Вчені розповіли, як прискорити метаболізм, щоб схуднути

1852

Кількість людей з ожирінням у США наближається до загрозливої позначки, тому американські вчені провели повномасштабне дослідження для визначення кореня проблеми. Їм вдалося з’ясувати, що саме гальмує нормальний метаболізм, і як запустити обмін речовин для ефективного зниження ваги. Рекомендації в кінці статті.

У нашій країні це теж актуально. На жаль, у наших співгромадян стали частіше спостерігатися проблеми з вагою. За останніми даними, Росія займає четверте місце в світі за кількістю людей, страждаючих ожирінням і зайвою вагою.

Згідно з дослідженням, 54% чоловіків в нашій країні страждають від зайвої ваги і 15% — від ожиріння. Серед жінок ожиріння спостерігається у 28,5% жінок. З зайвою вагою майже половина — 59%. Статистика загрозлива — Росія потрапляє в ТОП-4 країн за кількістю громадян з ожирінням. Дані надано АНО національний дослідницький центр «Здорове харчування».

З зайвою вагою потрібно боротися. Не тільки для краси, але і для поліпшення самопочуття. Ожиріння провокує найнебезпечніші захворювання. Їх більше 50-ти. Докладніше можна прочитати в раніше підготовленому матеріалі — 50 хвороб огрядних людей.

Одна з причин набору ваги — уповільнений обмін речовин, поганий метаболізм. Швидкість обмінних процесів індивідуальна і може змінюватися з плином часу, але можна спробувати скоригувати. Щоб повернути колишню стрункість і більше не набирати зайвих кілограмів, досить дотримуватися три простих правила.

Три правила хорошого метаболізму

  • Не допускати дефіциту води в організмі. Йдеться про чисту воду, а не про напоях і перших стравах. У середньому дієтологи радять випивати близько 2 літрів рідини, але існує більш точна формула для розрахунків. На 10 кг ваги має припадати 300 мл води. Для людини з масою тіла 60 кг буде достатньо 1,8 л — при вазі 90 кг потрібно вже 2,7 л.
  • Грамотно скласти курс тренувань. У гонитві за красивою фігурою люди роблять дві помилки: починають інтенсивно займатися або недостатньо навантажують тіло. Обидва варіанти гальмують метаболізм. Якщо займатися щодня з надривом, організм зафіксує дефіцит енергії і швидко «зрозуміє», як потрібно діяти. Вмикається захисна реакція, в результаті якої почнуть утворюватися жирові запаси «на чорний день». Якщо вважати повноцінною тренуванням пару помахів руками і ногами, кілька присідань і нахилів, то вага залишиться на колишньому рівні. «Лайт» вправи спалюють мізерна кількість калорій, тому красиве тіло так і залишиться в мріях.
  • Не переносити вечеря на більш пізній час. Всі пам’ятають незмінний закон схуднення: після 18 їсти не можна. Вчені розвіяли і цей міф, виставивши нове обмеження — 20:00. Набагато важливіше не стежити за пересуванням стрілки по циферблату годин, а вечеряти приблизно в один і той же час. Між останнім прийомом їжі і відходом до сну повинно пройти 2-3 години. Не варто забувати, що занадто пізня вечеря і відмова від сніданку — пряма дорога до зайвої ваги.
  • При виконанні рекомендацій можна запустити метаболізм і вже через пару тижнів милуватися першими поліпшеннями в зовнішності, стверджують вчені.