Ті, хто дотримується нестрогую дієту, можуть додати в меню чудові малокалорійні котлети з булгуром і кіноа, які можна подавати як в охолодженому так і в гарячому вигляді.
М’яса у них немає зовсім, зате присутні довгі вуглеводи, що забезпечують розмірене надходження енергії між черговими прийомами їжі. Булгур і кіноа — рослинні джерела живлення дають людині корисні повільні вуглеводи, які плавно насичують кров глюкозою.
Це позитивно впливає на весь організм: переробка їжі відбувається без збоїв, підшлункова «працює» в щадному режимі. Розроблена дієтологами піраміда харчування передбачає, що така їжа повинна становити більшу частину щоденного раціону людини — близько 65%.
Найкраще вуглеводна їжа засвоюється організмом на сніданок або обід. Готуйте котлети з булгуру вдень, вечеряти віддавайте перевагу білковою їжею і овочами.
Наприклад, ви можете приготувати перець, фарширований індичкою та овочами (рецепт тут). Або білковий салат для сушіння з тунцем і яйцем (рецепт тут).
Як приготувати?
Інгредієнти:
- кіноа (140 г);
- булгур (140 г);
- пармезан (110 г);
- пластівці вівсяні (130 м);
- мелені пшеничні сухарі (140 г);
- пір’я зеленого лука (58 р);
- білий перець мелений (за смаком);
- відбірні яйця курячі сирі (чотири штуки);
- ароматна сіль харчова (за смаком);
- салатний фіолетовий лук великий (одна головка);
- часник (2-3 часточки);
- кунжутне ароматне масло для смаження (за смаком);
Рецепт покроково
Гарненько промити усю крупу, потім пересипати в каструлю, влити відфільтровану воду, додати за смаком сіль, варити булгур з кіноа до повної готовності приблизно п’ятнадцять хвилин, потім остудити. Почистити салатний цибулю і порубати його разом з часником, потім подрібнити блендером до стану борошна вівсяні пластівці, що стосується сиру, то його потрібно дрібно натерти.
Збити курячі яйця з невеликою кількістю солі в піну, перелити яєчну суміш у посуд з відвареною крупою і перемішати, потім додати подрібнені овочі, тертий сир, а також подрібнений зелений лук.
Насипати в цю ж посуд подрібнені вівсяні пластівці, гарненько все перемішати, додати перець і сіль, а також мелені сухарі. Ще раз все перемішати, потім посуд з приготовленої котлетної масою накрити харчовою плівкою і на дві години відправити в холодильник.
По закінченні вищевказаного часу з охолодженої маси сформувати невеликі круглі котлетки і з усіх боків обсмажити їх в гарячому маслі на сковорідці. Масло краще використовувати кунжутна, але можна і будь-яке інше — оливкова, кукурудзяна.
Подавайте блюдо зі свіжими або тушкованими овочами, відварною яйцем, зеленню. Можна приготувати легкий висвітлює соус. Наприклад, по одному з цих трьох рецептів.
Котлети з булгуру і кіноа також можна запекти в духовці. Правда, в цьому випадку вони можуть вийти сухуватими. Тоді соус необхідний. Підійде також сметана, білий густий йогурт з часником і травами.