Який шашлик готувати на свята, розповідає Моз

2884


Зміст

  • Вибираємо м’ясо для шашлику
  • Як готувати?
  • Як і з чим є?
  • Багато хто вже в передчутті низки вихідних — травневих свят. І, звичайно, всі чекають шашлик. Ясна річ, їжа — зовсім не дієтична, але спокуса велика. Яке 1-е Травня без барбекю в колі близьких і рідних? Дієтологи і експерти Моз розповіли, як приготувати м’ясо, щоб не нашкодити фігурі і здоров’ю. Візьміть на озброєння поради експертів, якщо не хочете додати ранок пару кіло або мучитися нетравленням.

    Вибираємо м’ясо для шашлику

    Перш за все, відзначають експерти, маринувати м’ясо треба самому, а не купувати готовий шашлик у відерцях. Навіть якщо зовсім не залишається часу, не біда. Існує безліч рецептів експрес-маринадів. Зовсім не обов’язково замочувати шматочки на ніч, в цьому давно немає необхідності. Головне — потім ретельно прожарити.

    Купувати м’ясо краще на ринках. В супермаркетах велика ймовірність того, що через упаковки ви не зможете добре розглянути продукт. Випадки надання шматках свіжості нечесними способами також частіше фіксуються у магазинах. Докладніше про те, як надають товарний вигляд простроченими продуктами, можна прочитати в цій статті. А ось фермерська продукція від перевіреного продавця — ідеально!

    Який шашлик готувати на свята, розповідає Моз

    Тепер — зовнішній вигляд і аромат. Це дуже важливо. Хороший продукт красивий і зовні. Колір м’яса — один з головних ознак свіжості продукту.

    • Яловичина і баранина — впевнено-червона, свинина — ніжно рожева, телятина — ще рожевими.
    • Ознаки підсихання м’яса допустимі. Ніколи не можна брати шматок з плямами, погано пахне.
    • Колір жиру — білий. У баранини — кремовий.

    Нарешті, пружність м’яса. Свіже при натисканні пружинить і слід, залишений пальцем, негайно розгладжується.

    Перевагу віддавайте нежирним сортам. Ідеальна для шашлику баранина. Але можна взяти яловичину або навіть курку. Краще філе, ніж крила. В останніх в рази більше жиру. Якщо проблем зі здоров’ям немає, можна купити і свинину. Головне — пісний шматок. Жир краще зрізати.

    Який шашлик готувати на свята, розповідає Моз

    Як готувати?

    Маринад може бути будь-яким, крім майонезу. Робіть, як звикли. Відмінно підійдуть кефір, мінеральна вода, оцет. Останній потрібно використовувати помірно, як і лимонний сік і гострі спеції. Якщо разом з дорослими їсти шашлик будуть діти, готуйте максимально м’який маринад.

    Будь-яке м’ясо необхідно ретельно прожарювати. Шашлик не терпить поспіху. Не приступайте до трапези, поки не переконаєтеся, що всі шматочки готові.

    Як і з чим є?

    І найголовніше — як їсти шашлик, щоб не нашкодити собі і не додати після свят у вазі. Правило на всі часи — не переїдайте. Якщо з’їсти три шампура відразу, вам обов’язково стане погано. Не зараз, так потім.

    Їжте смажене м’ясо не поспішаючи, ретельно пережовуючи. Користуйтеся ножем, не ковтайте великі шматки. Запивати алкоголем та солодкими газованими напоями небажано. В крайньому випадку можна трохи вина. Але найкращий варіант — мінеральна вода без газу.

    Який шашлик готувати на свята, розповідає Моз

    На гарнір — свіжі овочі. Редис, помідори, огірки, болгарський перець, зелена цибуля, петрушка, кріп, щавель, шпинат. А ось від хліба краще утриматися. Клітковина і харчові волокна, які містяться в овочах, допомагають травленню. М’ясо засвоїться швидше і легше, а на наступний день ви не будете відчувати проблеми зі стільцем.

    Дієтологи також підкреслюють, що ці правила актуальні тільки для здорових людей. Особам з хронічними і гострими захворюваннями органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, ожиріння, рекомендується дотримуватися дієти на час свят в тому числі. В крайньому випадку, можна дозволити собі трохи шашлику і курячої грудки з самим легким маринадом.

    З обережністю варто вживати шашлик вагітним і жінкам, літнім людям. Краще, якщо ви проконсультуєтеся з лікарем, кажуть експерти.

    Який шашлик готувати на свята, розповідає Моз