Шкідливі звички, які ведуть до повноти

2665


Зміст

  • Захоплення дієтами
  • Ідеальний розмір
  • Часті перекуси
  • Калорійні продукти
  • Десерти
  • Багато людей не замислюються про те, як важко зберегти досягнуті результати успішного схуднення. Перебуваючи на початку шляху, більшість прагне скоріше позбавитися від ненависних кілограмів всіма доступними методами. Однак постройнеть, як часто виявляється, — тільки півсправи. Нерідко боротьба за тонку талію ведеться роками, так як успіхи поступово тануть, як сніг навесні. Причини цього — малопомітні, але стійкі і дуже шкідливі звички. Саме вони уповільнюють схуднення і заважають зберегти струнку фігуру.

    Захоплення дієтами

    Якщо б існувала методика, що рятує від зайвої ваги назавжди, вона була б єдиною і їй слід було б більшість. Але різноманіття дієт свідчить про зворотне. Ні кремлівська, ні скандинавська, ні японська або яка-небудь інша з них не гарантує, що минулий жир не повернеться. Серед тих, що худнуть чимало захоплюються то однією, то іншою методикою, більшість з яких нефизиологичны. Організм, відчуваючи постійний стрес, прагне накопичити жирової резерв на випадок самозбереження при нових голодуваннях. Тому слідом за незначним схудненням часто настає фіаско. Постать знову важчає і доводиться шукати новий спосіб її зменшити.

    Раціональніше звикнути до помірного харчування: їсти більше овочів, обмежити цукор, жирні страви і фастфуд. У стабільному стані схуднути і зберегти результат буде простіше.

    Ідеальний розмір

    Уявлення про помірність у кожного власні. Переедающим часто здається, що вони їдять трохи, зовсім трохи. Зруйнувати суб’єктивна думка допомагає зважування, вимірювання і порівняння порцій. Можна придбати спеціальні мірні склянки, чашки і тарілки певного невеликого обсягу. Необхідно відмовитися від звички вживати їжу прямо зі сковороди, загального підноса. За столом потрібно проводити не менше 15 хвилин, жувати повільно, не відволікатися на читання газет, телевізор або гаджети. Коли думки «гуляють» далеко від тарілки, переїсти дуже легко.

    Шкідливі звички, які ведуть до повноти

    Часті перекуси

    «Це не їжа» — думають багато хто, відправляючи в рот чергову жменю насіння, пару цукерок, сухариків або печиво. Навіть не будучи голодними, люди часто постійно щось жують. Щоб зайняти час, від нудьги, за звичкою, за компанію, просто так. За день таких перекусів іноді набігає на повноцінний добовий раціон, іноді більше.

    Контролювати апетит і роботу щелеп допомагає планування меню. Можна вести харчовий щоденник, щоб оцінити масштаби проблеми. Є лише певний час. Снеки, солодощі та інші «дрібниці» — прибирати із зони досяжності.

    Калорійні продукти

    Вгамовувати розігралася голод потрібно корисними продуктами. Але замість цього багато перекушують харчовим баластом: чіпсами, консервами, гамбургерами, пряниками, морозивом та іншими важкими, розпалюють апетит вкусняшка. Результат — хочеться поїсти ще і ще, а талія тим часом розширюється. Такі продукти насичені трансжирами, простими вуглеводами, смаковими добавками, викликають різкий викид інсуліну в кров.

    Вихід — замінити шкідливі перекуси нежирним сиром, сухофруктами, вареним яйцем, шматочком сиру або риби. Голод вони вгамовують краще, а користі приносять більше, не відкладаючись на боках.

    Шкідливі звички, які ведуть до повноти

    Десерти

    Звичка пити чай або каву з чим-небудь солодким властива більшості людей, у тому числі тих, що худнуть. Деякі не можуть відмовитися від неї навіть сидячи на дієті. Шукають у магазинах «низькокалорійні» тістечка, цукерки на фруктозі або купують фітнес-батончики, напхані карамеллю і горіхами. Між тим, в 100 р. печива, шоколаду або цукерок міститься майже третину добового раціону. Звичка смакувати таким чином чай обертається великою кількістю зайвого жиру.

    Завершувати сніданки та обіди корисніше чорною кавою або зеленим чаєм без цукру. Замість цукерок — купувати жувальну гумку або користуватися зубним еліксиром. М’ятний смак і аромат знижує тягу до десертів.