Користь кави для схуднення: як правильно пити

2525

Чорний кава не тільки бадьорить, але і допомагає котрі худнуть контролювати апетит. Вченими доведено, що кофеїн в напої, сприяє жіросжіганію і нормалізує обмін речовин. Всього 60-80 мг кофеїну (одна маленька чашка) прискорять обмін речовин на 10-16%. Кофеїн стимулює роботу серця, котра вчить пульс і підвищує потребу тканин у кисні. А саме під дією кисню і відбувається окислення жирів — жиросжигание. Тому після чашечки кави метаболізм природним чином прискорюється. Ефекту вистачає на 2 години, після дія кофеїну слабшає. Також під впливом кави нормалізується рівень інсуліну і глюкози в організмі, а, отже, надлишок цукру не перетвориться в жир, а в енергію, яку тіло витратить без залишку.

Також вважається, що кава притупляє апетит. Тому його корисно пити між прийомами їжі. Одна чашка блокує апетит приблизно на 2-3 години. Зазвичай цього достатньо, щоб «протягнути» до наступної трапези. Якщо ж ви звикли пити каву вранці, робіть це, але тільки після сніданку, а не замінюючи їжу напоєм. Наприклад, корисно з’їсти омлет або яєчню, сендвіч з цільнозерновим хлібом і сиром, каші з фруктами на воді, а потім насолодитися ароматною кавою.

При підвищеному тиску кави часто потрапляє під заборону. Однак, отримавши дозвіл лікаря, можна дозволяти собі 1-2 невеликі чашечки на добу. Кардіологи запевняють, що в помірних кількостях натуральний зернова кава корисний для серцево-судинної системи — знижує ризик інсульту і захищає від розвитку серцевої недостатності і порушення серцевого ритму. Але зловживати не варто.

Також ароматний напій підвищує активність мозку. Він позитивно впливає на пам’ять, підвищує концентрацію уваги, допомагає перемогти млявість і швидку стомлюваність.

Користь кави для схуднення: як правильно пити

Як правильно пити каву при схудненні

Позитивна дія кави зазначається тільки після вживання натурального свіжозвареного пива. Рекомендований обсяг порції — 120 мл (близько 80 мг кофеїну). Саме тому багато хто звик використовувати спеціальні кавові чашечки. Оптимальна кількість чашок в день — 4. Напій бажано вживати в першій половині дня — кофеїн надає збудливу дію на нервову систему.

Чорний кава низькокалорійний, якщо в ньому відсутні інші добавки. Одна чашка містить приблизно пару калорій. Але варто покласти в напій цукор, сироп, молоко або вершки, як енергетична цінність відразу ж зростає. Так, капучіно з цукром або кава гляссе «важать» понад 120 калорій.

Користь кави для схуднення: як правильно пити

Протипоказання та рекомендації

Кава протипоказаний при проблемах з кислотністю ШЛУНКОВО-кишкового тракту, виразки і подагрі, при ряді захворювань серця і судин. З обережністю — при порушеннях сну, підвищеної тривожності і збудливості. У цьому випадку ароматний напій вживати не можна, але, якщо хочеться, можна вдихати аромат зерен. Це стимулює нервову систему і допомагає вгамовувати почуття голоду.

Якщо ви сумніваєтеся, чи можна вам каву, обов’язково відвідайте лікаря!