Як не поправитися восени: 7 універсальних рад

1717


Зміст

  • Порада 1. Не голодуйте
  • Порада 2. Пийте воду
  • Порада 3. Не забувайте про овочі
  • Порада 4. Їжте супи та каші
  • Порада 5. Приймайте контрастний душ
  • Рада 6. Не лінуйтеся, рухайтеся!
  • Рада 7. Одягайтеся тепліше
  • Спекотні дні минули, а, значить, спокуса підкріпитись смачною і шкідливою їжею знову великий. Доведено: у холодну пору року їсти хочеться частіше і більше. Причин безліч: від потреби зігрітися за допомогою їжі до бажання «заїсти» недолік тепла і сонця. Тому набрати вагу восени — більш ніж реально. Щоб цього уникнути, дотримуйтесь кількох простих правил. Ці рекомендації є універсальними: допоможуть жінкам і чоловікам в будь-якому віці.

    Порада 1. Не голодуйте

    Це може звучати смішно, але: щоб схуднути, їжте. Не обмежуйте кількість надходить їжі занадто різко. Принцип більшості жорстких дієт єдиний — екстремально низька калорійність раціону. Іноді це всього 600-800 ккал в добу. Тривале дотримання такого плану харчування «змушує» організм сповільнювати обмінні процеси. У результаті жир спалюється неактивно, а самопочуття погіршується на очах, особливо в холодну пору року. Може з’явитися слабкість, млявість і дратівливість, швидка стомлюваність. Також після такої дієти дуже великий шанс зірвати і з’їсти понад норми. Ні влітку, ні взимку не опускайте калорійність раціону нижче позначки в 1500 калорій. Для чоловіків — не менш 2000 ккал.

    Як не поправитися восени: 7 універсальних рад

    Порада 2. Пийте воду

    Коли стає прохолодно, бажання часто пити пропадає. А між тим потреба організму залишається. Без води страждає метаболізм і організму важче боротися зі шлаками, складніше перетравлювати їжу, зате посилюється апетит. Без води шкіра починає сохнути. Саме тому восени та взимку у багатьох спостерігається лущення. Але зволожуючі лосьйони — не вихід. Потрібно більше води! Тому, незважаючи на погоду на вулиці, належить дотримуватися питний режим. Єдиний нюанс: не захоплюйтеся занадто холодними напоями, питвом з льодом. Нехай вода буде принаймні кімнатної температури або навіть гарячою. П’ять причин пити теплу воду викладені в цій статті. Також підійдуть неміцні чаї, відвари шипшини, цикорій і кава без вершків і цукру.

    Порада 3. Не забувайте про овочі

    Овочі і фрукти восени і взимку — менш смачні, дорогі і часто зовсім недоступні. Але це не привід відмовлятися від них зовсім. У будь-який час року соковиті і корисні: апельсини і грейпфрути, яблука, морква, свіжа і квашена капуста, редька. Коштують ці продукти недорого і продаються скрізь. Також пам’ятайте про заморожених продуктах. Заморожені овочі зберігають достатньо вітамінів, щоб вважатися корисними. Хімія при виготовленні заморожених сумішей практично не використовується. Все про технології заморозки овочів читайте в цій статті.

    Як не поправитися восени: 7 універсальних рад

    Порада 4. Їжте супи та каші

    Організм використовує їжу як паливо і за рахунок неї ж намагається зігрітися. Тому в холоди варто налягати на гарячі страви з невеликою калорійністю. Це переважно вегетаріанські або овочеві супи на бульйоні з курячого філе, індички або з морепродуктів, а також всілякі каші. Існує навіть спеціальна дієта на кашах. Вона відмінно підходить для осені.

    Варити супи можна за різними рецептами. Головне — без макаронів і картоплі, з мінімальною кількістю солі, олії та жиру. Примітно, що при посиленому апетиті не підходять супи-пюре — подрібнена до стану киселю їжа швидше перетравлюється і засвоюється, і черговий напад голоду може наступити швидше. Віддавайте перевагу супам з крупно нарізаними овочами, суцвіттями цвітної капусти та брокколі.

    • Капустяний суп для схуднення — всього 29 ккал (рецепт тут)
    • Легкий і смачний супчик з селери (рецепт тут)
    • Жиросжигающие суп із зеленим горошком і брокколі (рецепт тут)
    • Дієтичний суп з креветками — тільки користь (рецепт тут).

    Як не поправитися восени: 7 універсальних рад

    Порада 5. Приймайте контрастний душ

    Щоб підбадьорити організм, приймайте восени і взимку контрастний душ. Коли купання у водоймах і засмага недоступні, такий прийом відмінно допомагає тримати тіло в тонусі.

    Контрастний душ покращує кровообіг, зміцнює судини і підтримує імунітет, масажує шкіру і заспокоює нерви. Якщо ви раніше не практикували це, поступово звикайте. Починайте завжди з теплої води, потім включайте сильніше гарячу і тільки потім холодну. Завершуйте процедуру завжди прохолодними струменями.

    Рада 6. Не лінуйтеся, рухайтеся!

    Ще один «осінній» спокуса — пролежати з книжкою на дивані весь вечір. Тут доведеться проявити силу волі. Виходьте на прогулянку буквально через «не хочу». Щоб не було шансу залишитися вдома, домовтеся з подругою, сусідкою, вирівняйте прогулянку з необхідним походом в магазин. Також добре мотивують «розумні» годинник. Гаджет відстежує будь-яку вашу активність, аналізує її і навіть «змушує» порухатися.

    Як не поправитися восени: 7 універсальних рад

    Рада 7. Одягайтеся тепліше

    Завжди одягайтеся по погоді, щоб уникнути переохолодження.

    Коли людина промерз, йому може здатися, що склянку солодкого чаю з чим-небудь смачним «врятує» його від застуди. Згідно тут, звичайно, немає ніякої, лише самонавіювання. Але воно буває сильно. У хід йде все: кава з маршмеллоу, гарячий шоколад, наваристий м’ясної суп. У деяких — навіть спиртне. Особливо шкідливий Алкоголь, котрі худнуть. Щоб не тягнуло «зігрітися» напоями та їжею, одягайтеся по погоді. І не забувайте про парасольку!

    Як не поправитися восени: 7 універсальних рад