Кальцій: в яких продуктах. Який кальцій краще

2692


Зміст

  • У яких продуктах міститься кальцій?
  • Молочні продукти
  • Морепродукти і консерви
  • Сухофрукти і горіхи
  • Овочі, зелень
  • Інші продукти
  • Як зрозуміти, що організму не вистачає кальцію?
  • Що викликає дефіцит кальцію?
  • Кальцій — один з найцінніших елементів, що підтримують фізичне і психічне здорове. Кальцій зміцнює кістки, серце і судини, благотворно впливає на ЦНС і систему крові. Норма вмісту кальцію в організмі дорослої людини — 20 г на кожен кілограм маси тіла. Добова доза — близько 1200-1500 мг.

    Якщо спостерігається недолік, кісткова система та інші органи починають страждати. Тому продукти, що містять кальцій, не повинні входити в раціон людини з раннього віку і до глибокої старості. У літньому віці кальцій допомагає уникнути остеопорозу, в дитинстві — прискорити формування скелета, зубів, забезпечити тонус м’язів. Щоб отримувати достатньо кальцію, важливо правильно харчуватися.

    У яких продуктах міститься кальцій?

    В першу чергу це, звичайно, всі молочні продукти: молоко, сир, йогурти з натуральним складом. Не менш цінними вважаються горіхи, морепродукти, овочі, сухофрукти, деякі консерви.

    Молочні продукти

    • Молоко 1% — 120 мг
    • Молоко 3% — 100 мг
    • Сир — 95 мг
    • М’який сир — 100 мг
    • Твердий сир — до 600 мг
    • Сметана — 100 мг
    • Йогурт — 120 мг

    Морепродукти і консерви

    • Сардини (консерви з кісточками) — 350 мг
    • Креветки — 21 мг

    Сухофрукти і горіхи

    • Курага — 170 мг
    • Родзинки — 56 мг
    • Інжир — 57 мг
    • Фініки — 45 мг
    • Апельсини — 35 мг
    • Фундук — 188 мг
    • Мигдаль — 273 мг

    Овочі, зелень

    • Оливки зелені — 77 мг
    • Цибуля-порей — 60 мг
    • Капуста — 60 мг
    • Зелена квасоля — 40 мг
    • Брокколі — 150 мг
    • Часник — 180 мг

    Інші продукти

    • Курячі яйця — 50 мг
    • Яєчний порошок — 193 мг
    • Соя (зерно) — 348 мг
    • Халва соняшникова — 211 мг

    Також можна вживати кальцій з аптеки. Вибирайте препарати з високим вмістом карбонату кальцію — у них найбільша кількість засвоюваного кальцію. Карбонат кальцію дозволений тільки при нормальній і підвищеній секреції шлунка. При зниженій — лікарі рекомендують пити цитрат кальцію.

    Кальцій: в яких продуктах. Який кальцій краще

    Як зрозуміти, що організму не вистачає кальцію?

    Є певні ознаки, що свідчать про те, що запаси кальцію пора заповнити. Насамперед, це підвищена стомлюваність, млявість, порушення ходи і постави, алергічні реакції. Є й більш серйозні симптоми дефіциту кальцію:

    • розвиток сечокам’яної хвороби;
    • погана згортання крові;
    • часті переломи;
    • часті болі в кістках і м’язах;
    • деформація хребців;
    • розвиток остеопорозу, остеоартрозу.

    Що викликає дефіцит кальцію?

    Дефіцит кальцію в організмі може бути викликаний насамперед неправильним / незбалансованим харчуванням, частими голодуваннями, відсутністю в раціоні продуктів, збагачених кальцієм.

    У другу чергу — це захворювання щитовидної залози і нирок, хронічний панкреатит, порушення всмоктування кальцію, гіподинамія протягом тривалого часу, частий прийом сечогінних і проносних засобів. Нарешті, гіпокальціємію провокують шкідливі звички та зловживання продуктами з кофеїном.

    Дефіцит кальцію у жінок часто стає наслідком вагітності й пологів, тривалого годування груддю. У групі ризику також жінки в період менопаузи, діти і підлітки. Намагайтеся не допускати браку кальцію, включайте в меню продукти із списку щодня.

    • 7 ознак дефіциту йоду в організмі
    • Чим загрожує брак калію і як її заповнити
    • Чим загрожує дефіцит цинку і що робити