Медики розповіли, що здорова їжа допомагає позбавитися від депресії

2003

За допомогою правильного харчування можна поліпшити настрій і знизити гостроту симптомів хронічної депресії. Про це йдеться в статті британських лікарів, опублікованій в Psychosomatic Medicine.

За словами Брендона Стаббса з прославився своїми науковими досягненнями Королівського коледжу Лондона, дослідження підтвердили, що поганий настрій і депресія проходять після зміни дієти і стилю життя. Це особливо помітно, якщо пацієнт, який відмовився від шкідливих продуктів, також починає відвідувати спортзал.

Щорічно в лабораторіях створюються нові ліки-антидепресанти, але побічні ефекти (звикання, уповільнення обміну речовин, занепад сил, ожиріння) часто завдають незручностей пацієнтам.

Перемогти депресію медики не можуть і тому, що досі не розуміють причину виникнення розладу. Наприклад, поки не вдалося з’ясувати, порушення яких саме мозкових ланцюжків викликає погане самопочуття.

Медики розповіли, що здорова їжа допомагає позбавитися від депресії

Стаббс зазначив, що медикам давно були відомі випадки позбавлення від «спліну» після зміни способу життя або раціону. Його команда вирішила проаналізувати результати недавніх експериментів, що проводилися дієтологами.

Дослідження, результати яких здивували

Колеги Стаббса змогли виявити 16 досліджень, що стосувалися цієї теми, під час яких фіксувалися не тільки самопочуття і харчові пристрасті випробовуваних, але і їх настрій. Серед 46000 добровольців, які брали участь в експерименті, були і люди з діагностованою клінічної депресією.

Ретельно вивчивши всі дані, фахівці з king’s College London зробили висновок, що стан хворих депресією дійсно залежить від раціону.

Варто відзначити, що після таких змін найбільш помітно поліпшувалося самопочуття жінок. Чоловіки після переходу на здорову дієту нерідко відчували себе гірше: у 20% представників сильної статі симптоми депресії посилювалися.

Як перейти на правильне харчування

Позбутися від шкідливих харчових звичок миттєво не вийде — запасіться терпінням. Якщо ви довгий час харчувалися неправильно, працювати над собою доведеться не один день. Людям з ожирінням покладена консультація лікаря.

Медики розповіли, що здорова їжа допомагає позбавитися від депресіїСпособи приготування їжі — варіння, запікання, тушкування, приготування на грилі або на пару. Смаження в олії не рекомендується. Овочі бажано їсти сирими — так у них більше користі. Не можна виключати жири повністю, але їх вживання має бути помірним і розумним. Корисні жири, що містяться в горіхах, авокадо, червоній рибі, добавці Омега-3.

Також при правильному харчуванні необхідно дотримуватися баланс БЖУ. Збалансоване відповідність речовин у раціоні: 50% — вуглеводи, 30% — білки і 20% — жири. Кількість солі повинно бути зведено до мінімуму.

Але зрідка дозволяти собі послаблення можна. Головне — щоб це не стало системою. Приблизно раз в місяць при відсутності проблем зі здоров’ям можна тішити себе забороненої смакотою.

Правда, потрібно намагатися вибирати менше з двох зол. Наприклад, замість гамбургера краще з’їсти вершкове морозиво, замість шоколадки з нугою і карамеллю — шматочок мармеладу або зефіру.