Народна артистка Росії та Грузії давно переступила 50-річний рубіж, проте виглядає набагато молодше свого реального віку. Крім того, Тамара Михайлівна нещодавно постала перед шанувальниками помітно преобразившейся і схудлою. Передплатники співачки в соцмережах засипали її компліментами і захопленими коментарями. Більшість просили розповісти, яка дієта допомогла так постройнеть.
Кар’єра, звички і гастрономічні уподобання
На велику сцену Тамріко вперше вийшла в 19 років. Професійна діяльність для юної співачки стала головним і улюбленим справою всього життя. Унікальний за тембром і діапазоном голос, виступи на декількох мовах відразу принесли дівчині надзвичайну популярність: спочатку в рідному Тбілісі, а потім — по всьому Союзу. Після декількох десятиліть талант артистки не вдалося перевершити нікому.
При зростанні в 165 див. Тамара Михайлівна на сцені завжди виглядала високою не тільки завдяки підборів, але й ідеальною поставою, а також статному підтягнутому силуету. В юності зберігати струнку фігуру допомагала природна конституція. Тамріко з дитинства відрізнялася хорошим апетитом, а готували в сім’ї смачно і рясно, — за звичаєм кавказьким. Серед її улюблених страв: смажена риба з картоплею, ковбаса, пиріжки, м’ясо в соусі з волоськими горіхами і прянощами. Як у більшості інтелігентних хлібосольних будинків, кухня була інтернаціональною.
Зарубіжні гастролі дозволяли знайомитися з місцевими національними стравами. Гвердцителі полюбила японські суші, грецьку і ізраїльську кухню. Але, відвідуючи ресторани, вибирати намагалася не фастфуд, а здорову натуральну їжу. Будинки співачка також завжди віддавала перевагу готувати як можна простіше. А з віком це стало необхідністю, стали з’являтися зайві кілограми. Однак боротися з ними голодними дієтами та іншими екстремальними методами Тамара Михайлівна ніколи не пробувала.
Здоров’я співачка ставить у пріоритет перед сумнівними досягненнями в зниженні ваги. Тому і боротьба за стрункість ведеться їй за особливими правилами:
Репетиції та виступи займають більшу частину доби майже щодня, тому можливість насолоджуватися кулінарією у співачки з’являється рідко. На роботі вона задовольняється бутербродами з рибою і супами. Будинки запікає птицю, баклажани по особливому рецепту. Смажене намагається вживати рідше, їжу відварює. Сирам воліє пісний сир, додає страви тільки натуральне рослинне масло. Між прийомами їжі п’є багато води, любить несолодкий зелений чай.
Під час святкових застіль Гвердцителі не впадає в аскезу, як багато знаменитостей. Не мучачи себе сирими салатними листям або капустою, ласує разом з гостями. Дотримується при цьому французьке правило: можна все, але потроху. Крім того, клопоти з організації урочистостей змушують витрачати багато енергії, — всі вступники калорії витрачаються швидко.
Зразкове меню
Корекція раціону дозволила Тамарі Михайлівні за кілька тижнів скинути 10 кг протягом дня артистка живиться таким чином:
- вранці: порція сиру зі свіжими ягодами, відварене яйце, апельсин;
- перекус: овочевий салат;
- на обід: печена риба з відвареною картоплею;
- на полуденок: суп з декількох видів овочів, яблуко або груша.
Співачка обходиться без вечері. Остання її трапеза — не пізніше 16 години. Це забезпечує швидкий метаболізм, спалювання жирових відкладень ввечері та протягом ночі. Доповнювати дієту рекомендується очищенням організму: лазнею, сауною, тонізуючим масажем. Якимось активним фітнесом Тамара Гвердцителі не займається. Але щоранку робить спеціальну зарядку для зміцнення м’язів. А у вільний час — виконує асани йоги і дихальні вправи.
Будь розваг Тамара Михайлівна воліє тривалий сон. Ніколи не відкладає на вечір важливих справ, уникає сильних стресів. Здоровий відпочинок у поєднанні з оздоровчими процедурами та помірним харчуванням забезпечує приплив енергії, завзятий блиск у погляді, тонізує і зберігає молодість.