Зміст
У Шотландії вівсяна каша спочатку вважалася їжею простих людей, а готували переважно в казані на відкритому вогні. Каша з вівсяних пластівців, приготована по шотландському рецептом, виходить незвичайно ароматною і дуже смачною.
Звичайно, готувати цю страву рекомендується тривалий час на багатті, але якщо немає такої можливості, то можна скористатися мультиварка.
Весь секрет в тому, щоб мучити вівсяне ласощі як можна довше. Для приготування, зрозуміло, використовувати традиційний Геркулес, потребує варіння. Каші швидкого приготування тут категорично не підходять.
Як зробити вівсянку по-шотландськи
Інгредієнти:
- вівсяні пластівці «Геркулес» (68 м);
- відфільтрована вода (245 мл);
- коричневий цукровий пісок (47 г);
- незбиране молоко (245 мл);
- кухонна сіль (за смаком).
Якщо ви худнете, можна замінити цукор безпечним підсолоджувачем. Наприклад, стевією. Детальніше про користь і можливу шкоду замінників цукру читайте в цій статті.
Також можна підсолодити кашу медом. Правда, не в процесі приготування, а перед подачею, коли блюдо трохи охолоне. В гарячій середовищі мед втрачає свої цілющі властивості, не забувайте про це.
Процес приготування покроково
Вівсяна каша, зварена на молоці навпіл з водою, з невеликою кількістю масла — ідеальний варіант для сніданку всією родиною. Блюдо виходить дуже ситним і апетитним, в міру поживним, не жирним.
Подавати кашу можна з фруктами, медом, горіхами, сухофруктами. Чудово підійдуть банан, ківі, яблука. Але не забувайте, що будь-які добавки збільшують калорійність готового страви. Якщо ви худнете, краще обійтися ягодами, можна навіть замороженими.
Трохи про користь вівсянки
Геркулес, потребує варіння, дуже корисний. Продукт сприяє зміцненню серця і судин, нормалізації артеріального тиску, підтримує гладкість і пружність шкіри. Вівсянка містить велику кількість калію, кальцію, заліза, магнію, харчових волокон і вітамінів.
Харчові волокна відновлюють мікрофлору кишечника, м’яко очищаючи його, пригнічують відчуття голоду, знижує рівень холестерину в крові, сприяють позбавленню організму від шлаків, токсинів, жовчних кислот, радіонуклідів.
Ефект від вживання харчових волокон помітний вже в ротовій порожнині, адже така їжа вимагає більш ретельного і тривалого пережовування. Пережовування, в свою чергу, стимулює слиновиділення, травні процеси, масажує ясна.
Вчені також довели, що харчові волокна уповільнюють процеси всмоктування цукру в кров з ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Це особливо корисно людям, які страждають від цукрового діабету другого типу.