Три новини з області харчування і схуднення, які вас здивують

1756


Зміст

  • Новина 1. Не обов’язково харчуватися дробно
  • Новина 2. Правильного харчування не існує
  • Новина 3. Інтуїтивне харчування — не ново!
  • Всі ми звикли до понять «дієта» і «правильне харчування». Багато хто з нас прекрасно знають «теорію» або перейшли на раціональне харчування і отримують насолоду від їжі. Нам здається, що ми знаємо про схуднення практично всі. Але наука не стоїть на місці — вчені регулярно отримують нові дані. Про них в цій статті.

    Новина 1. Не обов’язково харчуватися дробно

    Дослідженнями підтверджено, що в дійсності немає ніякої різниці — ви їсте 3 або 6 разів на день. Обсяг порцій теж загалом не важливий. Єдине, що важливо — кількість споживаних вами калорій.

    Ви можете добирати свою норму шістьма прийомами їжі або поглинути за один раз. Правда, в останньому випадку відчуття тяжкості забезпечено. Але якщо ви вклалися в норму і більше протягом дня не їли — поправитися не загрожує!

    Майже в кожному матеріалі про схуднення рекомендується харчуватися часто і невеликими порціями — 5-6 разів на день, включаючи перекуси. Однак останні дослідження інформацію спростували.

    Група експертів досліджувала дві контрольні групи. Перша група добровольців повинна була приймати їжу 3 рази в день, друга — 6. При цьому дефіцит калорій був ідентичний. Підрахунок результатів показав приблизно однакову втрату ваги у випробуваних обох груп. Таким чином, дробове харчування сприяє схудненню виключно при дефіциті калорій.

    Новина 2. Правильного харчування не існує

    Ще більш неймовірна новина прийшла з Ізраїлю. Інститут Вейцмана в Реховоті провів незвичайне дослідження. В експерименті брали участь дві групи. Люди в першій групі їли чисте ПП, або правильне харчування, у другій — «харчового сміття» і все те, що прийнято вважати нездоровою їжею. Харчування і тих, і інших було дуже різноманітним — було випробувано близько 50 000 різних найменувань продуктів. Калорійність денного раціону також була однакова.

    Експерти, які стежили за ходом дослідження, помітили незвичайну тенденцію — організм різних людей реагував на здорове та нездорове харчування по-різному. В учасників з обох груп були відзначені як позитивні, так і негативні зміни. Хтось худнув на напівфабрикатах і чіпсах, хтось поправлявся на курячій грудці.

    Три новини з області харчування і схуднення, які вас здивують

    Причина — в індивідуальних особливостях організму, реакції на якісь продукти. Зокрема, зміна рівня цукру в крові у відповідь на вживання однаковою їжі в учасників експерименту могло відрізнятися в рази. В результаті одні повнішали від ягід, а інші скидали кілограми, їсти шоколадки.

    Таким чином, таке популярне поняття як глікемічний індекс, що використовується більшістю дієтологів, — відносно. Один і той же продукт по-різному впливає на рівень цукру у різних людей.

    Звичайно, це не означає, що можна харчуватися одними булками і газованою водою. Але і ділити всі без винятку продукти «ПП» і «не ПП» теж не варто.

    Можна пройти комплексне обстеження і звернутися за допомогою до досвідченого лікаря або піти досвідченим шляхом.

    Три новини з області харчування і схуднення, які вас здивують

    Новина 3. Інтуїтивне харчування — не ново!

    Модне нині інтуїтивне харчування (далі — ІП) не передбачає відмови від якихось певних продуктів. Прихильники цього способу харчування вважають, що їсти можна все, що потрібно в даний конкретний момент.

    Припинити боятися вуглеводів і жирів і почати отримувати задоволення від їжі — ось що пропонують адепти інтуїтивного харчування. Немає ніяких строгих правил, немає поганої і хорошої їжі, кажуть вони. А потрібно керуватися виключно сигналами, які посилає організм, — почуттям голоду і насичення. І ніяких заборон!

    Помилково вважати, що інтуїтивне харчування пропагує обжерливість. Зовсім ні. Зміст ІП як раз полягає в тому, щоб навчитися відчувати себе, чути свої відчуття — виходити з-за столу, коли вже дійсно ситі, але і не звинувачувати себе за кожен з’їдений пончик.

    За словами одного з авторів — Евелін Трайбол, в перші кілька тижнів після переходу на ІП люди дійсно в більшості випадків починають об’їдатися «шкідливостями», які раніше були під забороною. Але, з досвіду Трайбол, це швидко набридає, і людина починає вводити в раціон овочі, злаки, несолодкі напої.

    Популярність ІП збільшується з кожним днем, його пропагує все більше дієтологів, нутриціології і особливо психотерапевтів, але сама ідея далеко не нова. Інтуїтивне харчування як таке з’явилося набагато раніше 1995 року.