Зміст
Аскетизм і розмірений спосіб життя тибетських ченців, які ніколи не страждали зайвою вагою і доживавших до дуже похилого віку, завжди викликав інтерес дієтологів. Вдалося з’ясувати, що міцним здоров’ям і довголіттям жителі Тибету багато в чому зобов’язані харчування. Згідно буддійської культури ченці ніколи не вживали м’яса, їли трохи і неквапливо. Основу їх раціону складали рослинні продукти і молоко. За цим принципом була складена знаменита тибетська дієта для схуднення та оздоровлення організму.
Дію дієти
Рослинно-молочного харчування лікарі рекомендують дотримуватися всім, хто страждає порушеннями функцій печінки, нирок, кишечника, серцево-судинної системи, хворобами суглобів, схильна до набряків, атеросклерозу, фізично ослаблений. З цієї причини дієта тибетських ченців вважається лікувально-оздоровчої.
Важливо, що навіть після її закінчення та повернення до звичного меню вага продовжує йти ще деякий час. Причина — прискорення обмінних процесів, нормалізація функцій печінки і кишечника. Одночасно з вагою поступово зникають: підвищена стомлюваність, дратівливість і тривожність.
Принципи харчування
Ключові правила тибетської дієти:
Протипоказання
Відмовитися від дієтичного харчування слід вагітним жінкам, хворим на виразку шлунка, різними видами гастриту, цукровим діабетом, при загостреннях будь-яких хронічних патологій.
Дозволені продукти
Спланувати раціон бажано заздалегідь, включивши в нього тільки корисні продукти. Список їх в тибетської дієти досить широкий.
Небажані продукти
При складанні меню не можна заперечувати, включаючи в нього рекламовані «дієтичні» та інші шкідливі продукти:
- фітнес-батончики: багато з них калорійніше звичайних цукерок;
- мюслі, вівсяні, рисові, кукурудзяні пластівці: після переробки нічого корисного в них немає, а калорійність просто позамежна;
- макарони з твердих сортів пшениці: не більше, ніж рекламний хід, калорій в них не менше, ніж у звичайних;
- «легкий» майонез: пальмове масло, консерванти і крохмаль не мають відношення до здорової дієти;
- газовані напої «лайт»: підсолоджувачі провокують викид інсуліну, а він сприяє накопиченню жиру;
- «легкі» цукерки, торти і тістечка: у них ті ж цукор і жири, що і в звичайних;
- консервовані овочі, риба та інші продукти: в них міститься багато солі, шкідливих хімічних добавок;
- готові салати: для продовження терміну придатності і товарного вигляду в них додають консерванти, синтетичний оцет, підсилювачі смаку;
- дієтичні хлібці: спечені бувають з рафінованого борошна з додаванням різних «покращувачів».
Зразкове меню
Зразок дієтичного раціону на тиждень.
День 1:
- сніданок: стакан молока і сухар;
- обід: відварна квасоля, салат з помідорів і солодкого перцю, яблука;
- вечеря: тушкована капуста з морквою, сир.
День 2:
- сніданок: кефір, персики;
- обід: печена риба, огірки, зелень;
- вечеря: тушкована асортимент овочів з грибами, чорнослив, шматочок хліба.
День 3:
- сніданок: відварений рис, томатний сік;
- обід: печений гарбуз, сирний сир;
- вечеря: фруктове пюре, йогурт.
День 4:
- сніданок: сухарі, простокваша;
- обід: стручкова квасоля з сиром;
- вечеря: морквяний салат з яблуком, горіхи.
День 5:
- сніданок: салат з буряка, сир;
- обід: будь-які фрукти, сік;
- вечеря: боби з салатом з цукіні.
День 6:
- сніданок: грейпфрут, відварений рис;
- обід: печена риба, сухар, капустяний салат;
- вечеря: тушковані баклажани з кабачками.
День 7:
- сніданок: варений гарбуз, йогурт;
- обід: салат з квасолі, томатів і зелені, сир;
- вечеря: рагу з кольорової капусти, будь-які фрукти.