Зміст
Ароматні сезонні груші — корисні осінні плоди. Регулярне включення їх в раціон сприяє зміцненню імунітету, поліпшенню стану шкіри, волосся і нігтів, підтримує роботу серця і травної системи, а також нормалізує метаболізм, що дозволяє швидше прощатися із зайвими кілограмами. Груші корисні вагітним жінкам та маленьким дітям, літнім людям, котрі худнуть і спортсменам, людям з надмірною масою тіла — в м’якоті плоду знайдеться безліч вітамінів і мікроелементів, цінних для здоров’я кожного.
Стиглі груші містять вітаміни С, Е, Р, До, В, тіамін, рибофлавін, фолієву, аскорбінову та нікотинову кислоти, дубильні речовини, ферменти і каротин, антиоксиданти, фітостерин. Пектини і харчові волокна, якими багата м’якоть, виводять токсини, підтримують роботу печінки і забезпечують м’яке очищення кишечника. Фітостерин активний проти «зайвого» холестерину.
Мінеральний запас ароматних плодів містить кальцій, калій, залізо, натрій, магній, фосфор, сірка, йод, молібден, ванадій, нікель. Вітаміни і мінерали, що містяться в грушах, забезпечують швидке засвоєння їжі, підтримують обмінні процеси в клітинах, відновлюють баланс гормонів, захищають від впливу токсинів і отрут. Плід має ранозагоювальну дію, уповільнює старіння клітин, покращує функцію печінки і нирок, щитовидної залози.
Груші корисні в будь-якому вигляді — свіжі, сушені, печені, у складі компоту і квасу. Це дієтичний продукт, який підходить людям із зайвою вагою. У 100 г свіжих плодів всього 47 ккал. Але не варто підсолоджувати груші і страви з неї — плоди містять достатню кількість фруктози. Груші кладуть у випічку і десерти, вітамінні напої, салати і навіть другі страви. Готувати груші слід без додавання цукру.
Рецепт печених груш — смачно і без зайвих калорій
На 100 грамів десерту всього 76 ккал. Б/Ж/У: 4/0,5/15.
Для приготування потрібно:
- 2 стиглих груші;
- 4 столових ложки м’якого сиру;
- 3 столові ложки білого йогурту;
- 1 столова ложка меду;
- 1 чайна ложка кориці.
Йогурт і сир варто вибирати з низьким вмістом жиру і хорошим складом. Замість меду дозволяється використовувати натуральний підсолоджувач.
Як запекти груші в духовці, приготування покроково
Рекомендації та поради
Корисні тільки плоди, вирощені в сприятливій з екологічної точки зору місцевості, далеко від жвавих трас, АЗС і промислових підприємств. Найкращий продукт для вживання у свіжому і запеченому вигляді — груші, зібрані на своїй ділянці, ретельно вимиті.
Треба вживати в їжу тільки стиглі, в міру м’які плоди без ознак гнилі. Шкідливо їсти груші на порожній шлунок. Ідеальний час для подачі ласощі — з 11:00 до 17:00.
Варто відзначити і ряд протипоказань до вживання свіжих груш: індивідуальна непереносимість та алергія, виразка, гастрит в гострій стадії, коліт, хронічні запори. Печені — з обережністю. Рекомендується консультація лікаря.