Що корисніше: фрукти або соки?

1824

Що краще: віджати сік або з’їсти улюблений фрукт цілком? І те, і те смачно і корисно. Спробуємо розібратися, чому віддати перевагу. Для цього необхідно всебічно розглянути всі недоліки та переваги.

Якщо якість пакетованих напоїв викликає сумнів, то про корисні властивості соку, який кілька хвилин тому був фруктом, знають абсолютно все. Він не містить консервантів і в процесі приготування не втратив вітамінний склад — здавалося б, вигоди очевидні. Але в склянці такого соку ховається небезпека: високий рівень цукру. Концентрація підсолоджувача досягає критичної позначки, хоча ніхто його спеціально туди не додавав.

Фруктоза і глюкоза вже міститься у фруктах, але в чистому вигляді неможливо за один присід з’їсти кілограм яблук або апельсинів. Зате всього пара склянок соку «подарує» організму добову дозу цукру (50 г). Саме такий обсяг напою виходить з 1 кг фруктів. Всесвітня Організація охорони Здоров’я не рекомендує перевищувати встановлені норми, оскільки залежність від солодкого дуже складно подолати.

Де цукор, там і миттєвий викид інсуліну з таким же швидким відчуттям насичення. З одного боку це плюс — почуття голоду майже моментально відступає, але повертається протягом 30-40 хвилин. Рівень інсуліну різко зростає, потім падає і знову прагне вгору. Так і до цукрового діабету недалеко, не кажучи вже про набір ваги з-за постійних перекусів.

Максимальна концентрація мінералів і вітамінів, що містяться в свіжовичавленому соку, представляє реальну загрозу для печінки і видільної системи. Якщо щодня пропускати через природний бар’єр організму ударну дозу мікроелементів, система рано чи пізно дасть збій. З екранів телевізорів посміхаються стрункі спортсмени зі склянкою корисного напою в руках, але шкода від «еліксиру здоров’я» може виявитися непоправною.

Що корисніше: фрукти або соки?

Чому не варто відмовлятися від соку

Повністю виключати з раціону свіжовичавлені соки не варто з кількох причин:

  • Сучасні продукти харчування не забезпечують організм необхідною кількістю мікроелементів, тому зрідка можна поласувати вітамінним напоєм. Основу меню повинні складати свіжі фрукти і овочі, дбайливо запаковані природою корисну оболонку. Шкірка і м’якоть корисні для нормального функціонування ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Клітковина пригальмовує швидкість всмоктування цукру, тому почуття голоду не потурбує ще 2-3 години.
  • Правильно підібраний склад соку сприятливо впливає на здоров’я.
  • В зимовий час кількість сезонних фруктів та овочів скорочується, тому рекомендується зрідка готувати корисні мікси.
  • Що корисніше: фрукти або соки?

  • Вітамін А, що міститься в морквяному напої, краще засвоюється з жирами. У склянку з соком корисно додати ложку сметани або вершків.
  • Попередньо необхідно перевірити організм на можливу алергію, особливо якщо мова йде про дітей. Досить 1 ч. л. соку, щоб гостра реакція проявила себе протягом доби. Якщо шкірних висипань або свербежу немає, можна дозволити собі склянку напою 1-2 рази в тиждень.
  • Морквяно-яблучний сік бажано доповнити зеленню селери, щоб вийшов справжнє джерело вітамінів.
  • Свіжовичавлений буряковий сік незамінний для людей із захворюваннями ШКТ, а в період застуд напій стане надійним захистом від вірусів. В процесі вичавки бурякового соку утворюється пінка, її треба прибрати. Перед вживанням бажано охолодити напій, відправивши на пару годин в холодильник, щоб поліпшити смакові якості. Термін зберігання готового продукту не перевищує 3 годин, тому потрібно грамотно розраховувати порцію. Рекомендований добовий обсяг становить 60-70 мл
  • Всі свіжовичавлені соки необхідно вживати за півгодини до їжі для максимального засвоєння вітамінів і мінералів. Прийом їжі і натуральні напої поєднувати не можна — подібний тандем викликає дискомфорт в області кишечника і провокує підвищене газоутворення.