепти придбали велику популярність завдяки простоті приготування і доступності всіх інгредієнтів.

Гірчицю можна застосовувати для консервування продуктів, посилення смаку рибних і м’ясних страв, закусок. Пряність покращує травлення, посилює апетит, нормалізує обмін речовин.