Харчування при артриті — дієта, що полегшує симптоми запалення

921


Зміст

  • Основні вимоги до раціону
  • Харчування при різних видах артриту
  • Ревматоїдний або ревматичний
  • Подагричний
  • Травматичний і дистрофічний
  • Алергічний
  • Інфекційний
  • Харчування при запаленні суглобів може сприяти як посилення хвороби, так і усунення її симптомів. Для відновлення нормального самопочуття при кожному виді артриту існують особливі показання та протипоказання.

    Основні вимоги до раціону

    Артрит — запальне захворювання суглобових і прилеглих до них тканин. Виникати він може раптово: при ураженні організму різними інфекціями, в результаті фізичних травм або гострої алергічної реакції. Деякі види артриту мають хронічну форму, розвиваються протягом кількох років, важко піддаються лікуванню.

    Якими б ні були причини патології, контролювати склад раціону необхідно обов’язково. А при наявному ожирінні слід значно скоротити його калорійність. Зайві кілограми перевантажують суглоби і провокують порушення обміну речовин, що негативно позначається на перебігу хвороби.

    При будь-якому вигляді і формі артропатологии небажано вживати продукти з великим вмістом цукру, солі, оцту, гострих спецій, гідрогенізованих жирів, синтетичних добавок. Слід відмовитися від копченостей, червоного м’яса, здобної випічки, продуктів, смажених у фритюрі, фастфуда, майонезу, алкогольних напоїв.

    Перевагу потрібно віддавати простий натуральній їжі. Щоденне меню повинне бути різноманітним, збалансованим, містити жирні кислоти, білок, необхідні вітаміни і мінерали. Особливе значення мають фрукти, овочі, зелень, риба, пісні сорти м’яса, цільні крупи, молочні напої, сир і яйця. Страви слід готувати на пару, запікати або тушкувати.

    Харчування при різних видах артриту

    Перед тим, як почати практикувати той чи інший лікувальний стіл, необхідно пройти діагностику, з’ясувавши етіологію захворювання, потім порадитися з лікарем щодо основних продуктів. Інакше є ризик значно погіршити стан здоров’я.

    Ревматоїдний або ревматичний

    Головне при цих формах захворювання — виключити продукти, що провокують загострення:

    • томати;
    • баклажани;
    • болгарський перець;
    • гострі сири;
    • маринади і консерви;
    • смажене м’ясо.

    Дієта при ревматоїдному артриті передбачає вживання достатньої кількості тваринного білка:

    • молока;
    • курки;
    • індички;
    • телятини;
    • різних видів риби.

    Суворих обмежень у харчуванні не передбачено, так як ревматоїдний артрит — аутоімунна патологія.

    Подагричний

    Обов’язкова вимога — виключити або обмежити продукти з великим вмістом пуринів:

    • наваристих м’ясних, рибних або грибних бульйонів;
    • субпродуктів: печінки, нирок, іншого ліверу;
    • шоколаду;
    • щавлю, шпинату;
    • бобових.

    Щоб знизити рівень сечової кислоти в крові, слід вживати вегетаріанські супи, багато овочів, ягід і фруктів. М’ясо і рибу необхідно варити, періодично зливаючи бульйон. При загостреннях хвороби тварини продукти виключаються.

    Харчування при артриті — дієта, що полегшує симптоми запалення

    Травматичний і дистрофічний

    Такі захворювання часто супроводжуються дефіцитом колагену, солей кальцію, фосфору, вітаміну D, групи В, комплексу Омега-3. Рекомендовані продукти з їх вмістом:

    • яйця;
    • холодцы і натуральні желе;
    • морська і річкова риба, морепродукти;
    • горіхи, насіння;
    • овочі: гарбуз, кабачки, огірки, ріпа, морква;
    • оливкова і льняна олії;
    • різні види зелені;
    • свіже незбиране молоко, сир, сири

    Небажано зловживати кондитерськими виробами, чаєм і кавою, газованими напоями, ковбасами, консервованими продуктами.

    Харчування при артриті — дієта, що полегшує симптоми запалення

    Алергічний

    Головне — виявити і виключити продукти, здатні спровокувати нетипову реакцію організму у вигляді суглобового запалення. Зазвичай це один або кілька традиційних алергенів:

    • риба;
    • арахіс;
    • полуниця;
    • цитрусові або інші тропічні плоди;
    • шоколад, какао;
    • чіпси;
    • фрукти або ягоди червоного відтінку.

    Дієта при артриті суглобів наказує достатнє пиття. Рекомендується включати в меню вівсяну, рисову і гречану каші, зелені овочі, пісне відварене м’ясо.

    Інфекційний

    Щоб посилити терапевтичну дію лікарських препаратів, знизивши їх побічні ефекти, бажано включити в раціон наступні продукти:

    • молочні напої, йогурти, кефір;
    • смородину, журавлину, брусницю;
    • свіжі та тушковані овочі, супи на їх основі;
    • сухофрукти: родзинки, курагу, інжир;
    • каші з пшона, бурого рису;
    • квашену капусту.

    Протипоказані газовані напої, гострий перець, часник, хрін, імбир та інші прянощі. Небажано перевантажувати раціон жирними сортами м’яса, солодощами, виробами зі здобного тіста.