Скільки разів на день потрібно їсти

2356

Як часто потрібно брати їжу — найпопулярніше питання, яке доводиться чути дієтологів і фітнес-інструкторів. Однозначної відповіді немає — все залежить від індивідуальних особливостей організму і способу життя. Якщо людина багато рухається і займається спортом, рекомендується харчуватися частіше, якщо більшу частину часу сидить — досить і трьох разів на добу.

Скільки разів на день потрібно їсти людині

Одні харчуються щільно, але рідко, інші — часто і помалу. Другий варіант ще називають дробовим харчуванням. Як робити правильно? Спробуємо розібратися.

Останні дослідження, проведені вченими з різних країн, не виявили зв’язку між частотою трапез та схильністю до ожиріння. Зокрема, кілька груп досліджуваних, які отримували їжу 3 і 6 разів на добу, демонстрували абсолютно однакові результати. Худнули або, навпаки, набирали вагу (залежно від калорійності раціону). Мали місце різного роду погрішності, але в цілому висновок був зроблений однозначно.

Нагадаємо, що популярність дробового харчування різко зросла в 90-х роках після виходу книги «Body for Life», що мала приголомшливий успіх. Видання продається і зараз, доступно російською та іншими мовами.

Автори бестселера — Білл Філліпс і Майкл Д’ Орсо заявляли, що дробове харчування прискорює метаболізм, сприяє схудненню і спалюванню підшкірно-жирової клітковини. Висновки були підкріплені результатами досліджень та прихильників у шестиразовой схеми живлення додалося. Однак незабаром з’явилися і супротивники.

Багато дослідників 90-х наполягали на помилковості заяв Філліпса і Д’ Орсо, роблячи акцент на тому, що ідея важливості частого харчування для схуднення ще недостатньо вивчена, а всі отримані до цього часу докази можна піддати сумніву.

Дробове харчування дійсно більш фізіологічно, однак не можна стверджувати, що воно сприяє процесам схуднення і жиросжигания. До того ж, на практиці, часті прийоми їжі ведуть до переїдання. Людина, не рахує калорії або не вміє це робити правильно, завжди з’їдає більше, якщо їсть частіше.

Скільки разів на день потрібно їсти

Ви можете їсти 3 рази, так і 6 разів на день. При відсутності зайвої ваги, зрозуміло. Головне, щоб калорійність вашого добового раціону не перевищувала рекомендованого значення.

Якщо ви інтенсивно займаєтеся спортом, кількість прийомів їжі можна збільшити до 6-7. При такій схемі живлення краще засвоюється білок, відповідно, спостерігається більш швидке зростання м’язової маси. Однак і в цьому випадку не рекомендується споживати їжу безконтрольно — ведіть підрахунок. Норму калорій допоможе вирахувати тренер або дієтолог, також можна скористатися простими формулами. Вести облік з’їденого можна в звичайному блокноті або завантажити додаток.

Скільки разів на день потрібно їсти

Фахівці з харчування сьогодні налаштовані більш лояльно — ви можете харчуватися 3 або 7 разів на добу. Головне — дотримуйтесь норми.

Але в будь-якому випадку їжа повинна надходити в організм з інтервалом не менше 3-4 годин. В іншому випадку можна спровокувати розлад травлення. Також варто споживати достатньо рідини. Скільки і яку воду пити, щоб худнути, читайте в цій статті.