Сім факторів, що гальмують схуднення

2888

Якщо ви їсте здорову їжу і регулярно займаєтеся спортом, але все одно не можете скинути вагу, оцініть ці сім факторів. Можливо, причина криється десь тут. Спробуйте проаналізувати свій режим дня і харчові звички, щоб зрозуміти, де зроблена помилка, щоб внести корективи.

Найпоширеніша помилка — ви надто багато надій покладаєте на тренування. Таке буває, особливо у новачків. Чоловік переконаний, що, якщо він двічі на тиждень займається на тренажері, значить, обов’язково схудне. А зменшувати порції і рахувати калорії не обов’язково — «Їсти можна все, адже я займаюся». Фахівці в області правильного харчування не втомлюються повторювати — жиросжигание можливо виключно при дефіциті калорій. Ви можете бігати і присідати кожен день, але при профіциті калорій схуднути не вдасться. Тренування — всього 30% успіху. Решта 70% — харчування. Тому не варто занадто покладатися на фітнес, навіть щоденний. Набагато корисніше рахувати калорії і дотримуватися встановленої норми. Як вирахувати свою норму калорій для схуднення, розповість ця стаття.

Сім факторів, що гальмують схуднення

Друга — зловживання жирами (корисними). Сюди відносимо всі жирні сорти риби, горіхи, рослинні масла та інші висококалорійні продукти, присутні в меню худнуть. Будь-який дієтолог скаже, що відмовлятися від них не треба. Заправити олією оливи легкий овочевий салатик або перекусити парочкою волоських — абсолютно правильне рішення на дієті. Щоб не поправлятися, необхідно дотримуватися балансу у вживанні жирів, вуглеводів і білків. Правильне співвідношення речовин у раціоні: 50% — вуглеводи, 30% — білки і тільки 20% — жири. В раціоні тих, що худнуть вуглеводів може бути трохи менше, а білків — більше. Але норму жирів не варто перевищувати в будь-якому випадку.
Сім факторів, що гальмують схуднення

Третій гальмуючий фактор — часті невраховані перекуси. Буває, що меню вже розписано дієтологом або тренером, залишилося тільки слідувати рекомендаціям. І людина слід. Зважує порції і живиться за розкладом, тільки от перекуси не враховує. Жменя кураги там, половинка печива тут, стакан прохолодного соку з пакета після пробіжки, молоко в каву… Все це складається в досить значну надбавку до основного раціону. Так, навіть не помітивши, можна вжити до 400 зайвих калорій на добу. Намагайтеся враховувати абсолютно всі перекуси протягом дня. Щоб не було надто складно, заведіть блокнот або скачайте спеціальний додаток. Хочеться перекусити? Зважили, записали і з’їли. І тільки в такому порядку.

Сім факторів, що гальмують схуднення

Четверта проблема, яка не дає схуднути, — ви мало спите. Повноцінний нічний сон не менше 7-8 годин. Якщо у вас виходить менше, — це недосипання, що негативно позначається на роботі всіх органів, включаючи головний мозок і шлунково-кишковий тракт. Вчені підтвердили, що люди, які сплять менше 6 годин на добу, частіше інших набирають вагу при інших рівних даних. Крім того, погано виспавшись людина зазвичай менш активний, йому не хочеться займатися спортом — у нього просто недостатньо сил для тренування.
Сім факторів, що гальмують схуднення

П’ятий фактор — переживання, стрес. Хронічний стрес пригнічує всі системи організму і веде до порушення балансу гормонів, а також провокує переїдання. Багато хто (особливо жінки), схильні ” заїдати проблеми. Наслідки всім відомі — зайва вага. Тому намагайтеся всіма способами захищати себе від негативу — не читайте кримінальні новини, не панікуйте, якщо дитина отримав трійку, менше спілкуйтеся з токсичними людьми.

Сім факторів, що гальмують схуднення

Шоста причина — вживання трансжирів. Трансжири — специфічний вид жирів, отриманих штучним шляхом. Про їх шкоду написано вже чимало. Однак вони досі широко застосовуються і зустрічаються в напівфабрикатах, морозиві і фастфуді, магазинних соусах і кондитерських виробах, готових стравах. Вживання такої їжі варто звести до мінімуму, якщо ви хочете схуднути. Небезпечним для людини є регулярне вживання 3-4 р трансжирів у добу. Трансжири провокують хвороби серця, ожиріння і зниження імунітету.

Сім факторів, що гальмують схуднення

Сьома причина — надлишок у раціоні цукру і простих вуглеводів. Така їжа, на жаль, не сприяє спалюванню жиру. Згадайте, як часто ви їсте цукерки і печиво, хлібобулочні і борошняні вироби, п’єте газовані напої і соки? Кладете чи цукор в чай?

Якщо ви на всі відповіли ствердно, пора скоротити кількість цих продуктів. Навіть фрукти не варто занадто часто. Ідеальний час для них — між сніданком і обідом. Увечері ж бажано обмежитися овочами і білковою їжею. Можна навіть покласти в тарілку трохи вуглеводів, тільки обов’язково складних. Наприклад, ложечку спагетті з цільнозерновий борошна, трохи рису або гречки.

Якщо нічого з перерахованого вам не властиво, ви вважаєте калорії і відвідуєте тренажерний зал, але результатів не бачите, обов’язково покажіться лікареві!