Зміст
Знаменитий засновник американської «Школи здоров’я» головною причиною зайвої ваги вважав неправильне поєднання різних нутрієнтів в одному прийомі їжі. Вживання вуглеводних, білкових продуктів і жирів окремо один від одного стимулює більш активне виділення ферментів. Тому їжа розщеплюється повністю, перетворюючись в енергію.
Основні правила
Страви, приготовлені з різних видів продуктів, з точки зору натуропата, шкідливі не тільки з-за високої калорійності. Важливіше несумісність їх компонентів. Адже в перетравленні різних речовин беруть участь різні групи ферментів. Ті, що розщеплюють вуглеводи, заважають роботі білкових і жирових. В результаті їжа засвоюється не повністю, бродить в кишечнику, провокує інтоксикації. Організм прибирає зайві речовини куди подалі, частіше — в підшкірну жирову клітковину.
Принцип роздільного живлення по Шелтону: вживати крохмалисті, білкові, кислі, жирні та солодкі продукти самостійно, не поєднуючи в один прийом. Щоб при цьому ще і худнути, потрібно готувати просту їжу — з мінімального числа інгредієнтів. М’ясо або рибу, наприклад, рекомендується просто відварювати шматком або запікати у власному соку, доповнюючи тільки зеленню. Ягоди, овочі або фрукти в натуральному вигляді, бажано сирими. Теплова обробка повинна бути недовгою.
Продукти з великим вмістом цукру і надмірно навантажують травлення потрібно виключити. Сіль додавати в їжу потроху. Слід відмовитися від перероблених жирів і промислових соусів. Готувати потрібно тільки на рослинних оліях. Пити — переважно чисту воду. Можна також несолодкий чай і чорний кави. Будь-які напої змішувати з їжею не можна: вживати їх потрібно до або після їжі, через 30 хвилин.
В одному прийомі не можна поєднувати:
- різні види тваринного і рослинного білка: заборонені котлети з мішаного фаршу, м’ясо з гарніром з бобових;
- білки, кислі продукти і крохмаль: м’ясо з хлібом, картоплею або макаронами, лимонним, журавлинним соусом;
- крохмалисту і солодку їжу: каші, пироги з ягодами або фруктами, хліб з варенням;
- вуглеводи з жирами: бутерброди з маслом, салати з майонезом;
- білкові продукти і жири: печеня з сиром або вершковим соусом, картопля зі сметаною;
- кислі і солодкі продукти: цитрусові з бананами, будь джеми, фруктові десерти.
Яйця, рибу і м’ясо можна їсти тільки з зеленими листовими овочами. Сир, сири — теж. Молоко потрібно пити окремо від усього. Каші варити на воді, не додаючи в них масло.
Групи продуктів
По Шелтону виділяють наступні види продуктів, корисних для дієтичного харчування:
Виключати з раціону слід вершкове масло, сметану, тверді сири, сало, жирні сорти м’яса, консерви, пельмені, фастфуд, кондитерські вироби.
Зразкове меню
Роздільне харчування по Шелтону для схуднення передбачає 3-4 прийоми їжі на добу. Практикуючи його, за 90 діб можна скинути 15 кг
Раціон на один день:
Їжу потрібно приймати, ретельно жуючи, без поспіху. Небажані дуже холодні або гарячі страви. Оптимальна температура: 25-40°С.
Протипоказана система роздільного харчування при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту, ендокринних патологіях, анемії, вагітності, лактації.