Як харчуватися дешево і правильно

1882

Багато хто думає, що правильне харчування — це завжди дорого. Відразу на розум приходять креветки і устриці, мигдальне молоко і масло оливи Extra virgin. Дійсно, перераховані вище продукти коштують недешево і не скрізь продаються, але це не означає, що здорове харчування недоступно.

Щоб готувати і їсти правильну їжу, зовсім не обов’язково витрачати на це великі суми. Прості, але цінні для організму продукти доступні кожному з нас. На ринках і в магазинах можна знайти безліч корисних і недорогих продуктів. Які вони?

Що включити в раціон?

Фрукти і овочі. У них величезна кількість вітамінів і клітковини. Щоб не переплачувати, рекомендується купувати сезонні продукти. При виборі варто звертати увагу на трохи пом’яті і м’які плоди — вони набагато корисніше. Але при наявності ознак плісняви або гнилі від покупки продукту варто відмовитися, незважаючи на низьку ціну.

Як харчуватися дешево і правильно

Яйця — джерело корисності. У них багато білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів A, B, D, E, лецитину, кальцію, фосфору. Яйце відноситься до дієтичних продуктів харчування, особливо якщо використовувати тільки білок. З яєць можна приготувати омлет, підсмажити або відварити їх. Не рекомендується вживати яйця кожен день.

Крупа. Особливо гречка, вівсянка, рис, боби, сочевиця. Каші можна готувати на молоці, воді, залити кефіром або йогуртом. Але необхідно пам’ятати про те, що каші швидкого приготування не відносяться до корисних продуктів. Вони містять шкідливі для організму речовини — ароматизатори, цукор. При нестачі часу варто придивитися до пластівців. Обов’язково слід перевірити наявність у них цукрової глазурі.

М’ясо. Їм слід замінити напівфабрикати. Слід відмовитися від вживання сосисок та ковбаси. Варто купувати натуральне м’ясо на ринках або в м’ясних магазинах. Також цінним продуктом є ліверна печінку. Вона смачна, корисна і поживна. Також корисні продукти курки — легені, печінка, шлуночки.

Як харчуватися дешево і правильно

В якості перекусу гарні наступні продукти: сухофрукти, тости, горіхи, сир. Вони відносно недорого коштують. Тим більше, вживати їх потрібно дуже помірно. У день досить жменьки сухофруктів і 5-6 штучок горішків.

Супи обов’язково повинні бути присутніми у вашому меню — це недорога і дуже ситна їжа. Для варіння звичайної юшки потрібні овочі, м’ясо і томатна паста. При приготуванні бульйону з м’яса або курки бажано використане запекти м’ясо. З нього можна буде приготувати друге блюдо — економія.

Як харчуватися дешево і правильно

Поради по правильному і недорогого харчування

  • їжу швидкого приготування, з вмістом консервантів, барвників слід виключити із свого раціону;
  • рекомендується звертати увагу на акції та знижки в продуктових магазинах — існує можливість придбання корисних продуктів за низькою ціною;
  • здорове харчування має включати в себе: фрукти, рибу і м’ясо, овочі, злаки;
  • слід відмовитися від вживання солодких газованих напоїв. Найкориснішим напоєм є вода. Для економії варто брати з собою пляшечку з дому. Слід випивати не менше двох літрів чистої негазованої води в день;
  • риб’ячий жир (омега 3) дозволяє значно знизити рівень холестерину в організмі людини. Слід приймати риб’ячий жир кілька разів в тиждень по чайній ложці в день;
  • консервований тунець є відмінним недорогим джерелом білка. Рекомендується вживати його по черзі з яйцями і м’ясом;
  • краще всього купувати заморожені овочі. Їх набагато простіше зберігати і готувати, а по корисним властивостям вони не поступаються свіжим;
  • перед походом в продуктовий магазин необхідно скласти список потрібних продуктів. Це дозволить уникнути зайвих покупок;
  • для економії матеріальних засобів варто купувати продукти оптом.

Харчуватися правильно і дешево — це просто! Досить виділити зовсім небагато коштів і часу на складання списку покупок і похід по магазинах.