Пять табу для бажаючих зберегти стрункість після дієти

2383


Зміст

  • 1. Неправильна їжа
  • 2. Переїдання
  • 3. Алкоголь
  • 4. Малорухливий спосіб життя
  • 5. Відсутність мотивації
  • Позбутися від зайвих кілограмів не так вже складно порівняно з проблемою утримання досягнутої ваги. Радість від здобуття стрункої фігури може швидко розтанути, якщо махнути рукою на подальший спосіб життя, розслабитися і спочивати на лаврах. Існує чимало людей, чиє життя проходить за схемою: схудли — одужали — знову схудли — знову набрали вагу. І так — до нескончаемости. Це положення справ може довести до відчаю, враховуючи, скільки зусиль доводиться витрачати на результат.

    Причин, по яких маса тіла збільшується після дієти, безліч. Це може бути порушення правильного раціону, неправильний розподіл фізичного навантаження, нехтування станом здоров’я, різке повернення до колишнього способу життя. Психологічні проблеми актуальні не менше. Багато тих, що худнуть не замислюється, навіщо їм потрібно знижувати вагу. У підсумку він повертається, як тільки режим обмежень стає слабкішим.

    Частина «сиднів» на дієтах погано розуміють, до якої межі потрібно стрункішати. Прагнучи досягти еталона, вони перегинають палицю, позбавляючись не тільки від зайвого, але й необхідної ваги. Закономірно, що після організм прагне відновити норму і відкласти запаси на випадок подальших голодувань. Невміння вчасно зупинитися загрожує і іншою неприємністю — розладом харчової поведінки. Людина стає не здатна відрізняти реальну потребу в їжі від нездорових нападів апетиту.

    Щоб зміна способу завершилося успішно, тобто, — втрачений вагу більше не повернувся, а здоров’я збереглося, рекомендується чітко усвідомити, для чого потрібна дієта, і спланувати подальший спосіб життя. Потрібно розрахувати, як, чим харчуватися після схуднення, що поміняти в режимі дня, щоб не набирати калорій. Потрібно переглянути свої колишні звички і розлучитися зі шкідливими. Важливо зрозуміти, що змінюватися доведеться назавжди. Дієта, особливо сувора, — це короткочасний захід. Для утримання результату необхідно коригувати спосіб життя, а іноді — і мислення. Слід уникати поширених чинників, що провокують повернення ваги.

    1. Неправильна їжа

    Тим, хто стежить за фігурою, протипоказані страви і продукти з високим вмістом цукру, солі, крохмалю і жирів. Це велика частина напівфабрикатів, промислові соуси, ковбаси, вироби з білого борошна, газовані напої, соки в пакетах, практично всі меню мереж швидкого харчування. Така їжа має позамежну калорійність, розпалює апетит, не містить корисних речовин. Готові мюслі, каші та злакові пластівці теж відносяться до рафінованої їжі. Замість них бажано їсти домашню вівсянку або гречку.

    Пять табу для бажаючих зберегти стрункість після дієти

    2. Переїдання

    І здорової їжі завжди має бути в міру. Багатьом схудлим важко утримуватися від бажання компенсувати пережиті позбавлення після дієти. Особливо вечорами, коли робити стає нічого, а їсти хочеться сильніше. Не переїдати допомагає планування меню, вимірювання об’єму порцій, прийом їжі в одні і ті ж години. Поступово виробляється звичка правильного харчування, стінки шлунка скорочуються, почуття голоду з’являється вчасно.

    3. Алкоголь

    Спиртне містить багато калорій, але в жир вони майже не відкладаються. Небезпечніше, що міцні напої стимулюють апетит. Ейфорійний стан призводить до втрати контролю над кількістю з’їденого. У сп’янінні людина охочіше переступає встановлені обмеження. Крім того, алкоголь викликає інтоксикації, порушення обміну речовин, перевантажує печінку.

    4. Малорухливий спосіб життя

    Витрата енергії у людей, які більшу частину дня проводять сидячи, нижче, ніж у активних, майже в 2,5 рази. Гіподинамія, особливо після їжі, викликає уповільнення обмінних процесів, кровообігу, травлення, провокує набряки. У підсумку жирова тканина швидко наростає. Щоб цього уникнути, рекомендується щодня гуляти, проходячи не менше 4-5 км, чергуючи швидкий і повільний крок. По можливості — робити ранкову зарядку, бігати по 30-40 хвилин, виконувати комплекс вправ на зміцнення м’язів.

    Пять табу для бажаючих зберегти стрункість після дієти

    5. Відсутність мотивації

    Вага утримати важче при попаданні в так зване емоційне болото або стрес. Нецікава або нервова робота, сварки із супутником життя, спілкування з «токсичними» друзями, проблеми в родині, грошові труднощі не додають позитивних емоцій і підточують впевненість у собі. Рясна смачна їжа в таких ситуаціях — спосіб відволіктися. У деяких гасне бажання контролювати вагу, так як стає «нікому показувати себе».

    Вихід — зрозуміти, що стрункість потрібна для здоров’я і високої якості життя, а не для прихильності оточуючих.