Шкода і користь кави: 5 цікавих фактів, про які варто знати

1733


Зміст

  • Факт 1. Напій не має бадьорять властивостей
  • Факт 2. Спадкова схильність
  • Факт 3. Наявність у каві групи антиоксидантів
  • Факт 4. Шкоди при надмірному споживанні
  • Факт 5. Невелика доза кофеїну корисна
  • Правила вживання напою
  • Кава користується популярністю у всьому світі і займає лідируюче місце за кількістю продажів. Про його шкідливих і корисних властивостях досі ведуться суперечки. Протягом багатьох років вчені проводять дослідження. Результати наукових робіт досить суперечливі. Тим не менше існує кілька фактів про каву, підтверджених фахівцями.

    Факт 1. Напій не має бадьорять властивостей

    Кофеїн є сильнодіючою речовиною-алкалоїдом. Його недостатня вивченість сприяла виникненню серйозних розбіжностей, пов’язаних з бадьорить ефектом. У одних людей після випитої чашки напою посилюється активність, в інших — подібного явища не спостерігається. Таку властивість має залежність від тривалості прийому.

    Багато вчених вважають, що кофеїн чинить стимулюючу дію тільки на невеликий період часу. Приплив бадьорості виникає у початківців — людей, які вживають напій менше 2-3 місяців. У тих, хто захоплюється ним багато років, що настає після випитої чашки відчуття активності можна назвати звичкою або ілюзією. Той же самий ефект спостерігається при захопленні будь кавовміщуючими напоями.

    Факт 2. Спадкова схильність

    Дослідниками доведено, що поява залежно від кофеїну пов’язано з генами, що відповідають за це пристрасть. У багатьох людей ніколи не виникає бажання вживати напій. При цьому в іншій частині населення потреба в кава настільки велика, що без нього неможливо приступити до роботи. При наявності певних генів позбутися залежності практично неможливо.

    Факт 3. Наявність у каві групи антиоксидантів

    Вчені довели, що кофеинсодержащий напій містить речовини-антиоксиданти. Саме вони допомагають уникнути розвитку серйозних захворювань, пов’язаних з ураженням ендокринної, нервової, серцево-судинної систем. При вживанні 2-3 чашок кави на добу ймовірність появи хронічних патологій знижується на 18-20%.

    Факт 4. Шкоди при надмірному споживанні

    При веденні неправильного способу життя, вживання шкідливих продуктів, частих стресах ймовірність передчасної смерті зростає на 45%.

    При зловживанні кофеїном можливі:

    • виникнення безсоння, погіршення настрою;
    • поява збудливості і нервозності;
    • підвищення рівня холестерину та розвиток гіпертонічної хвороби;
    • розвиток залізодефіцитної анемії та остеопорозу.

    Шкода і користь кави: 5 цікавих фактів, про які варто знати

    Факт 5. Невелика доза кофеїну корисна

    При збільшенні рекомендованого обсягу ризик появи проблем з боку серцево-судинної системи різко підвищується.

    • уповільнення старіння клітин і захисту від руйнування тканин печінки;
    • загострення уваги і збільшення здатності обробляти інформацію;
    • поліпшення функції органів дихальної системи і полегшення астматичних симптомів;
    • зниження ризику появи каменів у нирках;
    • запобігання виникнення хвороб Альцгеймера і Паркінсона;
    • зменшення м’язових болів після інтенсивних фізичних вправ;
    • посилення ефекту препаратів з знеболюючою дією;
    • попередження розвитку патологічних процесів в простаті;
    • зменшення ймовірності появи злоякісних новоутворень у молочних залозах.

    Правила вживання напою

  • Не пити більше 3-х чашок на добу.
  • Не вживати його на голодний шлунок.
  • Купувати зернової кави.
  • Використовувати для приготування фільтровану або бутильовану воду.
  • Не захоплюватися напоєм під час вагітності та при наявності мастопатії.
  • Додавати в напій трохи меду, кориці, імбиру або куркуми.
  • Вживати разом з продуктами, які не містять велику кількість жиру.
  • Шкода і користь кави: 5 цікавих фактів, про які варто знати