Як відмова від вечері впливає на схуднення

2785


Зміст

  • Чому шкідливо відмовлятися від вечері
  • Як і чим вечеряти правильно
  • Що приготувати на вечерю?
  • Від того, коли і яким буде останній прийом їжі, безпосередньо залежить, як скоро буде йти вагу. Дієтологи не втомлюються повторювати: відмовлятися від вечері не потрібно, але слід пам’ятати, що під вечір людині стає важко перетравлювати важку їжу. Вироблення травних ферментів знижується, тому організму легше перетворити їжу в жир і відкласти про запас, ніж витягти всі поживні елементи. Не всі продукти підходять для останнього прийому їжі.

    Незважаючи на протест дієтологів, багато тих, що худнуть вперто ігнорують вечерю. Причин кілька. В першу чергу при відмові від вечері знижується загальна калорійність раціону. Деякі вважають, що, харчуючись двічі в день, вони уникають переїдання. Це насправді так, якщо не їсти і не з’їдати на сніданок і в обід велетенські порції. Деякі дослідження також показують, що тривале голодування (більше 14-16 годин поспіль) корисно для схуднення і оновлення організму. Найчастіше при такому підході пропускається саме останній прийом їжі. Однак у відмови від вечері є і негативні наслідки.

    Чому шкідливо відмовлятися від вечері

    Перша причина, по якій не варто відмовлятися від вечірньої трапези, — можливу шкоду здоров’ю. Якщо не їсти після 18:00, між останнім прийомом їжі і сніданком наступного дня виходить занадто велику перерву. Це небезпечно при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: гастрит, панкреатит, виразки. Тривале голодування може призвести до утворення каменів у жовчному міхурі.

    Друга причина — психологічна. Практика показує, що відмова від вечері негативно впливає на стосунки в сім’ї. Спільна трапеза ввечері — не тільки поглинання їжі, але і обмін емоціями, враженнями і невимушене спілкування з близькими. Нарешті, третя. При схудненні працює комплексний підхід. Якщо відмовитися від вечері, не змінивши інших звичок, швидко позбавитися від зайвої ваги не вдасться. Якщо вести сидячий спосіб життя, не висипатися і перекушувати шоколадом, прогрес буде вкрай повільним.

    Як відмова від вечері впливає на схуднення

    Як і чим вечеряти правильно

    Отже, вечеряти все-таки треба. Залишилося розібратися, що і в якій годині вживати в їжу. Правильніше всього за 3-4 години до сну. Якщо і після вечері почуття голоду нестерпно мучить, дозвольте собі другий, пізній вечеря. Це може бути стаканчик кефіру, чай з м’ятою або лимоном, домашній компот або відвар шипшини без цукру.

    На стіл ввечері треба ставити відповідну їжу. Нічого солодкого і жирного бути не повинно. Яйця, сир, м’ясо курки і кролика, морепродукти — кращий вибір для вечірньої трапези. Білкові продукти можна варити, запікати без масла з мінімальною кількістю солі. Невелика порція — до 140 грамів. До птиці і риби кращі овочеві гарніри: рагу і салати, запіканки. Увечері корисні всі овочі, крім картоплі, моркви і буряків. Клітковина наповнить шлунок, допоможе травленню і засвоєнню білкової їжі. Причому, якщо немає проблем з ШКТ, краще їсти сирі овочі.

    А ось вуглеводи (навіть складні), котрі худнуть на ніч краще не їсти. Те ж відноситься до ягід і фруктів. У них багато глюкози, яка практично відразу перетворюється в жир. Всі солодкі плоди і каші намагайтеся їсти в першій половині дня.

    Відмова від вечері ніяк не вплине на схуднення, якщо не змінити інших звичок і не перейти на більш чистий і збалансований раціон. Їсти перед сном можна і потрібно, головне-уникати «неправильних» продуктів. Овочі і білки на вечерю — ідеальний варіант. Вже через тиждень такого харчування можна помітити перші результати. Щоб худнути швидше, корисні фізичні навантаження: регулярна ходьба пішки, силові і дихальні вправи.

    Як відмова від вечері впливає на схуднення

    Що приготувати на вечерю?

    • Соковиті курячі шніцелі зі шпинатом
    • Кальмари фаршировані овочами
    • Пісний овочевий салат для схуднення
    • Минтай з травами в духовці