Шкідливі наслідки дієт. Чим небезпечно різке схуднення?

2870


Зміст

  • Наслідки дієт: негативна реакція шлунка
  • Ожиріння
  • Психологічний стан
  • Дратівливість і депресію
  • Ослаблення імунітету
  • Стан слабкість, втрата працездатності
  • Кожна дівчина в гонитві за ідеальною зовнішністю хоч раз замислювалася про дієти. В інтернеті можна знайти величезну кількість способів схуднення. Як правило, результату не хочеться чекати занадто довго, тому деякі йдуть на неймовірні експерименти, щоб схуднути якомога швидше.

    Але не кожен пам’ятає, що однією жорсткою дієтою хороших результатів не досягти. Найчастіше вага знову повертається «бонусом» складнощі зі здоров’ям. А комплекси не тільки не збавляються, але й збільшуються в рази.

    Отже, до яких же наслідків може призвести неправильна дієта?

    • Будь-яка дієта, яка не підходить вам за індивідуальними параметрами – неправильна. Наприклад, якщо у вас алергія на цитрусові, вам протипоказана мандаринова дієта.
    • Більшість «голодних дієт – неправильні. Не можна харчуватися в добу на 500 ккал і не шкодити здоров’ю.
    • Нарешті, будь-яка дієта шкідлива, якщо ви в положенні або годуєте немовляти, перебуваєте в дитячому, підлітковому або літньому віці, нещодавно пережили травму або операцію, маєте які-небудь гострі або хронічні захворювання.

    Наслідки дієт: негативна реакція шлунка

    На дієті людина вживає набагато менше їжі, ніж у звичайний час. Якщо влаштовувати щоденні голодування, шлунку це може не сподобатися. Справа в тому, що шлунковому соку, який виробляється в необхідних кількостях для перетравлення їжі, просто нічого буде перетравлювати. Це може бути чревате гастритом або розвитком виразки.

    Шкідливі наслідки дієт. Чим небезпечно різке схуднення?

    Ожиріння

    Варто взяти до уваги те, що при швидкому схудненні з організму виводиться рідина і знижується м’язова маса. Жир в такому випадку витрачається в останню чергу. Більш того, при жорстких обмеженнях організм отримує стрес і починає з подвійною силою запасатися жиром. Тому варто бути дуже обережним з вибором продуктів харчування і способами їх вживання.

    Психологічний стан

    При неправильної дієти зниження ваги може бути дуже незначним, або його може не бути зовсім. А якщо все-таки вдасться позбутися від пари-трійки зайвих кілограмів, вони обов’язково повернуться, а в гіршому випадку – повернуться в подвійному розмірі. І це може похитнути емоційний стан. Часто це загрожує подальшим переїданням і погіршенням самопочуття.

    Шкідливі наслідки дієт. Чим небезпечно різке схуднення?

    Дратівливість і депресію

    Такі неприємності також можна очікувати при різкій втраті ваги. Процеси в організмі будуть проходити непомітно для людини, але можуть сильно позначитися на настрої і загальному самопочутті. Також можливо нервовий стан при відмові від деяких продуктів. Наприклад, цукор викликає звикання, і при різкій відмові від солодкого можуть проявитися подібні симптоми.

    Ослаблення імунітету

    Організм людини звикає отримувати всі необхідні вітаміни та корисні речовини через вживаються в їжу продукти. Отже, при нестачі цих речовин організм починає слабшати, і це проявляється зниженням імунітету. Перебуваючи в такому стані людина ризикує застудитися.

    Шкідливі наслідки дієт. Чим небезпечно різке схуднення?

    Стан слабкість, втрата працездатності

    При нормальному (достатній) харчування людина отримує необхідні калорії, які витрачаються організмом протягом дня. При дотриманні строгої дієти різко знижується поживна цінність страв, і організму просто немає де брати сили, щоб виконувати ту ж роботу, що і раніше.

    Неправильна дієта може принести набагато більше шкоди, ніж користі. Тому до таких методів схуднення варто ставитися з великою пересторогою. Якщо все-таки прийнято рішення почати дієту, то для початку обов’язкова консультація фахівця. Аналізи – це необхідна частина для підбору дієти, інакше з’ясувати, які саме речовини будуть корисні для організму, а які шкідливі, не вийде. У всьому важливий баланс!