Дієтологи всього світу наполягають — щоб худнути, не досить просто правильно харчуватися. По-перше, слід завжди пам’ятати про калорійність — навіть від курячої грудки можна погладшати, якщо не знати міру. По-друге, враховувати індивідуальну сумісність вашого організму з тим, що ви їсте.
Багато корисні продукти, виявляється, нам не підходять. Наприклад, часто виникають проблеми при вживанні грибів, кукурудзи, капусти. Не тільки діти, але і дорослі зізнаються, що насилу перетравлюють їх, скаржаться на здуття і відчуття тяжкості.
Експерти по правильному харчуванню попереджають, що заважати схудненню можуть продукти, що викликають бродіння в кишечнику. Процеси спалювання жиру при цьому сповільнюються. У зв’язку з цим потрібно постаратися звести вживання продуктів, що викликають бродіння, до мінімуму.
Які продукти викликають бродіння?
За оцінками експертів, викликати бродіння можуть багато продуктів. Причому властивості їх мінливі в залежності від способу приготування вони можуть проявлятися себе в травному тракті по-різному.
Процеси бродіння викликають наступні продукти:
- свіжі овочі: помідори, цибулю, часник та багато інших (крім огірків);
- квашена і білокачанна капуста в будь-якому вигляді;
- свіжа зелень: базилік, петрушка, щавель, кінза;
- нут, горох;
- мюслі, деякі злаки;
- кукурудза, квасоля;
- висівки;
- випічка, особливо дріжджова;
- кондитерські вироби;
- ковбаси і сосиски;
- смажена картопля;
- яєчня на маслі;
- свинина, баранина, качка;
- газовані напої, соки з пакета, киселі;
- квас, пиво, алкогольні напої;
- свіжі ягоди і фрукти: цитрусові, смородина, малина, ожина, виноград, банани, груші, абрикоси, сливи (з обмеженнями).
Не обов’язково виключати ці продукти з раціону повністю. Досить скоротити їх кількість, не харчуватися, як потрапило, а планувати меню на 1-2 дні вперед. Не переїдати, стежити за балансом БЖУ і слідувати основним принципам сполучуваності продуктів.
Так, не вживайте разом крохмалисті продукти і білки. Наприклад, картопля, молоко, м’ясо й макарони, яйця і хліб. Уникайте в одній тарілці свіжої зелені і кисло-солодких фруктів. Не поєднуйте білкові продукти з фруктами. Не пийте воду під час їжі.
Як правильно їсти ягоди та фрукти
Ці продукти корисні, але дивно «примхливі». Щоб не нашкодити здоров’ю, запам’ятайте такі правила:
- Свіжі фрукти і ягоди вживати окремо від інших страв — це один повноцінний прийом їжі, а не десерт, як прийнято вважати. Не варто поєднувати їх з іншими продуктами, особливо з молоком, м’ясом.
- Їмо фрукти і ягоди за годину до їжі або через дві години після.
- Не їмо фрукти і ягоди натщесерце, інакше це може призвести до здуття.
При наявності негативної реакції з боку шлунково-кишкового тракту вживайте ягоди і фрукти в компоті, випічці (після термічної обробки). Наприклад, можна зварити морс або приготувати бананові оладки або шарлотку з яблуками або грушами.