Безпечне схуднення за методом доктора Ковалькова — провідного дієтолога Москви за версією «Forbes». Втрата ваги за весь період — до 50 кг

2280

Система харчування для нормалізації ваги за Ковалькову знайшла величезну популярність, завдяки телебаченню, ЗМІ та тематичної літератури. Ефективність її підтверджують тисячі успішно схудлих пацієнтів. А науково обгрунтований підхід і відсутність жорстких голодувань викликає велику довіру. Та й як інакше, адже автор методики, що випробував її дію на собі, — лікар і професійний дієтолог.

Зараз доктор Ковальков є одним з провідних московських дієтологів за версією журналу «Forbes». З 2010 року є власником і керівником «Клініки корекції ваги доктора Ковалькова». За своєю методикою схуднення Олексій Володимирович захистив докторську дисертацію, активно займається написанням книг, читає лекції, бере участь радіо – і телепередачах.
Безпечне схуднення за методом доктора Ковалькова — провідного дієтолога Москви за версією «Forbes». Втрата ваги за весь період — до 50 кг

Не було б успіху, так ожиріння допомогло

Повніти Олексій Володимирович Ковальков став стрімко в студентські роки. Переїдання і «сидяча» діяльність протягом кількох років зробили свою справу — молодий чоловік переступив позначку в 150 кг. Разом із зайвими кіло нагрянули проблеми з серцем, жировий гепатоз, попереду замаячив діабет. В період стажування у США лікар зацікавився диетологией і вивчив роль ендокринної системи в питаннях ожиріння. Виявилося, головна причина накопичення зайвих кіло — не стільки висока калорійність продуктів, скільки гормональні зміни в організмі після їжі. Чим більше інсуліну виділяється в кров, тим більше ризик подальшого відкладення жиру.

Стимулюють до викиду гормону підшлункової продукти з вмістом цукрів і крохмалю: улюблені багатьма картопля, шліфований рис, білий хліб, фастфуд, всілякі солодощі, фруктові соки. Крім того, Ковальков виявив, що поширена потяг до шкідливої їжі — наслідок нестачі в організмі певних мікроелементів. Солодкого, наприклад, дуже хочеться при дефіциті хрому. Не були упущені з уваги і психологічні причини переїдання: стреси, поганий настрій, підвищена тривожність.

Виявивши причини набору ваги, Ковальков відмовився від продуктів з високим глікемічним індексом, в тому числі фруктів і коренеплодів. Через кілька тижнів йому вдалося втратити 15 кг, а потім протягом півроку — ще 50. Успіх став основою авторського методу схуднення.

Дієтолог розробив покрокову систему харчування, що складається з декількох етапів: підготовчого, основного та підтримує. Кожен з них має індивідуальну тривалість, вимагає виключення певних груп продуктів, суворого дотримання обмежень і доповнюється фізичними навантаженнями.

Безпечне схуднення за методом доктора Ковалькова — провідного дієтолога Москви за версією «Forbes». Втрата ваги за весь період — до 50 кг

Три щаблі до п’єдесталу

Фітнес в системі Ковалькова другорядне, хоча нехтувати їм зовсім не можна. Проте основне значення має меню. На всіх етапах воно відрізняється.

  • Підготовчий. Триває 2-4 тижні. Харчуватися дозволяється кисломолочними продуктами, горіхами, білками яєць, зеленими овочами, гречаною кашею на воді. У добу обов’язково вживати до 100 розмочених вівсяних висівок для очищення кишечника. М’ясо, риба, фрукти, морква, буряк виключені. Не кажучи вже про хлібі, картоплі, солодощів або пельменях. Можна пити натуральну каву і чай без добавок. Рекомендується багато ходити пішки, робити ранкову зарядку.
  • Основний етап триває від 1 до 7 місяців. Конкретний період залежить від стану організму і зайвої ваги. В раціон до дозволених продуктів повертають кислі фрукти, пісну рибу, м’ясо птиці, яловичину, каші зі злаків. Хліб і солодке залишаються під забороною. До ходьбі слід додати силові тренування з гантелями.
  • Підтримуючий етап. Це закріплення нового способу життя і харчових звичок. Триває від 1 до 1,5 років. У щоденне меню потроху повертають всі фрукти і овочі, картопля, цільнозерновий хліб, макарони. Дозволений темний шоколад в помірній кількості. Цукор, кондитерські вироби, м’ясні делікатеси, фастфуд, смажена їжа під забороною.
  • На першому етапі дієти метаболізм різко змінюється, вага стрімко падає. З-за швидкого спалювання жиру в крові і печінки знаходиться багато токсинів. Можливі запаморочення, слабкість, порушення сну. Рекомендується пити багато звичайної та мінеральної води, приймати вітамінно-мінеральні комплекси. За перші кілька тижнів йде зазвичай до 10-15 кг, а самопочуття плавно поліпшується. На другому етапі тіло залишає основна маса зайвих відкладень, перебудовується загальний обмін речовин. Худнуть відчувають прилив сил, гарного настрою і сповнені енергії, незважаючи на обмежений раціон. Одночасно зникають судинні порушення і задишка.

    До третього етапу зайвих кіло вже не залишається. Головне завдання — не дати їм повернутися і звикнути до нового корисного раціону.

    Дієта доктора Ковалькова може бути протипоказана при багатьох гострих і хронічних захворювань — необхідна консультація лікаря! Також утриматися від схуднення слід при вагітності та годуванні груддю, у дитячому та підлітковому віці.