Роздільне харчування по Шелтону — мінус 15 кг за 90 діб без обмежень в їжі

1888


Зміст

  • Основні правила
  • Групи продуктів
  • Зразкове меню
  • Знаменитий засновник американської «Школи здоров’я» головною причиною зайвої ваги вважав неправильне поєднання різних нутрієнтів в одному прийомі їжі. Вживання вуглеводних, білкових продуктів і жирів окремо один від одного стимулює більш активне виділення ферментів. Тому їжа розщеплюється повністю, перетворюючись в енергію.

    Основні правила

    Страви, приготовлені з різних видів продуктів, з точки зору натуропата, шкідливі не тільки з-за високої калорійності. Важливіше несумісність їх компонентів. Адже в перетравленні різних речовин беруть участь різні групи ферментів. Ті, що розщеплюють вуглеводи, заважають роботі білкових і жирових. В результаті їжа засвоюється не повністю, бродить в кишечнику, провокує інтоксикації. Організм прибирає зайві речовини куди подалі, частіше — в підшкірну жирову клітковину.

    Принцип роздільного живлення по Шелтону: вживати крохмалисті, білкові, кислі, жирні та солодкі продукти самостійно, не поєднуючи в один прийом. Щоб при цьому ще і худнути, потрібно готувати просту їжу — з мінімального числа інгредієнтів. М’ясо або рибу, наприклад, рекомендується просто відварювати шматком або запікати у власному соку, доповнюючи тільки зеленню. Ягоди, овочі або фрукти в натуральному вигляді, бажано сирими. Теплова обробка повинна бути недовгою.

    Продукти з великим вмістом цукру і надмірно навантажують травлення потрібно виключити. Сіль додавати в їжу потроху. Слід відмовитися від перероблених жирів і промислових соусів. Готувати потрібно тільки на рослинних оліях. Пити — переважно чисту воду. Можна також несолодкий чай і чорний кави. Будь-які напої змішувати з їжею не можна: вживати їх потрібно до або після їжі, через 30 хвилин.

    В одному прийомі не можна поєднувати:

    • різні види тваринного і рослинного білка: заборонені котлети з мішаного фаршу, м’ясо з гарніром з бобових;
    • білки, кислі продукти і крохмаль: м’ясо з хлібом, картоплею або макаронами, лимонним, журавлинним соусом;
    • крохмалисту і солодку їжу: каші, пироги з ягодами або фруктами, хліб з варенням;
    • вуглеводи з жирами: бутерброди з маслом, салати з майонезом;
    • білкові продукти і жири: печеня з сиром або вершковим соусом, картопля зі сметаною;
    • кислі і солодкі продукти: цитрусові з бананами, будь джеми, фруктові десерти.

    Яйця, рибу і м’ясо можна їсти тільки з зеленими листовими овочами. Сир, сири — теж. Молоко потрібно пити окремо від усього. Каші варити на воді, не додаючи в них масло.

    Роздільне харчування по Шелтону — мінус 15 кг за 90 діб без обмежень в їжі

    Групи продуктів

    По Шелтону виділяють наступні види продуктів, корисних для дієтичного харчування:

  • Білкові: яловичина, курка, індичка, пісна риба, яйця, нежирний сир, будь-які горіхи.
  • Жири: оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна, рапсова олії.
  • Крохмалисті: макарони, хліб, картопля, крупи, кабачки, кольорова капуста.
  • Цукристі: буряк, мед, банани, чорнослив, виноград, фініки, манго, інжир.
  • Кислі: цитрусові, гранати, томати, сливи, персики, журавлина, обліпиха.
  • Зелені некрохмалисті овочі: огірки, селера, шпинат, капуста, салат, часник, цибулю, трави.
  • Кавуни, дині.
  • Виключати з раціону слід вершкове масло, сметану, тверді сири, сало, жирні сорти м’яса, консерви, пельмені, фастфуд, кондитерські вироби.

    Роздільне харчування по Шелтону — мінус 15 кг за 90 діб без обмежень в їжі

    Зразкове меню

    Роздільне харчування по Шелтону для схуднення передбачає 3-4 прийоми їжі на добу. Практикуючи його, за 90 діб можна скинути 15 кг

    Раціон на один день:

  • На сніданок: будь-які фрукти, але не більше 2 видів. Можна щодня чергувати кислі і солодкі. На вибір: 100 гр. чорносливу і апельсин; жменю вишні і яблуко.
  • Перекус: 200 салату з сирих зелених овочів: огірків, редиски, селери. На додаток на вибір: 1 варена картоплина; шматочок риби; круто зварене яйце.
  • На обід: м’ясний суп з телятини або курки на бульйоні з капустою, цибулею і зеленню.
  • Полуденок: жменю горіхів; 150 р. вівсяної каші на воді; бездріжджовий хлібець.
  • Вечеря: 150 р. сиру зі свіжою петрушкою, склянку кефіру або ряжанки.
  • Їжу потрібно приймати, ретельно жуючи, без поспіху. Небажані дуже холодні або гарячі страви. Оптимальна температура: 25-40°С.

    Протипоказана система роздільного харчування при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту, ендокринних патологіях, анемії, вагітності, лактації.