Зміст
Режим харчування з невигадливою назвою «6 пелюсток» викликає асоціації з квіткою. Невипадково друге ім’я цієї дієти — «ромашка». Принцип полягає в монопитании: кожного дня-пелюстці відповідає певний продукт. Відмінність методики від інших — ненудний підхід, крайня простота у використанні.
Суть і правила методу
Базовий підхід вимагає дотримання встановленого режиму протягом 6 днів. При намір скинути велику кількість зайвих кіло дотримуватися дієти можна до 13 діб. Заключний день — розвантаження на воді. Суть методу: чергування білкових і вуглеводних днів. У перші можна вживати дієтичні сорти м’яса, сир або рибу. Інші: фрукти або овочі.
Принцип дії дієти «6 пелюсток» схожий з роздільним харчуванням, але дещо суворіше: щодня дозволено вживати тільки один вид продуктів. В результаті організм, не дополучая поживні речовини, змушений задіяти власні жирові запаси. Так як кожні добу меню змінюється, швидкість обміну речовин не знижується. У період вживання сиру, нежирного м’яса і риби організм витрачає накопичений глікоген і активно спалює жирову тканину, отримуючи всі необхідні амінокислоти, комплекс цінних органічних кислот, вітаміни групи В та інші речовини, необхідні для підтримки обміну речовин і відновлення м’язових структур.
Фруктові і овочеві дні забезпечують водорозчинними вітамінами, антиоксидантами, клітковиною, перешкоджають інтоксикації, очищають кров, допомагають роботі печінки і кишечника. Крупи дають організму необхідні складні вуглеводи, заповнюють дефіцит необхідних мінералів, запобігають розвиток фізичної слабкості і сильного почуття голоду.
За відгуками 6-пелюсткова дієта дозволяє втрачати 0,5–1 кг на добу без різкого почуття голоду. Для досягнення вираженого результату чергувати дні необхідно послідовно: рибний, потім овочевий, слідом — м’ясний, потім злаковий, сирний, фруктовий. Щоб процес протікав наочно, рекомендується спорудити символ дієти у вигляді квітки з різнокольоровими пелюстками. На кожному можна перерахувати вживаються страви.
Раціон
У дієти «6 пелюсток» меню кожного дня залежить від того, який продукт задіяний. Їжа готується з мінімальною кількістю солі, без жирів, цукру і спецій.
6 пелюсток: меню на кожен день
Рибний:
- вранці: шматок вареного минтая;
- на обід: густа юшка;
- полуденок: слабосолона ставрида;
- вечеря: тушкована навага.
Овочевий:
- вранці: салат з моркви з білокачанної капустою;
- обід: рагу з кабачків з томатами;
- полуденок: овочевий суп зі стручковою квасолею і селерою;
- вечеря: запечена гарбуз.
М’ясний:
- вранці: відварна грудка індички;
- в обід: парові курячі котлети;
- полуденок: курячий бульйон;
- вечеря: кілька скибочок печеного пісного м’яса.
Злаковий:
- вранці: вівсяна каша на воді;
- обід: пареная гречка;
- полуденок: кілька житніх сухариків;
- вечеря: рисова каша.
Сирний:
- вранці: порція сиру;
- на обід: сир з кефіром;
- полуденок: склянка кефіру;
- вечеря: парові сирники.
Фруктовий:
- вранці: 2 апельсина;
- на обід: салат з яблук, ківі і ананасів;
- полудень: 200 г. чорносливу;
- вечеря: великий грейпфрут, груша.
Особливості методики
На дієті «6 пелюсток» результати можуть варіюватися. Ефективніше методика діє при наявності 10 і більше зайвих кіло, схильності до набряків, порушення роботи нирок. У подібних випадках можна скинути близько 3-5 кіло за тиждень. У людей з меншими накопиченнями підсумок буде скромніше: мінус 1,5–2 кіло.
Ця дієта протипоказана при ендокринних захворюваннях, подагрі, загострення будь-яких хронічних патологій, виразці шлунка або кишечнику, гепатитах. Не рекомендується дотримуватися її фізично ослабленим, вагітним і годуючим жінкам, дітям і підліткам, літнім людям.