Дієта в пост: раціон на кожну тиждень

2079


Зміст

  • Тиждень 1
  • Тиждень 2
  • Тиждень 3
  • Тиждень 4
  • Тиждень 5
  • Тиждень 6
  • Тиждень 7
  • Додаткові рекомендації
  • Великий піст — це період не тільки для духовного очищення, але й для фізичного оздоровлення. Ті, хто витримує дієту, отримують в якості нагороди прекрасне самопочуття, легкість та гарний настрій.

    Тиждень 1

    У перші сім днів в раціоні можуть бути присутніми крупи, які повинні готуватися виключно на воді. У напої не потрібно додавати цукор. Овочі необхідно вибирати лише такі, які зберегли свою корисність до початку весни.

    Приклад меню:

    • сніданок — каша з вівса;
    • перекус — цільнозерновий хліб (25 м) з несолодким чаєм або кавою;
    • обід — свіжі помідори, огірок у вигляді салату, заправленого ложкою олії оливи, 50 г житнього коржа;
    • перекус — ківі, яблука;
    • вечеря — гречана каша з овочами, тушковані гриби.

    Тиждень 2

    У цей період важливо вживати більше фруктів, салатів з овочами і зеленню. Дозволяється включати в раціон невелику кількість вермішелі (тверді сорти).

    Приклад меню:

    • сніданок — хліб, картопля «в мундирі», помідор і огірок, чай;
    • перекус — пара мандаринів;
    • обід — овочевий супчик з одного картоплі, селери, капусти, зеленого лука, вермішель з тушкованою капустою;
    • перекус — консервований горошок (50 г);
    • вечеря — салат з моркви, капусти і натертого яблука, приправлені олією оливи, хліб житній (1 скибочка).

    Дієта в пост: раціон на кожну тиждень

    Тиждень 3

    На третьому тижні дозволяється вживати трохи солодощів у вигляді меду, варення, повидла і волоські горіхи.

    Приклад меню:

    • сніданок — вівсянка, підсолоджена медом, половинка яблука, 1-2 горішка;
    • перекус — шматочок хліба з ложкою повидла;
    • обід — буряковий салат з волоськими горіхами і маслом оливи;
    • перекус — яблуко;
    • вечеря — овочева суміш, трохи припущена на воді, зелень.

    Дієта в пост: раціон на кожну тиждень

    Тиждень 4

    У цей період допускається ввести в меню яйця. При наявності непереносимості їх можна замінити соєвим молоком. Таке харчування дозволяє наситити організм білком.

    Приклад меню:

    • сніданок — фруктова нарізка, цільнозерновий хлібець;
    • перекус — яйце варене, кава з яблуком;
    • обід — овочевий супчик з картоплі, брокколі, помідори і зелені, пара варених картоплин зі свіжим огірком і селерою;
    • перекус — житній хлібець;
    • вечеря — овочевий салатик без картоплі, приправлений невеликою кількістю лимонного соку, гречка.

    Дієта в пост: раціон на кожну тиждень

    Тиждень 5

    На цьому тижні в раціон можна включити трохи сиру (нежирного), білого хліба і вермішелі. Замість яєць допускається вживати гречку з буряковим салатом.

    Приклад меню:

    • сніданок — пара яєць з кави;
    • перекус — фруктова нарізка;
    • обід — овочевий супчик з шматочком білого хліба, овочі, приготовані в духовій шафі або на грилі;
    • перекус — сир твердих сортів (30 г), кава;
    • вечеря — салат з капусти з подрібненим яблуком і морквою з маслом оливи, чашка вермішелі з тертим сиром і часником.

    Дієта в пост: раціон на кожну тиждень

    Тиждень 6

    В цей час допускається ввести в меню улюблені страви. Вживати їх дозволяється лише два дні до 18 год. В інші дні можна харчуватися у відповідності з вищенаведеними прикладами меню.

    Для покращення самопочуття та очищення організму на цьому тижні бажано збільшити споживання овочевих соків. Їх краще готувати самостійно.

    Тиждень 7

    В меню присутній переважно капуста квашена, пісні коржі і овочеві супи. В якості напою краще вживати зелений чай. Він надає тонізуючу дію, нормалізує загальний стан і збагачує організм корисними речовинами. У салат з квашеної капусти для поліпшення смаку і більшого насичення можна додати трохи зварених грибів.

    Дієта в пост: раціон на кожну тиждень

    Приклад меню:

    • сніданок — відварну картоплю «в мундирі» з буряком, чай;
    • перекус — капуста квашена (невелика тарілка);
    • обід — овочевий супчик з картоплею, цибулею, кропом, помідором, відварна картопля з огірками;
    • перекус — пара мандаринів;
    • вечеря — 100 г несолодкої коржі з тушкованих кабачків, буряком, помідором і капустою, яблуко.

    Додаткові рекомендації

    Після завершення дієти дуже важливо дотримуватися обережності. Не потрібно вживати велику кількість м’ясних продуктів і смажених страв. Збільшувати калорійність раціону бажано плавно. Таким чином вихід з дієти не призведе до перевантаження організму і не дозволить швидко набрати вагу.

    З великою обережністю потрібно дотримуватися пост при наявності наступних станів:

    • вагітності і лактації;
    • періоду реабілітації після операцій і травм;
    • виразкової хвороби травного тракту;
    • цукровому діабеті;
    • дисфункції нирок;
    • панкреатиті;
    • гастриті;
    • нервових потрясінь;
    • роботи, пов’язаної з підвищеними фізичними навантаженнями.

    Дієта в пост передбачає виключення з раціону всього шкідливого і калорійного. При дотриманні всіх правил відбувається оновлення всього організму, йде зайва вага, зникають багато захворювання.

    Ті, хто щорічно постить, рідше страждають серцево-судинними хворобами, атеросклерозом і іншими недугами. Дієта допомагає запобігти розвитку патологічних процесів, нормалізувати стан імунної системи.